Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Prežívam veľa zmien, len nie v lyžovaní. To je stále krásne

Zavŕšenie životnej sezóny Ski tímu Vlha. Zariaďovanie nového domu v rodnom meste. Príprava na ďalší ročník alpskej lyžiarskej sezóny i rolu otca. Boris Vlha má v posledných dňoch práce vyše hlavy.

22.10.2019 06:00
debata (1)
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

SKI TEAM VLHA POWER

Príspevok, ktorý zdieľa Boris Vlha (@borisvlha),

Brat najlepšej slovenskej lyžiarky Petry Vlhovej to však všetko zvláda s tradičným úsmevom. A to aj napriek zhonu. „Momentálne som v pneuservise. Prezúvam Liviovo (Magoni, hlavný tréner) auto, aby bolo na dlhé zimné trasy pripravené. Zaparkujem a môžeme ísť na to,“ vravel dobre naladený Lipták.

Kedy ste mali naposledy voľný deň?

Každý to má tak, ako si zariadi… Nie je to také hrozné. Riešim veci ohľadom nového rodinného domu, Ski Tímu Vlha, chodím do práce. Ostatný týždeň však bol brutálny.

Čím?

Buď som makal na dome, všetko je tam už pripravené na sťahovanie. Riešil som nejaké papiere s účtovníčkou, prezúval gumy na autách, ktoré budeme počas sezóny používať. Veľa behačiek. Ešte pred zajtrajším odchodom na prvé preteky do Söldenu sme si dali rodinnú opekačku. Takže sme si trochu odfúkli.

A na ľadovcoch ste so sestrou neboli?

Och, no to som aj zabudol… Je toho celkom dosť, až mi to vypadáva. (smiech) Stále niečo riešim. Naposledy som bol desať dní preč a stála mi robota na dome aj v práci. Tak sa to snažím doháňať. Nedávno nám púšťali vodu, tak som sa musel zo sústredenia vrátiť na tri-štyri dni.

To sa vám však môže stávať častejšie, nakoľko očakávate s priateľkou bábätko…

Zajtra idem s tímom do Söldenu, a potom by som mal byť mesiac a pol doma, kým sa Lujza koncom novembra nenarodí. Budem chodiť na preteky podľa toho, ako to bude Sima zvládať. Rád by som sa v polovici decembra vrátil do diania, ale uvidíme. Určite nechcem vynechať celú sezónu.

Pôvodné informácie však nasvedčovali tomu, že si dáte ročnú pauzu. Prečo tá zmena?

Rozprávali sme sa o tom so Simou a chápe ma. Ak to bude zvládať a všetko bude v pohode, vrátim sa k Peti veľmi rýchlo.

Tešíte sa na rolu otca?

Nie som človek, ktorý to dáva veľmi najavo, ale vo vnútri sa neskutočne teším. Zatiaľ to nepreháňam. Nie je dobré sa tešiť vopred, nemám s tým dobré skúsenosti. Až keď to prepukne, potom to z môjho vnútra vyjde aj navonok. Chystám sa aj k pôrodu. Vraj sú to skvelé emócie, takže si to nenechám ujsť. Zaujíma ma to, lebo neviem do čoho idem.

S kým si bude Petra dávať pästičku na štarte, keď jej budete niekoľko týždňov chýbať?

No to neviem, asi len s Gigim (servisman Pierluigi Parravicini).

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Big brother...always with me#brother #hintertux

Príspevok, ktorý zdieľa Petra Vlhova (@petravlhova13),

Petra sa toho neobáva?

Musí to prebrať na chvíľku za mňa. Ukazoval som mu aj počas sústredení v Taliansku či Rakúsku rozcvičku, ktorú sme s Peťou robili. Určite to zvládne, je to šikovný chlapík. Navyše, aj vlani v Záhrebe som ležal v posteli s horúčkami a zvládla to bezo mňa. Vie, že sa vrátim. Z psychologického hľadiska je to tak lepšie.

