Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nová krv je Vlhovej motiváciou do tvrdej driny

Osemnásť. To je bodový počet, ktorým Petra Vlhová v sobotu odštartovala novú sezónu Svetového pohára.

28.10.2019 14:42
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová v cieli obrovského slalomu v Söldene.
debata (4)

Slovenská zjazdárka s nimi nebola spokojná. Po prepade zo siedmeho miesta po prvom kole na štrnáste celkovo ťažko hľadala slová. Tak si vstup do ročníka nepredstavovala.

„Možno to bude v tejto sezóne iné ako vlani,“ pripustila Vlhová v cieli obrovského slalomu v Söldene.

Nechcela štartovať

Reagovala na fakt, že v predošlej sezóne sa o zápletku v ženskej časti SP starali prevažne ona a Mikaela Shiffrinová. A bolo to zaujímavé divadlo. Americkej suverénke prinieslo prekonanie dvojtisícovej hranice, Vlhovej osobný rekord v počte bodov.

Ani vtedy v Söldene Liptáčke nevyšiel štart do sezóny, diskvalifikovali ju druhom kole. V tomto ročníku však prišla zmena – väčší prienik mladých či menej známych pretekárok do elitnej desiatky či pätnástky. Najviac zažiarila sedemnásťročná Alice Robinsonová z Nového Zélandu.

Vlhovej nevyšiel vstup do sezóny Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová obsadila v úvodných pretekoch...

„Už v predchádzajúcej sezóne ukázala kvality. Videla som ju na rozjazdení, dalo sa čakať, že pôjde hore. Prvé preteky čo-to ukázali, ale sezóna sa len začala. Všetko je otvorené,“ povedala Vlhová pre RTVS.

Dva týždne pred štartom bola rozhodnutá, že tradičný štart do sezóny vynechá. Nakoniec sa rozhodla podstúpiť riziko a porovnať sa s lepšie pripravenými súperkami. Možno sa jej na to nepozeralo najľahšie, ale urobila najlepšie, čo mohla. Nielen preto, že namiesto nula bodov získala osemnásť.

„Neočakávali sme pódium, ale ani takýto výsledok. Petra musí viac drieť, myslím si, že to bolo aj o hlave. Mladé dievčatá idú dobre, bude to zaujímavé. Pre Petru to bude motivácia, teda pre mňa by určite bola,“ vravel na ľadovci Rettenbach Vlhovej brat a manažér jej tímu Boris.

Potrebuje čas

Petra musí viac drieť – to nie je žiadna bratova fráza, ale oficiálny plán. Nie je jej cudzí. Majsterka sveta otvorila sezónu v nie najlepšej fyzickej pohode. Uvedomuje si, že je základom, na ktorom položila svoje doterajšie úspechy.

"Je pripravená na sedemdesiat percent. Mali sme náročné leto a tri krízy, počas ktorých bola chorá. Vyriešili sme to operáciou nosných dutín. Pomohla jej, ale stratili sme dôležitý čas. Nezúfam, sezóna sa ešte len rozbieha,“ vysvetlil v rozhovore pre Pravdu kouč Livio Magoni.

Priamo zo Söldenu sa vybrala do zhruba 400 kilometrov vzdialeného Milána. V meste módy ju však nečakajú ženské radovánky, ale týždenná kondičná drina pod vedením Magoniho krajana a spolupracovníka Marca Portu. Po nej sa Vlhová vráti do Liptovského Mikuláša, kde ju bude mať po drobnohľadom Šimon Klimčík.

Petra Vlhová obsadila v úvodných pretekoch... Foto: TASR, Martin Baumann
Vlhová Petra Vlhová obsadila v úvodných pretekoch novej sezóny Svetového pohára v rakúskom Söldene 14. miesto.

"Teraz máme približne mesiac do slalomu. Je to dostatočný čas, aby som niečo nabrala na svaloch a zlepšila sa v kondičnej príprave. Viem, kde je konkurencia. A aj aké sú moje momentálne možnosti a výkonnosť, ktorú som predvádzala v predošlej sezóne,“ vysvetlila Vlhová.

Druhé preteky sezóny sa konajú 23. novembra v Levi. Na slalom do Fínska sa vyberie už dva týždne pred štartom. Tentoraz, aby dobehla zameškané na lyžiach.

„Možno až v Levi či Killingtone uvidíme takú Petru, na akú sme zvyknutí. Stopercentne pripravenú. Urobila progres, ale potrebuje ešte čas. Sezóna sa však začne lámať neskôr,“ doplnil Magoni.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová