Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová začína tam, kde odštartovala životnú sezónu

Dobre ho poznáte. Dokonca ste ho možno zažili aj na vlastnej koži. Ide podľa overeného scenára - zlý začiatok a nakoniec happyend. Jeden taký príbeh má za sebou aj Petra Vlhová.

25.10.2019 19:14
ČR Česko SP Špindlerov Mlyn obrovský slalom vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (1)

Slalomu vzal, obráku dal

Začal sa vlani v Söldene. Na ľadovci Rettenbach. Mieste, kde jej to veľmi nejde. Rakúskom stredisku, ktoré je tradičným štartom Svetového pohára v alpskom lyžovaní. Začína sa sobotňajšími pretekmi žien v obrovskom slalome. Prvé kolo je na programe o 10.00, druhé o tri hodiny neskôr, prenos vysiela RTVS.

V roku 2016 tam Vlhová dosiahla najlepší výsledok – ôsme miesto. Bolo to po prvý raz, kedy sa v najtechnickejšej disciplíne dostala do elitnej desiatky. O rok neskôr bola šestnásta, vlani ju po druhej jazde diskvalifikovali.

„Opäť som sa pustila dole kopcom, ako neviem čo… Viem, ako jazdím, teraz mi to nevyšlo. Jedny preteky nič neriešia. A ani neukážu, ako viem jazdiť,“ vravela po vlaňajšom dojazde.

Málokto by vtedy povedal, že to bol iba odraz od dna. K výnimočným výsledkom, nezabudnuteľným víťazstvám a osobným i slovenským rekordom. V počte bodov, pódiových umiestnení i získaných medailí na majstrovstvách sve­ta.

Od dodatočnej diskvalifikácie v Söldene sa začalo potvrdzovať, že Vlhovej tréner Livio Magoni je špecialistom na obrovský slalom. Svoje skúsenosti premietol aj do silovej jazdy dvadsaťštyriročnej reprezentantky.

Vlhová až do konca ročníka pravidelne končila v najlepšej desiatke. Zo siedmich pretekov vo Svetovom pohári vyhrala tri – Semmering, Maribor a Špindlerov Mlyn. Aby toho nebolo málo, tak ešte na majstrovtvách sveta v Aare vytiahlia azda najrýchlejšie druhé kolo v kariére a aj napriek chybám získala zlatú medailu.

„Obráku dal, slalomu vzal. Akoby v jednej disciplíne išla dole a v druhej urobila progres,“ zamýšľal sa vlani v Maribore Vlhovej brat Boris.

Musela na operáciu

Spoločne so sestrou už od stredy zarezávajú v dejisku prvých pretekov. Po nie príliš ľahkom lete a neúplnej príprave – musela napríklad absolvovať operáciu nosa – to bude nielen skúška nového materiálu, ale aj pripravenosti slovenskej hviezdy.

„Zameriame sa na celkové poradie i hodnotenia jednotlivých disciplín. Nesnažíme sa ísť za konkrétnym cieľom, nechávame to plynúť. Aj v predchádzajúcej sezóne sme to nechávali otvorené. Pre mňa je lepšie, keď nemusím myslieť na to, že chcem dosiahnuť niečo veľké. Potom ma to trošku brzdí,“ vravela Vlhová na septembrovom sústredení vo Vysokých Tatrách.

Petra Vlhová. Foto: TASR, Oliver Ondráš
SR Jasná lyžovanie EP OS ženy Vlhová Petra Vlhová.

Taktika ísť postupne od jedných pretekov k druhým sa rodáčke z Liptovského Mikuláša vyplatila. Postupne sa usadila na najvyšších priečkach. Viackrát dokázala zdolať suverénnu Mikaelu Shiffrinovú. Dlhé týždne zneli po pretekoch v obrovskom, klasickom či paralelnom slalome len tóny buď americkej alebo slovenskej hymny.

V konečnom účtovaní to vypálilo rekordne. V celkovom poradí Svetového pohára získala Vlhová dovedna 1366 bodov. Štrnásťkrát stála na stupňoch víťazov. A na vrcholnom podujatí splnila medailový sľub hneď trojnásobne – zlatom v obrovskom slalome, striebrom v alpskej kombinácii a bronzom v klasickom slalome. Priblížiť sa k týmto métám či ich dokonca vylepšiť bude v ročníku 2019/20 veľmi náročné.

„Nadchádzajúca sezóna bude náročnejšia. Bude veľmi ťažké potvrdiť tú predchádzajúcu. S mojím tímom robíme všetko na sto percent, aby sme to potvrdili a možno aj zlepšili. Uvidíme, šport je nevyspytateľný, necháme sa prekvapiť,“ doplnila Vlhová.

Čo predvedie za začiatku svojej ôsmej sezóny v elitnom kolotoči na mieste, kde vlani odštartovala životnú sezónu?

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Livio Magoni