Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Má problém à la Sagan. Tanečník medzi bránkami na ulicu nemôže

Očakávane, ale podľa mnohých zbytočne skoro. A predovšetkým - stále na vrchole! Najlepší lyžiar posledných rokov - Rakúšan Marcel Hirscher - oznámil koniec mimoriadne úspešnej kariéry. Má iba 30 rokov.

06.09.2019 10:00
debata
Marcel Hirscher oznámil koniec kariéry v... Foto: SITA/AP, Kerstin Joensson
Marcel Hirscher Marcel Hirscher oznámil koniec kariéry v priamom prenose v hlavnom vysielacom čase.

Celebritá na entú

Celé Rakúsko smúti a keby to nebolo nevhodné, azda by sa aj odelo do čiernej. Zo scény odchádza najpopulárnejší športovec, akýsi slovenský Peter Sagan či český Jaromír Jágr. „Ak by som kráčal po ulici v Salzburgu, reakcie by boli podobné, ako keby sa Wayne Rooney prechádzal niekde po Manchestri,“ priznal pred časom Hirscher.

Veru, jeho popularita akoby nepoznala hraníc. Futbalista David Alaba z Bayernu Mníchov či tenista Dominic Thiem sú v tomto smere – s prepáčením – len slabým odvarom. „Hirscher nemôže len tak vyjsť na ulicu. Veci, ktoré bežne robí za 20 sekúnd, by v tej chvíli trvali 20 minút,“ zamyslel sa rakúsky novinár Florian Madl z Tiroler Tageszeitung.

Rakúsko je malý štát a nie futbal, ale lyžovanie je v tejto alpskej krajine jednoznačným športom číslo jedna. Preto nečudo, že najlepší zjazdár je hotovou celebritou. Odchod z vrcholového športu ohlásil na tlačovej konferencii v priamom televíznom prenose v hlavnom vysielacom čase.

„Urobím to rýchlo a ľahko,“ povedal na úvod Hirscher a vzápätí dodal. "Áno, dnes som ukončil kariéru. Nejde o zmenu zamestnania – je to koniec doterajšieho spôsobu života a bude to ťažké.

Predbehol aj Hamiltona

Doma ho päťkrát vyhlásili za najlepšieho športovca roka, vlani ho francúzsky denník L'Equipe v prestížnej ankete otituloval ako Šampióna šampiónov. Predbehol dokonca aj také veličiny, ako sú Novak Djokovič či Lewis Hamilton. Zároveň sa pridal k Rogerovi Federerovi či Usainovi Boltovi.

Osem veľkých glóbusov, sedem titulov majstra sveta a dva najcennejšie kovy z olympijských hier. Impozantná bilancia, ktorá len ťažko hľadá pár. Keď mal tento Rakúšan na sklonku februára isté víťazstvo vo Svetovom pohári, portál CNN neváhal vyrukovať s titulkom: „Marcel Hirscher: Najlepší lyžiar všetkých čias?“

Americký web si v článku aj odpovedal. „Zatiaľ čo Hirscher nezmenil lyžovanie do takej miery, ako Lindsey Vonnová – z rôznych kultúrnych a sociologických dôvodov – zaslúži si, aby bol uznaný za jedného z najväčších športových exponentov vôbec.“

„Zaradil by som ho do jednej skupiny s legendárnym Ingemarom Stenmarkom. Môže prekonať jeho rekord v počte víťazstiev vo Svetovom pohári, neviem však, či po tom túži,“ zamyslel sa v zime pred zjazdom v Kitzbüheli bývalý šéf Rakúskej lyžiarskej federácie Peter Schrocksnadel. Dnes už vieme, že Hirscher takúto ambíciu nemal.

Ladnosť, nie brutálna sila

Napriek tomu, že ich hviezdy žiarili niekoľko dekád od seba, v niečom sú si predsa len podobní. Hirscher aj Stenmark boli technickými expertmi, tanečníkmi medzi slalomovými bránkami. Ich zbraňou bola ladnosť a rytmus, nie brutálna sila.

Hirscher vždy vedel súťažiť pod tlakom a rýchlosť získal aj v tých najzložitejších pasážach. Napokon, jeho najväčší rival Henrik Kristoffersen by vedel rozprávať o supernaturálnej sile v druhých kolách slalomu. Neraz mu vzal už isté víťazstvo.

Hirscher sa lúči a má hneď niekoľko dôvodov. Tým najvážnejším je azda jeho ani nie ročný syn „Chcem s ním hrať futbal, jazdiť motokros. Som rád, že to teraz budem môcť robiť,“ vyhlásil.

Sám sa na lyže postavil ešte ako malé dieťa. Mal iba dva a pol roka, keď ho rodičia – lyžiarski inštruktori – vyviezli lanovkou a pustili z kopca. „Otec mi neskôr povedal, že zažil tisícky detí a stovky svahov, ale nikdy predtým nevidel, aby malý chlapec, ktorý lyžuje prvýkrát, zvládol trať bez čo i len jedného pádu,“ spomínal kedysi Hirscher.

Za jeden z najväčších úspechov považuje aj to, že sa mu počas kariéry neprihodilo žiadne vážne zranenie. „Mám neuveriteľné šťastie, že tu môžem sedieť s dvomi zdravými kolenami,“ upozornil na najčastejší problém lyžiarov.

Nie kolená, ale jeho život bol v ohrození v roku 2015, keď naňho počas pretekov takmer spadla kamera. „Keď si pozriete video z inkriminovanej situácie, pochopíte, ako blízko som bol k vážnemu zraneniu. Takmer 20 kilogramov vážiaci dron sa takmer dotkol pätky mojich lyží. Pýtal som sa na to expertov a tí mi povedali, že ak by ma zasiahol do hlavy, bolo by to so mnou veľmi zlé,“ prezradil.

Nuž, šťastie sa zvykne prikloniť k lepšiemu.

A Marcel Hirscher bol najlepší!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marcel Hirscher #Ingemar Stenmark