Teší sa, že bude tetou?

No jasné, poriadne sa vytešuje.

Ako je na tom fyzicky?

V príprave sme sa tradične zamerali na klasický a obrovský slalom. Stále sú to naše priority, na tom sa nič nemení. Potrénovali sme však aj rýchlostné disciplíny. Svoju rolu v tom zohralo aj rozhodnutie Medzinárodnej lyžiarskej asociácie (FIS) nezrušiť alpskú kombináciu, ale dať jej väčší priestor.

Je to pre Petru pozitívum?

O tom sa nemusíme baviť. Veď na posledných majstrovstvách sveta získala striebro. Je to ďalšia z disciplín, ktorá jej sedí a núka šancu sa zlepšiť.

A získať malý glóbus?

Neradi si dávame dlhodobé a konkrétne ciele. Radi by sme sa opäť niekam posunuli. Výhodou je aj to, že keď je alpská kombinácia, o niekoľko dní sú aj preteky v zjazde či super G. Chceli by sme tieto víkendy využiť.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Stretching is really important before every training☝️#allmebra #heretocreate @adidaswomen

Príspevok, ktorý zdieľa Petra Vlhova (@petravlhova13),

Všetko zostáva otvorené a budete pružne reagovať na dané situácie a podľa toho chodiť na preteky v rýchlostných disciplínach?

Presne tak. Pevne dané sú len technické disciplíny, rýchlostné nie. Uvidíme, faktorov je mnoho. Fyzická pripravenosť, počet bodov, pocity, napínavý súboj so Shiffrinovou alebo skôr boj o nejaké piate-šieste miesto.

Očakávate, že to znova bude súboj Vlhovej s Mikaelou Shiffrinovou alebo sa do neho ešte niekto zapojí?

Človek nikdy nevie. Iste aj ostatných prekvapilo, keď Petra vyletela a naháňala Shiffrinovú celú sezónu. Aj teraz môže niektorá z nich, napríklad Katarina Liensbergerová. Prešla však na novú značku lyží a má problémy s rakúskym zväzom. Neviem, ako negatívne ju to ovplyvní, ale našliapnuté má solídne. Na druhej strane – Shiffrinová je taký stroj, že ťažko sa k nej niekto priblíži. Verím, že my tam zostaneme a neočakávam, že sa tento boj rozšíri, hoci sezóna je dlhá.

Opäť dlhšia ako predtým. Neprekáža vám to?

A čo s tým človek urobí? Neriešime to. Je to tak, ako to je. Nespravíme s tým nič. Jediné, čo tímom a dievčatám zostáva, je pripraviť sa. Petra maká a bude bojovať, nie vyplakávať. Sústreďuje sa na prácu, nie lamentovanie.

Ale hnevá to nie?

Jasné. Aj Marcel Hirscher skončil kvôli tomu. Možno sa bál aj mladých dravcov, že ho zosadia z vrcholu, a tak sa na ňom radšej rozlúčil. Ja si však myslím, že keby Marcel zasa zamakal, nikto ho nepredbehne. Lyžovanie je drina. Lietať hore-dole po Európe či šoférovať tisíce kilometrov dá zabrať. Lyžiari musia byť na kopcoch skôr, nedá sa prísť v deň pretekov. Je to zabijak času a cestovanie zasa berie energiu. Vybrali sme si túto cestu a vidím na nej najmä pozitíva. Negatíva k nej patria, ale neprebijú to dobré.

V tíme máte aj nového člena. Naplnili sa predpoklady o ďalšom veselom Talianovi?

To je len jedna strana mince. Všetci chalani sú veľkí dríči. Keď je robota, sú prví nachystaní, keď zábava, taktiež. Volá sa Matteo Baldissarutti (vyhláskuje). Och, stačí Matteo. (smiech) Sadli si aj s Peťou, čo považujem za najdôležitejšie. Pomáha Gigimu s prípravou lyží a je aj trénerom, takže sa Liviovi zasa bude o niečo ľahšie pracovať. Magoni potrebuje viac názorov a Matteo mu poskytuje ďalší.

