Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bláznivé leto. Vlhová unikla masakre, jej tím rozšíri najmenší člen

Naposledy pretína cieľovú čiaru. Časom 2:23,58 minúty uzatvára záverečné preteky ročníka 2018/19. Ako inak - pódiom.

01.07.2019 06:00
Petra Vlhová Foto: ,
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová prežíva bláznivé leto 2019.
debata

Od obrovského slalomu vo finále Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Andorre uplynuli viac ako tri mesiace. Petra Vlhová ním zakončila životnú sezónu.

Zhrnutie predchádzajúceho ročníka je skvelé. Na konte mala 14 pódiových umiestnení vo Svetovom pohári (5–6–3), čo sa premietlo do 1355 bodov. Vďaka rekordnému zisku obsadila druhú priečku v celkovom poradí, klasickom aj obrovskom slalome.

Skvelú formu demonštrovala aj na majstrovstvách sveta v Aare, odkiaľ odišla ako držiteľka medailového kompletu. Zlato získala v obrovskom slalome, striebro v alpskej kombinácii a bronz v slalome.

„Bola to neuveriteľná sezóna. Budem mať čo robiť, aby som ju v nasledujúcej ešte vylepšila,“ vravela Vlhová na konci ročníka.

Oddych na Srí Lanke

Sľúbila, že si dopraje oddych na dovolenke i Liptovskej Mare. A keď telo zúročí zaslúžený relax, znovu sa slovenská lyžiarka bude hlásiť kondičnému i hlavnému trénerovi. Po aprílovej exhibícii v Jasnej sa pobrala do tepla.

Tradičné destinácie Slovákov ako Egypt, Chorvátsko či Turecko išli bokom. Vlhová zvolila netuctovú Srí Lanku. Okrem slnkom zaliatych pláží jej ostrov v Indickom oceáne ponúkol aj nevídanú exotiku.

Vydala sa po stopách Budhu. Miesto na svojom pleci na chvíľu ponúkla malému krokodílovi. Nebála sa kŕmenia slonov. Neúspešne unikala monzúnovému dažďu. Našťastie sa vyhla masakre v hlavnom meste Kolombo, ktoré navštívila.

Teroristi tam počas Veľkonočnej nedele bombovými útokmi v kostoloch a hoteloch zabili viac ako 300 ľudí.

"Úprimne, keď som počula, čo sa stalo, tak som bola veľmi šťastná, že som doma živá a zdravá. Pretože ešte vo štvrtok som prechádzala cez Kolombo a v nedeľu sa to stalo… Na druhej strane je to úžasná krajina plná skvelých ľudí, do ktorej by som sa najradšej vrátila,“ napísala Vlhová na sociálnych sieťach.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

❤️ happy to see you here in #srilanka

Príspevok, ktorý zdieľa Petra Vlhova (@petravlhova13),

Smútok v St. Poltene

Po historicky najúspešnejšej sezóne viackrát zopakovala, že sa teší domov. Niekoľkokrát vyjadrila želanie, že sa nevie dočkať svojej lode. Po testovaní lyží kapitánka Vlhová povozila členov svojho tímu.

V máji si zasa s rodinou nenechala ujsť športový sviatok číslo jeden na Slovensku. Zápas s Fínmi prežívala naplno. A hoci domáci hokejisti neuspeli, tlieskala im v stoji.

Popri novom štvornohom členovi rodiny – psovi Hugovi – sa pripravovala na polovičného Ironmana (plávanie na 1,9 kilometra, 90 km na bicykli a bežecký polmaratón). Výjazd do St. Pöltenu síce absolvovala, ale na štart sa nakoniec nepostavila.

Zápal priedušiek, s ktorým vyhrala slalom vo Flachau, jej to nedovolil. Niesla to veľmi ťažko.

„Išlo mi puknúť srdce. Od novembra som sa na to pripravovala a dávala som do toho všetko. Vrátila sa mi choroba, ktorú som mala v januári, trošku s tým bojujem. Môže mi to prejsť na pľúca, čo nepotrebujem,“ povedala dvadsaťtriročná Slovenka pre TASR.

Hoci Vlhová na polovičnom Ironmanovi neštartovala, ostatných členov tímu to neodradilo. Vo veľkom povzbudzovala medzi jednotlivcami trénera Livia Magoniho, asistenta Mateja Gemzu, fyzioterapeuta Šimona Klimčíka aj servismana Mattea Baldissaruttiho.

V spoločnej štafete Ski tímu Vlha sa zasa predstavili Vlhovej brat Boris, otec Igor a servisman Pierluigi Parravicini.

„Livio donútil trénovať nielen Peťu, ale celú rodinu. U nás sa iba plávalo, bicyklovalo, behalo. Tím sa opäť stmelil, chceli sme to skúsiť. Sám by som asi nešiel. V sobotu som nevedel, kam mám ísť. Povedal som: Veď ja sa stratím, toľko bicyklov a neviem, ktorý je môj,“ doplnil s úsmevom Igor Vlha.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Nový člen nášho tímu je už doma❤️ super, skvelý, najúžasnejší Veľký Bradáč menom Hugo konečne našiel svoje miesto

Príspevok, ktorý zdieľa Petra Vlhova (@petravlhova13),

Nebude obhajovať v Osle

Celý tím nedávno potešili správy od Borisa a jeho priateľky, ktorí čakajú prírastok. Vlhová a jej tím už načrtli plán prípravy aj novej sezóny. Hoci ho nedávna choroba narušila, stále má dostatok času pripraviť sa na prvý štart.

Posledný októbrový víkend tohto roka sa v Söldene obrovským slalomom rozkrúti kolotoč sezóny 2019/20. Bude mať viacero noviniek.

Zaujímavosťou je napríklad fakt, že muži zavítajú do Číny. Bude to skúška pred zimnými olympijskými hrami v Pekingu 2022. Otázny je stále prvý január 2020.

Tradičný dátum pre mestský paralelný slalom mužov aj žien zatiaľ nemá dejisko, nakoľko Oslo už nemá záujem o organizáciu. Vlhová predošlé preteky v nórskej metropole vyhrala.

Navyše, Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) už pred júnovým schválením kalendára na konferencii v Dubrovníku predstavila nový formát alpskej kombinácie. Preteky sa začnú slalomom a najlepšia tridsiatka sa potom predstaví v super-G.

V dôsledku toho bude kalendár SP ešte nahustenejší. Na ženy čaká dokopy 43 pretekov (vlani 40), z toho štyri kombinácie. Muži absolvujú 46 súťaží (v predošlej sezóne 42), medzi nimi tri kombinácie.

Ako Ski tím Vlha dopredu avizoval, absolvuje väčšinu z tejto obrovskej porcie. Chystá sa urobiť ďalší krok na ceste k zisku krištáľových glóbusov.

K štartom v slalome a obrovskom slalome pridá aj rýchlostné disciplíny – super G a zjazd. K najlepším by mala Slovenka patriť aj v zreformovanej alpskej kombinácii.

TV Pravda: Petra Vlhová má za sebou sezónu, o akej ani nesnívala. Aká budúcnosť čaká na slovenskú lyžiarsku hviezdu? Aj o tom diskutovala v relácii Týždeň v športe dvojica športových redaktorov Pravdy.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #Petra Vlhová