Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nepatrím sem. Shiffrinová učí, ako neopakovať chyby

Je v podobnej situácii ako Petra Vlhová.

31.03.2019 22:00
Mikaela Shiffrinová Foto: ,
Mikaela Shiffrinová pózuje s veľkým glóbusom po triumfe v celkovom poradí Svetového pohára v alpskom lyžovaní.
debata (2)

Nielen kvôli tomu, že si v prvých dňoch po sezóne plní sponzorské povinnosti, našla si čas sama pre seba alebo skúšala lyže. Mikaela Shiffrinová ani jej slovenská súperka nezaháľajú. Obe zažili životné sezóny. Shiffrinová takú, akú si ženské zjazdové lyžovanie nepamätá.

V sezóne triumfovala sedemnásťkrát. Stala sa najúspešnejšou slalomárkou histórie so štyridsiatimi víťazstvami. Ako prvá počas jednej zimy získala veľký krištáľový glóbus a tri malé za obrovský a klasický slalom i super G.

Chopila sa šance stať sa tvárou svetového i amerického lyžovania. Lenže tu nastáva problém. Podobne ako v prípade Vlhovej, aj za Shiffrinovou zíva poriadna priepasť. Nasledovníčky na elitnej úrovni sú nedostatkovým tovarom. Na Slovensku bežné, v Spojených štátoch amerických alarmujúce.

Uvedomuje si to aj Shiffrinová – žena, ktorá je podľa New York Times najdominantnejším športovcom súčasnosti a na ceste k viac ako 125 víťazstvám vo Svetovom pohári.

Výpočty slávneho denníka Shiffrinová odmieta. Zároveň priznala, že jej nie je jedno, ktorým smerom sa vyberie americké lyžovanie. Pravidelne sa stretáva s mladšími kolegyňami z reprezentácie a snaží sa im odovzdať čo-to zo svojich skúseností. S jediným cieľom.

„Americká lyžiarska asociácia sa ma pýtala, aký bude môj odkaz pre budúce generácie. Zarazilo ma to, veď ešte nie som ani v polovici svojej kariéry. Neskôr som pochopila, o čo kompetentným ide. Snažia sa z môjho statusu vyťažiť niečo pre celý americký tím. Jedna tvár v lyžovaní je pre Ameriku veľmi málo. Potrebujeme ich viac, chceme najlepší tím na svete,“ vysvetlila Shiffrinová.

Od toho majú Američania poriadne ďaleko. Veď s výnimkou Shiffrinovej sa na pódium v ročníku 2018/19 postavila už len jedna žena z USA. Lindsey Vonnová obsadila v posledných pretekoch kariéry v zjazde na MS tretie miesto.

Mikaela Shiffrinová a Lindsey Vonnová na ZOH v... Foto: SITA/AP, Michael Probst
Mikaela Shiffrinová, Lindsey Vonnová Mikaela Shiffrinová a Lindsey Vonnová na ZOH v Pjongčangu.

Shiffrinová – ktorá podľa šéfa americkej lyžiarskej asociácie Tigera Shawa zvýšila príjmy zväzu o tridsať percent – preto nabáda kamarátky z národného tímu, aby v začiatkoch medzi elitou neurobili rovnaké chyby ako ona.

„Atmosféra je tam veľmi stresujúca. Keď som začala jazdiť v šestnástich a postavila sa na štart obrovského slalomu s vysokým štartovným číslom, povedala som si: Nepatrím sem, nechcem pretekať,“ opísala svoje neľahké začiatky.

„Hovorila som dievčatám, aby sa ma opýtali na hocičo. Uisťujem ich, že to nie je žiaden strašiak, ale miesto, kde sa môžu cítiť bezpečne.“

Komunikácia medzi Američankami nie je jednoduchá. Shiffrinová a zbytok predstavujú dva odlišné svety. Rozdielne vybavenie, tréningy, harmonogram. Aj napriek tomu však Shaw vidí pokrok a nádej, že najväčšia hviezda pritiahne do úzkeho kruhu favoritiek ďalšiu konkurentku pre Vlhovú a spol.

„Aj napriek povinnostiam vie, ako túto priepasť premostiť. Rastúca výkonnosť jej pridáva na hodnote. Ale uberá z času, kedy môžeme jej mentorstvo využiť, nakoľko z 365 dní roka je 250 na svahu,“ priznáva Shaw. „Neviem, či pôjdem toľko pretekov, ako v predošlej sezóne. Rozhodne však nebudem menej trénovať,“ odkázala Shiffrinová.

Podarí sa jej popri budovaní vlastného odkazu pomôcť aj americkému tímu?

TV Pravda: Petra Vlhová má za sebou sezónu, o akej ani nesnívala. Aká budúcnosť čaká na slovenskú lyžiarsku hviezdu? Aj o tom diskutovala v relácii Týždeň v športe dvojica športových redaktorov Pravdy.

Video

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová