Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako SLA podporí nasledovníkov Petry Vlhovej? Zatiaľ nevedno

Vychovať kvalitných nasledovníkov Veroniky Velez Zuzulovej a Petry Vlhovej je podľa slov prezidenta SLA Ivana Ivaniča jedným z hlavných cieľov jeho úradu.

20.08.2019 19:55
Ivanič Foto: ,
Prezident Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) Ivan Ivanič (druhý zľava).
debata

Asociácia pod jeho vedením však volí čudný postup. Na jednej strane deklaruje krásne myšlienky podpory talentov a tímovej spolupráce, prax už ale taká jednoznačná nie je.

V novom projekte SLA, kde sa rozdeľujú desaťtisíce eur zo štátneho rozpočtu, na prípravu reprezentantov, totiž ani zďaleka nie sú tí najlepší, ktorí vo svojich kategóriách konkurujú najlepším vo svete.

„Z dokopy siedmich mladých reprezentantov do 21 rokov, je v centre iba jeden. Ostatní nemali záujem,“ tvrdí asociácia. „Záujem máme, preto aj všetci pracujeme a naši pretekári aj majú výsledky, ale nikto nám nič nevysvetlil,“ oponujú rodičia a tréneri pretekárov.

Ako situáciu napraviť, rokovali v utorok tréneri a rodičia pretekárov s prezidentom Ivaničom. Ten sľúbil, že to bude riešiť.

V celej kauze ide o nový projekt Národného lyžiarskeho centra, ktorý pred niekoľkými týždňami SLA predstavila. V ňom by mali byť podľa plánov asociácie združení najlepší lyžiari a lyžiarky do 21 rokov s najlepšou prípravou, športovou aj mentálnou. Dva mesiace pred štartom novej sezóny je však poskladaný len chlapčenský tím, aj to čudne. Dievčenský tím zatiaľ neexistuje.

Nespokojnosť s Dluhošom

Podľa Ivaniča boli všetci reprezentanti oslovení koordinátorom pre tento projekt Patrikom Dluhošom, no neprejavili záujem. V skutočnosti však rodičia nedostali základné informácie, ako má vyzerať celková príprava, zloženie realizačných tímov, rozpočet, a iné.

Rodičia to popisujú takto: "Malo byť stretnutie v nedeľu, potom poslali mail, že sa ruší, a preložili ho na pondelok, pracovný deň. Tam sme nemohli prísť a potom už nebol kontakt žiaden,“ priblížil napríklad Ladislav Jančo, otec mladej juniorky Rebeky Jančovej, ktorá získala v uplynulej sezóne viacero pódiových umiestnení na medzinárodných pretekoch.

Tréneri a rodičia žiadali odvolanie Patrika Dluhoša z funkcie koordinátora projektu, pretože podľa nich nedostatočne informoval a zavádzal, že o projekt nie je záujem zo strany rodičov a trénerov. Členská schôdza ako najvyšší orgán Úseku alpských disciplín Dluhoša preto z funkcie aj odvolala, konferencia SLA ho tam však napriek tomu nechala. A Ivanič ho nemieni vymeniť ani teraz, hoci sám pripúšťa, že „šlo zrejme o interné problémy medzi vedením SLA a ÚAD.“

Chceme byť súčasťou, odkazujú rodičia a tréneri

Rodičia a tréneri v utorok potvrdili, že záujem o účasť v Národnom lyžiarskom centre majú, treba sa však dohodnúť na podmienkach.

Napríklad Akadémia Veroniky Velez Zuzulovej ešte v marci deklarovala ochotu spolupracovať a dokonca poslala vlastný projekt na prípravu najlepších mladých dievčat a chlapcov so sponzorským vkladom 300-tisíc eur. Tento projekt však funkcionári zamietli s odôvodnením, že nemôžu spolupracovať so súkromným subjektom.

V akadémii sa pripravujú naše najlepšie mladé reprezentantky do 16 a do 21 rokov, a teraz navrhujú novú formu spolupráce. Ivanič vyjadril ochotu spolupracovať, konkrétne kroky však nepovedal. Uviedol len, že sa musí najprv stretnúť s predsedom Úseku alpských disciplín Jánom Garajom, keď sa vráti z dovolenky a preberie s ním pretekárky a financie.

Rokovať však chce iba o dievčatách, ktoré v lyžiarskom centre tím nemajú, ten súčasný chlapčenský pre túto sezónu už meniť nemieni, a to napriek tomu, že sú v ňom len dvaja chlapci – jeden reprezentant a jeden člen skupiny talentovanej mládeže.

Dve najväčšie lyžiarske osobnosti Slovenska... Foto: SITA, Brano Bibel
Zuzulová, Vlhová Dve najväčšie lyžiarske osobnosti Slovenska Veronika Velez-Zuzulová (vľavo) a Petra Vlhová pomáhajú taktiež slovenskému zjazdovému lyžovaniu.

Táto dvojica má k dispozícii 38-tisíc eur len z peňazí vyčlenených pre talentovanú mládež, kde je však okrem nich zaradených ešte 21 ďalších pretekárov. Pre nich tak zostalo k dispozícii dokopy len 25-tisíc eur.

V chlapčenskom tíme Národného lyžiarskeho centra sú ešte zaradení ďalší traja lyžiari, ktorí nespĺňajú kritériá pre reprezentáciu ani pre talentovanú mládež vôbec. Tí majú byť „samoplatcovia“. Jeden z nich je pritom syn spomínaného koordinátora Patrika Dluhoša.

Národné lyžiarske centrum platí svojim pretekárom trénera, auto, materiál na športovú prípravu, čo presne si platia „samoplatcovia“, nie je celkom jasné.

Ďalšie stretnutie s Ivanom Ivaničom je naplánované na 11. septembra, kde by sa už mohlo hovoriť o konkrétnych krokoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská lyžiarska asociácia #Ivan Ivanič