Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zomrel olympijský šampión Hanevold. Kuzminová: Odišiel kamarát a legenda

Trojnásobný olympijský víťaz v biatlone Nór Halvard Hanevold zomrel vo veku 49 rokov. Informovali o tom viaceré nórske médiá a periodikum Budstikka aj s odvolaním sa na rodinu Hanevolda. Príčinu úmrtia nezverejnili.

03.09.2019 21:20 , aktualizované: 04.09.2019 11:46
Halvard Hanevold Foto:
Halvard Hanevold mal v čase úmrtia len 49 rokov.
debata

Hanevold absolvoval vo Svetovom pohári devätnásť sezón a získal dva malé glóbusy za vytrvalostné preteky (1997/98, 2002/03). Na majstrovstvách sveta vybojoval šestnásť medailí vrátane piatich zlatých.

Na zimných olympijských hrách sa stal šampiónom na 20 km v Nagane 1998 a v štafete v Salt Lake City 2002 i Vancouveri 2010. V Nagane získal aj striebro v štafete a v Turíne 2006 pridal striebro v rýchlostných a bronz vo vytrvalostných pretekoch. Kariéru ukončil po sezóne 2009/10.

V nedávnej minulosti pôsobil ako biatlonový expert pre nórsku televíziu NRK. „Prišli sme o jednu z najprominen­tnejších osobností v našom športe. Je to smutný deň pre nórsky biatlon,“ uviedol prezident Nórskej biatlonovej federácie Arne Horten vo vyjadrení pre nórsku televíziu.

„Nebol to najväčší športový talent, ale v tréningu išiel všetkým príkladom. Mal pred sebou jednoznačný cieľ získať olympijské zlato v individuálnej disciplíne a v Nagane 1998 sa ho aj dočkal vo vytrvalostných pretekoch,“ skonštatoval Ola Lunde, biatlonový expert nórskeho periodika VG.

Aj Medzinárodná biatlonová únia (IBU) prijala túto správu s veľkým zármutkom. „Celá biatlonová rodina smúti za Halvardom Hanevoldom. Všetci sme ho mali radi pre jeho schopnosť tešiť sa aj z úspechov iných a z úcty a rešpektu, ktoré prejavoval aj voči súperom. Nikdy na neho nezabudneme. Naše myšlienky sú v týchto ťažkých chvíľach s jeho rodinou,“ píše sa vo vyhlásení IBU na facebooku.

Smrť blízkeho človeka z fachu sa hlboko dotkla aj úspešnej slovenskej reprezentantky v biatlone Anastasie Kuzminovej. Trojnásobná olympijská víťazka a šesťnásobná medailistka spod piatich kruhov, ktorá len nedávno ukončila svoju úspešnú kariéru, na svojom facebookovom profile uviedla.

„Poznali sme sa osobne. Bol to dobrý kamarát, usmievavý človek a legendárny športovec. Svoju zlatú kariéru zavŕšil v roku 2010 vo Vancouveri, kde sa tá moja iba rozbiehala. Jeho prvé olympijské zlato v Nagane som videla v televízii a o rok neskôr som sa rozhodla, že budem biatlonistka. Jeho smrť je veľká strata pre biatlonovú rodinu.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Halvard Hanevold