Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Medailu máme, teraz chceme glóbus. Vlhovej kouč Magoni si dáva veľké ciele

Zdravotné komplikácie mu aj jeho zverenke Petre Vlhovej narušili plány. Nakoniec ich vyriešili radikálne a už zarezávajú pred sobotňajšími prvými pretekmi Svetového pohára.

25.10.2019 15:16
ZOH 2018, slalom, Livio Magoni Foto: ,
Tréner Petry Vlhovej Livio Magoni.
debata

Pre trénera slovenskej lyžiarky Livia Magoniho (56) je štart v Söldene dobrým testom. „Vlhovej aj konkurencie,“ priznal taliansky kouč.

Tešíte sa na novú sezónu?

Hoci sme neprežili z hľadiska prípravy úplne ideálne leto, na začiatok ročníka v Söldene sa tešíme.

Čo sa dialo v lete?

Už aj v predošlej sezóne mala Petra problém s dýchaním. Častokrát bola chorá. Teraz sme museli neustále meniť program, pretože občas musela ležať aj v posteli a nemohla naplno trénovať. Nebola to hladká letná príprava ako rok predtým.

Ako sa problém s dýchaním nakoniec vyriešil?

Operáciou. Dvanásteho septembra bola na zákroku, kde jej vyčistili nosné dierky a zväčšili ich. Kvôli tomu sme zrušili všetky zvyšné tréningy.

Neexistovala aj iná alternatíva?

Áno, ale nakoniec sme sa rozhodli takto. Mali sme tri krízy – v apríli, júni a na konci augusta. Po nich sme sa rozhodli, hoci bol štart sezóny už za dverami, že musíme situáciu riešiť radikálne. V takom stave by nemohla absolvovať celú sezónu.

Bol to veľký škrt cez rozpočet?

Zdravie je prvoradé. September je z hľadiska prípravy na Svetový pohár jeden z kľúčových mesiacov. Kvôli tréningu, naberaniu kondície i skúšaniu materiálu. Poslednú dodávku lyží, topánok či vosku sme skúšali až v Söldene. Rozhodli sme sa, že pred prvými pretekmi sa zameriame najmä na fyzickú pripravenosť. Týždeň absolvovala špeciálny tréning s mojim asistentom Marcom Portom v Miláne. Po Söldene sa tam vráti na desať dní. Až potom budeme mať Petru na svahu takú, na akú sme zvyknutí. Stopercentne pripravenú.

A na koľko percent je pripravená teraz?

Sedemdesiat. V Söldene nezvykneme mať príliš oslnivé výsledky. Vlani tam vypadla v druhom kole, predtým zobrala len pár bodov. Naša sezóna sa začala až v Levi a očakávam, že to tak bude aj tento rok. Nelámem si s momentálnou situáciou hlavu. Pôjdeme a uvidíme. Navyše, sezóna sa bude kryštalizovať až v marci. Vtedy sú štyri slalomy aj štyri obráky.

Na čo si teda trúfate v prvých pretekoch?

Myslím si, že sa budeme pohybovať niekde v okolí piateho až desiateho miesta. Ak to tak dopadne, bude to solídny výsledok. Najmä po tom, ako pred viac ako mesiacom absolvovala operáciu v plnej anestéze. Po Söldene nás čaká veľký kondičný kemp a po ňom pôjdeme do Levi, aby sme zameškané dobehli aj na lyžiach.

Petra Vlhová a jej tréner Livio Magoni po zisku... Foto: TASR, Martin Baumann
Petra Vlhová, Livio Magoni Petra Vlhová a jej tréner Livio Magoni po zisku zlatej medaily v obrovskom slalome na MS v Aare.

Mali ste čas aj na oddych?

Chcel som si dať nejaké triatlony či Ironmana v Klagenfurte, ale všetko som zrušil. Dali sme si malé preteky s tímom v St. Pöltene, ale to bolo nič. Som zvyknutý na iné vzdialenosti (smiech). Prioritou je práca a Petra, športovanie je len hobby. Veľmi som sa pri tvorbe programu zapotil. Čo sa týka plánovania, bolo to asi najťažšie obdobie v mojej kariére.

Na čo ste sa v ňom najviac zamerali?

Čo najlepšie to vyvážiť. Nedá sa povedať, na čo sme sa primárne sústredili, vo všeobecnosti na obrovský a klasický slalom. Pripravovali sme sa však aj v ostatných disciplínach. Vlani som si do notesa zapísal nejaké poznámky a chyby, ktoré sme chceli teraz odstrániť.

