Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Shiffrinová si začína obúvať priveľké topánky

Tvrdá drina od rána do večera. Náročné presuny za ľadovcami, ktoré otesávajú hrubú letnú prípravu. A ukrajujú dlhé čakanie na nový ročník týždeň po týždni.

18.10.2019 16:01
Mikaela Shiffrinová Foto: ,
Mikaela Shiffrinová.
debata (7)

Tohtoročné leto Mikaely Shiffrinovej bolo s tými predošlými veľmi podobné. Od sedemnástich, keď vyhrala prvé preteky vo Svetovom pohári, ho už absolvovala niekoľkokrát. Predsa však bolo špecifické, a to z viacerých hľadísk.

„Je to iné, ale nebojte sa – z chuti do lyžovania mi nič neubudlo,“ vravela americká hviezda s tradičným úsmevom počas mediálneho dňa svojho dodávateľa lyží.

Hirscherov koniec ju neprekvapil

Popredný rakúsky výrobca zo Salzburgu si Američanku pozval na tradičnú predsezónnu parádu. Okrem testovania nového materiálu absolvovala aj pózovanie pre fotografov a odpovedala na zvedavé otázky.

„Je to čudné. Keď som sem prichádzala, všade boli Hirscherove fotografie. Ešte chvíľku potrvá, kým si lyžiarsky svet zvykne, že Marcel skončil,“ reagovala na jednu z poznámok. Rakúska legenda po tomto ročníku ukončila kariéru. Kvôli únave – z pretekov aj neustáleho rozširovania súťažného kalendára. Shiffrinová sa tak stala najslávnejšou tvárou rakúskej značky.

„Neprekvapilo ma, že skončil. Hovoril o tom pravidelne. Ak sa to stane, uvedomíte si, že nežartuje. Aj jeho tón bol vážny. Tak či onak som sklamaná, že odišiel. Sledovala som jeho jazdy a hovorila si, či dokážem lyžovať tak dobre ako on. Inšpiroval ma, vždy som na Marcelove výkony hľadela s obdivom a úctou,“ pokračovala Shiffrinová.

Marcel Hirscher a Mikaela Shiffrinová s veľkými... Foto: SITA/AP, Alessandro Trovati
Marcel Hirscher, Mikaela Shiffrinová Marcel Hirscher a Mikaela Shiffrinová s veľkými glóbusmi po záverečnom podujatí Svetového pohára v Soldeu.

Ak jej pevné zdravie vydrží aj v nadchádzajúcej sezóne – štartuje 26. a 27. októbra tradične pretekmi mužov aj žien v obrovskom slalome na ľadovci v rakúskom Söldene – opäť prekoná ďalšie rekordy.

Počet víťazstiev začiatkom roka zaokrúhlila na šesťdesiat. Je veľmi pravdepodobné, že v blížiacom sa ročníku sa v historickej tabuľke dostane pred Annemarie Moserovú-Prölllovú (62 víťazných pretekov) aj Hirschera (67). Po nich jej zostanú na ceste k absolútnemu lyžiarskemu trónu už len dve mená – krajanka Lindsey Vonnová (82) a absolútny historický líder Švéd Ingemar Stenmark (86).

„Človek to musí skúšať. Určite sa odhodlám, ale nemyslím na to. A čo sa týka Vonnovej a Hirschera – ich topánky sú také veľké, že sa do nich sotva niekde zmestí,“ reagovala Shiffrinová.

Vlhová ju dostávala pod tlak

Vlani vďaka neodbytnej Petre Vlhovej nemohla ani na sekundu zaváhať. Ak sa tak stalo, Liptáčka ju zaskočila, premiérovo aj v najtechnickejšej disciplíne – obrovskom slalome. Slovenka ukázala, že Shiffrinová je zdolateľná. Pod jednou podmienkou – všetko musí byť v jej podaní perfektné a rodáčka z Vailu si musí vybrať slabší deň.

Petra Vlhová (vľavo) a Mikaela Shiffrinová... Foto: SITA/AP, Marco Trovati
Petra Vlhová, Mikaela Shiffrinová Petra Vlhová (vľavo) a Mikaela Shiffrinová počas paralelného slalomu.

Americké médiá prirovnali boj dvoch rovesníčok k najväčšiemu boju v ženskom športe. Obe nútil ísť za hranicu svojich možností. Shiffrinovej priniesol doteraz nevídanú sezónu. Jej výpočet znie neuveriteľne – dovedna sedemnásť víťazstiev vo Svetovom pohári, veľký a tri malé glóbusy, k tomu dve zlaté a jedna bronzová medaila zo svetového šampionátu v Aare.

„Bola to veľká zábava, užila som si to. Nie je to však len o mne. Sú tam veľmi šikovné dievčatá – Sofia Goggiová, Wendy Holdenerová, Petra Vlhová či Federica Brignoneová,“ vymenúvala najväčšie súperky Shiffrinová.

Nevyhla sa ani otázke, či niekedy napodobní Hirscherov historický počin – osem celkových triumfov vo Svetovom pohári. So smiechom priznala, že odpoveď má pripravenú vopred. „Lebo dostávam túto otázku veľmi často,“ pripustila. „Najskôr by som musela vedieť, dokedy budem lyžovať. Začala som pomerne skoro a ktovie dokedy vydržím vo všetkých disciplínach. Nie je možné robiť ich dlhodobo, takže je v hre aj návrat len k slalomu a obráku,“ doplnila.

Má chuť aj rezervy

Jediná trofej, ktorá jej chýba v novopostavenom dome v Colorade, je malý glóbus za víťazstvo v zjazde. Shiffrinová pripustila, že sa rýchlostným disciplínam venovala v dostatočnej miere. Je zrejmé, že tento pôst bude chcieť ukončiť.

„Čaká nás sezóna bez vrcholného podujatia. Je to príležitosť vyskúšať si niečo nové,“ pripustila Shiffrinová s tým, že ideálnu šancu ponúka február 2020. V ňom budú len jediné slalomové a obrákové preteky, zvyšných sedem bude v zjazde a super G.

Po sezóne ukončila vzťah s francúzskym kolegom z bielych svahov Mathieum Favrem. Pustila sa do vylaďovania nového príbytku. Blízkych i priaznivcov na sociálnych sieťach obšťastňovala spevom i hrou na gitare.

Romantickú časť nechala bokom v lete, keď absolvovala s americkými vzdušnými silami let v stíhačke pri preťažení 9G.

„A vraj lyžovanie je rýchle,“ smiala sa po vystúpení Shiffrinová.

Experti nepredpokladajú, že ju niekto zo ženského trónu zosadí. Dopustiť to nechce ani Shiffrinová.

„Stále mám dostatok chuti do tréningu a víťazenia. Navyše, ešte stále cítim, že mám rezervy. Zlepšovať sa a vyhrávať sú však dve rozdielne veci,“ uzavrela.

Či predvedie obe z nich, ukáže už budúci víkend v Söldene.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikaela Shiffrinová