Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Murínová: Slovensko bez štafety? V hre je aj taká možnosť

Spolu s bežeckým trénerom Martinom Bajčičákom má leví podiel na tom, že Paulína Fialková sa zaradila medzi absolútnu biatlonovú špičku. Trénerka Anna Murínová verí, že progres jej zverenkyne bude pokračovať.

27.03.2019 15:02
Anna Murínová, Paulína Fialková, Ivona... Foto: ,
Sprava trénerka Anna Murínová, biatlonistky Paulína Fialková so sestrou Ivonou a bežecký tréner Martin Bajčičák po pretekoch s hromadným štartom v Ruhpoldingu.
debata (7)

„Ak doladíme určité detaily, Paulína môže ísť ešte vyššie“ vraví bývalá úspešná reprezentantka, ktorá vedie aj mladšiu zo sestier Fialkových Ivonu.

Murínovej úspešnú spoluprácu s Paulínou dokazujú aj čísla. Dvadsaťšesťročná Slovenka vybojovala v uplynulej sezóne šesť pódiových umiestnení a šieste miesto v celkovom hodnotení Svetového pohára.

Ako hodnotíte sezónu svojej zverenkyne?

Úvod sezóny mala skvelý, niečo také sme ani nečakali. Medailové úspechy boli super, užíval sme si to. Potom prišiel malý útlm. V Kanade nám skrížili plány mrazy, pretože preteky s hromadným štartom, na ktoré sme sa sústredili, napokon zrušili. Ameriku sme vypustili a aj preto Paulína vypadla z top päťky celkového hodnotenia. Museli sme poriadne potrénovať, aby sme sa dostali späť, čo sa nám aj podarilo. Martin Bajčičák ako bežecký tréner urobil s Paulínou výbornú robotu, ja som bola zatiaľ s Ivkou na ME. Tvrdá práca sa vyplatila a záver sezóny bol skutočne dobrý.

Paulína stála niekoľkokrát na pódiu, ale k najvyššiemu stupienku jej zakaždým niečo chýbalo. Čo to bolo?

Štastie a možno aj schopnosť zvládnuť fakt, že je už výkonnostne vyššie a že sa pohybuje medzi absolútnou špičkou. Každý ju chválil a vravel, že je medzi najlepšími. Tento tlak treba zvládnuť, predsa len, bol o ňu zvýšený záujem aj medzi vami novinármi. Nie je to jednoduché, treba si na to zvyknúť.

V čom vidíte jej najväčší progres?

V prvom rade dozrela ako pretekárka. Už si vie určiť tempá na trati tak, aby následne dobre zvládla strelnicu. Ukázala, že je schopná rozložiť si sily do takej miery, aby neprepálila začiatok a aby výkon gradovala. Veľmi jej pomohla zmena v súťažnom rozmýšľaní.

TV Pravda: Anastasia Kuzminová o dôvodoch ukončenia individuálnej kariéry i o svojej najbližšej budúcnosti

Video

Na čom budete pracovať, aby prišli aj prvé priečky?

Chceme doladiť najmä streľbu v stoji a viac si nakloniť šťastíčko (úsmev). Ale samozrejme, stále je čo zlepšovať. Či už je to technika alebo beh, veci sa dajú vždy vyšperkovať. Keď sa urobia určité malé úpravy, tak myslím, že sa môžeme posunúť ešte vyššie.

Ivona Fialková naznačila, že zvažuje ukončenie kariéry. Budete ju prehovárať, aby si to rozmyslela?

Skúšali sme ju prehovárať už teraz a zatiaľ to malo skôr opačný efekt. Necháme ju oddýchnuť, musí sa sústrediť na školu, čakajú ju skúšky. Nech si ich porobí a potom možno príde na iné myšlienky. Uvidíme, ako na tom bude, keď sa o mesiac stretneme opäť. Myslím si však, že rozhodnutie prehodnotí. Čaká ju ešte rok školy a bola by škoda, keby popritom nesúťažila. Keď skončí školu, potom jej rozhodnutie čo a ako ďalej bude dôležitejšie.

Štafety vybojovali šieste miesta na pretekoch Svetového pohára i na MS. Je to ich reálny obraz v porovnaní s konkurenciou?

V štafetách sa nemáme za čo hanbiť. Na olympiáde sme boli piate, teraz na MS šieste. Top desiatka je v tejto disciplíne nadupaná, je veľa dobrých tímov a aj z toho dôvodu bola šiesta priečka na svetovom šampionáte krásny výsledok.

Ivona Fialková. Foto: SITA/AP, Darko Bandic
biatlon Ivona Fialková.

Existuje vzhľadom na situáciu ohľadom Anastasie Kuzminovej a Ivony Fialkovej možnosť, že Slovensko v budúcej sezóne SP nepostaví ženskú štafetu?

Taká možnosť tu, samozrejme, je. Ak Nasťa nebude súťažiť a Ivka sa rozhodne, že už nemá energiu a motiváciu na ďalšie fungovanie v tíme, tak z radov terajších junioriek by relatívne prichádzala do úvahy Veronika Machyniaková. Avšak sami viete, že štafety sú krátke, tam je treba nielen dobrého strelca, ale aj silného bežca. Štafetu by sme zrejme postavili, ale bolo by ťažké súťažiť o popredné priečky.

Ako ste vnímali prehnanú kritiku fanúšikov obzvlášť na adresu Terézie Poliakovej za jej výkony v štafetách?

Je to demotivujúce. Tréner má dosť práce s tým, aby pretekára pripravil fyzicky a potom – keď takéto niečo príde – aj psychicky. Športovec je taký zlomený, že sa mu ani nechce postaviť sa na štart. Ľudia by si mohli odpustiť určité komentáre. Každý má možnosť sa rozhodnúť, čo bude robiť. Či bude športovať, či bude robiť za strojom alebo niečo úplne iné. Ľudia sú niekedy nefér, avšak majú na to právo.

Ivona Fialková zvažuje koniec kariéry

S prekvapujúcou informáciou zaskočila v stredu novinárov Ivona Fialková. Mladšia zo sestier pripustila, že zvažuje koniec kariéry.

„Sezóna sa len teraz skončila, potrebujem dlhší čas, aby som prehodnotila svoje priority. Chcem poďakovať tímu, že v tejto náročnej sezóne stál za nami. To, že sme ju zvládli tak, ako sme ju zvládli, je pre mňa jeden z úspechov,“ uviedla slovenská biatlonová trojka a dodala:

„Na druhej strane, tridsiate miesta nie sú pre mňa dostatočnými výsledkami na to, aby som mala úsmev na tvári. Som športovec s vyššími ambíciami. Biatlon je individuálny šport a každý športovec má právo sa rozhodnúť čo a ako ďalej.“

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivona Fialková #Paulína Fialková #anna murínová