A podarilo sa?

Vylepšovali sme techniku, takže verím, že sme sa vybrali správnym smerom. Možno to bolo dobré rozhodnutie, možno chyba. Chcel som niečo zmeniť, tak snáď sa to oplatí. To však ukáže až sezóna.

Bude hlavným zdrojom bodov klasický alebo obrovský slalom?

Petrina technika sa veľmi zlepšila v oboch technických disciplínach a aj rýchlostných. Ťažko povedať, kde budeme najviac bodovať. To ukáže čas. Poteší ma, keď bude pravidelne bojovať o najvyššie priečky v štyroch disciplínach.

Jednou z nich je aj alpská kombinácia. Potešilo vás, že ju nezrušili a naopak zvýšili počet pretekov oproti predošlej sezóne?

Určite. Terajší kalendár je výborný. Rozmiestnenie kombinácie, paralelného slalomu či super G je prijateľné. Sme pripravení.

Aj na zisk malého glóbusu?

Je to náš cieľ. A je jedno či v alpskej kombinácií, paralelnom, klasickom alebo obrovskom slalome. Radi by sme na Slovensko priniesli malý glóbus. Bolo by to po prvýkrát v histórii. Prekonali by sme ďalší malý rekord, ktorý by znamenal veľa. A veľký glóbus? Ťažko povedať, sezóna je dlhá a nepredvídateľná. Musíme ísť na to postupne. Na malý sa však môžeme koncentrovať už teraz. V lanskom ročníku sme sľúbili medailu z majstrovstiev sveta. Splnili sme to, doniesli sme kompletnú zbierku. Verím, že dodržíme slovo aj teraz. Je to reálna možnosť, nie nonsens.

Petra Vlhová a jej taliansky tréner Livio Magoni. Foto: TASR, Pavel Neubauer
Petra Vlhová, Livio Magoni Petra Vlhová a jej taliansky tréner Livio Magoni.

Viete povedať, kde je cesta k malému glóbusu najjednoduchšia?

Petra má štyri možnosti, ktoré som už spomínal. Je mi jedno, ktorý donesie domov. Ale minimálne jeden to musí byť.

Budete jazdiť rýchlostné disciplíny?

Rozhodnú o tom viaceré faktory. Celkový počet bodov, postavenie v hodnotení Svetového pohára, zdravie, forma, únava… Zrejme si vo februári dáme malú pauzu, v tom čase sú na programe tri týždne rýchlostných disciplín. Trošku uberieme z plynu, aby sme boli pripravení na spomínaný marec.

Sezóna bez vrcholu v podobe majstrovstiev sveta či olympiády však ponúka možnosť vyskúšať si aj kĺzavé disciplíny…

Určite áno. Budú to však najmä „jednoduchšie“ kopce ako napríklad vo francúzskom Val-d'Isère. Ak všetko pôjde podľa plánu, nevynecháme ani Altenmarkt Zauchensee a Crans Montanu. O ostatných sa rozhodneme priebežne podľa situácie.

Boris Vlha v rozhovore pre Pravdu priznal, že Petra mala slabinu v hornej časti tela. Vraj na nej poriadne zapracovala, súhlasíte?

Áno je to slabina, ale vidieť zlepšenie, hoci to ešte nie je podľa mojich predstáv. Chcel som, aby zmohutnela. Musíme na tom zapracovať. Je to nutné, ak sa chceme dočkať veľkých vecí.

Myslíte si, že sa do boja Vlhová – Shiffrinová zapojí ešte niektorá z dievčat?

Určite to nebude len súboj Mikaely a Petry. Podľa mňa sa do boja o celkové víťazstvo zapoja ešte tri dievčatá – Švajčiarka Wendy Holdenerová a Talianky Sofia Goggiová a Federica Brignoneová. Goggioviá bude zbierať body v rýchlostných disciplínach, podobne aj Brignoneová. Wendy zasa bude skvele pripravená v technických.

Bude náročnejšie udržať druhé miesto alebo sa posunúť na prvé?

Všetko je možné, aj zosadiť z trónu Shiffrinovú, aj spadnúť na tretie či štvrté miesto. Zatiaľ nevieme, ako sú na tom ostatné pretekárky. Až Sölden ukáže, kde sa nachádzame my a kde oni. Bude to dobrý test. Zatiaľ sme nikoho poriadne nevideli. Žiadna z Petriných konkurentiek nemusela nútene pauzovať. Všetky išli nonstop a tlačili na pílu. Nebudeme to mať jednoduché.

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Livio Magoni