Snáď sa osvedčí rovnako ako Parravicini, ktorý pred minulou sezónou nahradil servismana Stanislava Vozárika…

Bodaj by, Matteo má skvelý príklad. Gigi pracuje stále. Aj keď netrénujeme, stále špekuluje nad tým, ako čo najlepšie navoskovať lyže. A to sa nedá v hoteli, ale na svahu. Namazať a jazdiť a stále dokola. Matteo sadol do partie, Livio ho pozná, takže to vyzerá nádejne.

V sobotu Vlhovú čaká obrovský slalom. Bude najtechnickejšia disciplína pre ňu hlavným zdrojom bodov?

Nepredpokladám to. Zamakali aj na klasickom slalome a zlepšili sa. Keď som na začiatku roka povedal, že obrák niečo vzal slalomu, bolo to skôr tým, že sme sa akosi nevedeli posunúť v klasickom. Teraz to však neplatí a stále si myslím, že medzi najhustejšie osadenými bránkami sa bude cítiť Peťa najlepšie. Minulý týždeň ešte vylaďovala kondíciu v Miláne. Už sa nevie dočkať lyžovania. Miestny kopec si už skúšala a cítila sa dobre. To je dobré znamenie, radi by sme zaútočili na pódium.

Kde urobila Petra v príprave najväčší progres?

V technike – slalomovej aj obrákovej. Trénovali sme aj so Švajčiarkami a tam to nebolo nič. Preteky sú však iná káva. V lete zaradila do svojej prípravy aj kajak. Bolo to dobré rozhodnutie.

Prečo?

Bavilo ju to a teraz na nej vidno, že má veľmi silný vršok. Ramená má skoro ako ja. (smiech) Ale nie, naozaj veľmi zosilnela. Zmohutnela a eliminovala nedostatky, ktoré mala v predošlej sezóny.

Aké sú teda ambície? Z druhého miesta sa dá hore posunúť už len na prvé…

(skočí do reči) Ale aj na tretie či štvrté…

Čo je náročnejšie – udržať sa pred prenasledovateľkami na druhej priečke, alebo urobiť ten posledný krok?

To je dobrá otázka. Neviem, či na ňu existuje univerzálna odpoveď. Priblížiť sa k Shiffrinovej nás stálo mnoho síl. Je veľkou motiváciou, rovnako aj post najlepšej lyžiarsky sveta. Na druhej strane – aj po Peti pôjdu ako po údenom. Vedia, že od nej je to už blízko k Mikaele. Do konca sme boli blízko Shiffrinovej, nič nebolo rozhodnuté. Keby sme skôr zabodovali v obráku a nevypadli práve v Söldene, myslím si, že by sme získali malý glóbus. Oboje je veľmi ťažké. Musíte byť každé preteky perfektný.

Tak ešte raz – sú tam nejaké aspoň čiastkové ciele?

Ako som povedal, chceme ísť postupne. Nebavili sme sa o tom, že chceme udržať druhé miesto či prekonať počet bodov. Je tam kopec faktorov, ktoré musíme zohľadňovať. Ale keď chcete nejakú konkrétnu vec, tak poviem, že chceme zostať v najlepšej trojke. Ľudia si vôbec neuvedomujú, aké je to náročné. Budeme robiť všetko pre to, aby sme boli čo najvyššie. V predošlom ročníku to stačilo na druhé miesto. Uvidíme, ako to bude teraz.

Dávať si nekonkrétne ciele je najlepšia taktika?

Pre nás určite. Veď načo sa človek má viazať na tisíc bodov či desať pódií? Neverím, že to niekomu môže pomôcť. Nám určite nie, zbytočne by sme na seba vyvíjali tlak. Aj bez toho nie je malý.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Boris Vlha