Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pomoc či podvod? Lyžiarsky spor zrejme rozhodne súd

Národné lyžiarske centrum (NLC). Výpravný projekt, ktorý má pomôcť talentom v bežeckých disciplínach a alpskom lyžovaní. Nechýba mu adekvátna prezentácia i finančné krytie zo štátneho rozpočtu. Napriek tomu sa vedenie Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) ocitlo pod paľbou kritiky a drobnohľadom hlavnej kontrolórky športu.

01.11.2019 16:00
Ivan Ivanič Foto: ,
Prezident Slovenskej lyžiarskej asociácie Ivan Ivanič.
debata

Odraziť sa od úspechov Vlhovej

Myšlienka podpredsedu Úseku alpských disciplín SLA Patrika Dluhoša bola dobrá. Koordinátor projektu spoločne s prezidentom asociácie Ivanom Ivaničom chceli sprofesionalizovať juniorské tímy prostredníctvom NLC Nordic (bežecké lyžovanie) a NLC Alpine (zjazdové lyžovanie).

„Do NLC boli na základe doporučení a uznesení ÚAD menovaní športovci z ročníkov 2001 až 2003. Celkový počet je päť až sedem, z nich sú len traja, ktorí v projekte napokon neskončili z dôvodu, že rodičia sa rozhodli inak,“ vravel na tlačovej konferencii Ivanič.

SLA plánuje projekt zastrešovať minimálne štyri až päť rokov. Ivanič tvrdí, že ide o ponuku pre mladých lyžiarov, nie povinnosť . Niektorí z nich sa pripravujú po vlastnej osi. Hlavným koučom v NLC Alpine sa stal Talian Reinhard Leiter – hoci nehovorí po anglicky ani po slovensky.

Vychová Slovensko v najbližších rokoch ďalšie... Foto: TASR, Martin Baumann
Petra Vlhová Vychová Slovensko v najbližších rokoch ďalšie Petry Vlhové?

"Po všetkých debatách sme sa spoľahli iba na rozhovory s top zahraničnými trénermi. Zuzulovci majú vlastnú akadémiu, ktorá je mimo SLA, takisto Petra Vlhová funguje vo svojom tíme. Obe vyrastali v systéme, kde im asociácia neponúkala podporu, možno o to cennejšie sú ich úspechy.

Radi by sme z nich čerpali. Naším cieľom je, aby bolo viac takýchto športovcov," uviedol Ivanič.

Rodičia podali trestné oznámenie

Podľa jedného z rodičov to však nie je taký prevratný projekt, ako ho SLA prezentuje. Jozef Botka chcel do NLC Alpine zaradiť aj svojich synov. Je jedným z mnohých, ktorí dostali odmietavé stanovisko. Botka je presvedčený, že Ivanič a spol. porušili hneď niekoľko pravidiel pri verejnom obstarávaní.

Timotej Zuzula a jeho dcéra Veronika Velez -... Foto: TASR, Branislav Račko
Timotej Zuzula, Veronika Velez - Zuzulová Timotej Zuzula a jeho dcéra Veronika Velez - Zuzulová.

„Pozbieral som všetky zápisnice a pospájal ich do súvislostí. Vedenie SLA tvrdí, že sa iné deti do projektu neprihlásili. Je to lož a v trestnom oznámení ju vyvraciam dôkazmi. Národný projekt na podporu šikovných lyžiarov je podvod. Z piatich detí tam majú tri svoje, ktoré tam podľa pravidiel nemajú čo robiť,“ povedal pre Pravdu Botka.

Zákon o športe definuje termín – talentovaná mládež. Štát na ňu prispieva rôznymi formami – finančne či dodávaním materiálu na prípravu. Botka tvrdí, že SLA si privlastnila peniaze nezákonným spôsobom.

"Vedenie SLA zobralo peniaze určené na talentovanú mládež za projekt, ktorý porušoval pravidlá a tie vlastné ani nemá jasne stanovené. Z celkovej sumy 60-tisíc eur na projekt dostali na začiatku 60 percent a previedli ich na iný účet.

Povedal som si, že sa nebudem sťažovať. Prekáža mi však, keď niekto kradne. Zlodej má sedieť v base," hneval sa Botka. Ako príklad protiprávneho konania uviedol napríklad výber trénera Leitera.

„Vytvorili zápisnicu o fingovanom výberovom konaní trénera. Podľa papiera sa konalo v Bratislave a prišiel naň jediný uchádzač – Talian, ktorý nevie po anglicky ani po slovensky – čím vyradili z hry viacerých popredných slovenských trénerov, ktorí mali o tento post reálny záujem,“ uzavrel Botka.

Kde je pravda, nevedno. Zrejme o tom rozhodne až súd…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská lyžiarska asociácia #Ivan Ivanič #Národné lyžiarske centrum