Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z Vlhovej žmýka maximum: Petre nikdy nechýbala pracovná morálka

Deň čo deň z nej tvrdými tréningami dostáva to najlepšie. S jediným cieľom. Aby progres z posilňovne, kurtu, bazénu či motorky ukázala aj na lyžiach. Kondičný tréner Petry Vlhovej Šimon Klimčík (25) robí všetko pre to, aby jeho zverenka vylepšila životné výsledky z predošlej sezóny.

02.07.2019 06:00
Vlhová, Klimčík Foto:
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová a jej kondičný tréner Šimon Klimčík.
debata

Na prelome rokov či v závere sezóny 2018/19 dostávala Vlhová poriadne zabrať. Bolo však vidieť, že ešte má kam načrieť. Potešilo vás ako kondičného trénera, že niektoré jej súperky už mleli z posledného a ona stále vládala?

Nezohralo to až takú rolu. Myslím si, že najväčší progres neurobila u mňa, ale u mentálnej trénerky. Keď si porovnám jej pripravenosť v predošlej sezóne a ročník predtým, nie je tam markantný rozdiel. Lenže tentoraz ju mentálne nastavenie posunulo zo štvrtých či piatych miest na prvé a druhé. Išla ako píla.

Prejavilo sa jej vyrovnanejšie myslenie aj na vašich tréningoch?

To nie. Nebolo to potrebné. Petre nikdy nechýba pracovná morálka. To platilo aj bez mentálnej trénerky. Bola to ďalšia chýbajúca časť skladačky.

Výsledky zo sezóny 2018/19 bude v nadchádzajúcej náročné prekonať. Čo robíte preto, aby sa vám to podarilo?

Dá sa povedať, že väčšinou ideme podľa predošlého harmonogramu. Každý rok sa snažíme jej letnú prípravu spestriť niečím novým. Petra je typom športovca, ktorého nové podnety motivujú. Keď robí niečo dookola, všetko poctivo odmaká, ale veľmi ju to nebaví. Preto sme sa rozhodli, že rozšírime zoznam doplnkových športov o tenis a kajak.

Prečo práve tieto dve aktivity?

Pracuje s dvomi trénermi, takže to nie je žiadne vychádzkové pádlovanie či pinkanie ponad sieť. Doplnkový šport nám pomáha dosiahnuť stanovené ciele v lyžovaní. Primárnym dôvodom, prečo sme zaradili kajak, je, že chceme posilniť vrchnú časť tela. Zaberajú najmä ruky a svaly trupu. Sú tam aj nejaké rotácie tela. Tenis je o dobrej koordinácii nôh aj rúk. Kouč jej dáva presné údery zo strany na stranu, čím jej vyženie srdcovú frekvenciu do vyšších tepov. Petra tak behá ako divá.

Bavia ju dva nové športy?

Keby trénovala na atletickej dráhe, tiež si poriadne zamaká. Loptička je však pre ňu motiváciou upnúť sa na cieľ a dostať sa aj za hranu. Podá lepší výkon. A navyše – netrpí tak ani jej hlava. Je dôležité, aby športovec mal z toho radosť.

Máte v portfóliu viacerých športovcov. Je Vlhová v tomto výnimka?

Skôr pravidlo. Každého bavia športy. Faktor hry robí veľa u všetkých. Či som s nimi celý rok alebo len pár mesiacov.

A čo motorka? Zostáva v tréningovom pláne?

Jednoznačne, hoci aj Peťa vie, že je nebezpečná. Nepreháňa to, je opatrná. Chcem, aby na ňu chodila.

Prečo?

Je to vynikajúci tréning po silovej aj energetickej stránke. Ak si človek myslí, že sedí na motorke a má tep 100–120 za minútu, je na omyle. Keď som si prvýkrát pozrel záznam srdcovej frekvencie, šokovalo ma to.

Je srdcová frekvencia na motorke v porovnaní s ostatnými športmi na vyššej úrovni?

Áno a o dosť. Petra dosahuje za riadidlami maximálne tepy.

Čím to podľa vás je?

Prácou celého tela. Musí zapájať ruky, brucho, nohy. Všetko dostane poriadne zabrať. Preto sme sa v trénerskom tíme pred sezónou zhodli, že motorku nevypustíme. Nikto nemal voči nej výhrady. Má veľa plusov. Samozrejme, keď sa priblíži sezóna, tieto radovánky pomaly začneme vypúšťať a budeme sa venovať špecifickej príprave. Z pestrosti pôjdeme do akejsi rutiny.

Do prvého štartu v sezóne v Söldene zostávajú necelé štyri mesiace. Ako ovplyvnili Vlhovej zdravotné problémy plán prípravy?

Výrazne. Museli sme prekopať prípravu na celý máj aj jún. Mala naplánované výjazdy na lyžiarske sústredenia. Všetko sme zrušili. Nevedeli sme, ako bude jej telo reagovať na nadmorskú výšku. Zatiaľ sa pripravuje len doma. V najbližších dňoch ju čaká sústredenie na Stelviu. Tam sa uvidí, ako zareaguje na záťaž. Budeme opatrní.

Ako momentálne vyzerá jej tréningový týždeň?

Maká dvojfázovo. Zhruba o desiatej ráno začína prvý z dvoch tréningov v daný deň. Je silový, trvá zhruba dve hodiny. Okrem toho trikrát do týždňa navštívi fyzioterapeutku, s ktorou má mobilizačné cvičenia.

Čo nasleduje po prvom tréningu?

Obed a relax. Po ňom máme kardio tréning. Tenis, futbal, horský bicykel, motokros a podobne. Dá sa povedať, že každý deň má niečo iné. Niektoré trvajú 60, iné aj 120 minút. Po tréningu má aktívnu regeneráciu – strečing, plávanie, kompenzačné cvičenia. Potom ide na večeru a spať.

Kedy si môže vydýchnuť?

V strede týždňa má jednofázový tréning, v nedeľu úplne voľno.

Prípravu si chcela ozvláštniť aj triatlonom v St. Pöltene. Kvôli zdravotným problémom však nakoniec neštartovala. Ako to prežívala?

Veľmi ju to mrzelo. Začala sa na to svedomito pripravovať. Prekvapilo ma, ako sa do toho zahryzla. Prišli zdravotné problémy a musela sa triatlonu vzdať. Celý tím si však dobre zašportoval. Hoci Petra neštartovala, užila si to. A videla, že aj my ostatní si vieme siahnuť na dno síl a nie sme žiadne padavky. Verím, že sme ju namotivovali.

Bude Vlhová pripravená vyrovnať či dokonca vylepšiť výsledky z predošlej sezóny?

Verím, že áno. Petra do toho dáva všetko. Pracuje na sto percent. Ak bude zdravá a mentálne vyrovnaná, bude sa tešiť celé Slovensko.

TV Pravda: Petra Vlhová má za sebou sezónu, o akej ani nesnívala. Aká budúcnosť čaká na slovenskú lyžiarsku hviezdu? Aj o tom diskutovala v relácii Týždeň v športe dvojica športových redaktorov Pravdy.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Šimon Klimčík