Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kuzminová je inteligentná. Takých ľudí potrebujeme, vraví Barteková

Hoci je rodáčkou z Ťumene, podmanila si srdcia slovenských športových fanúšikov. Vynikajúcu kariéru trojnásobnej olympijskej víťazky v biatlone Anastasie Kuzminovej si váži aj športová strelkyňa a členka Medzinárodného olympijského výboru Danka Barteková (34).

26.03.2019 09:00
ZOH 2018, biatlon, medaila, Barteková, Kuzminová Foto: ,
Pjongčang 2018. Danka Barteková odovzdáva Anastasii Kuzminovej striebornú olympijskú medailu, ktorú získala v stíhacích pretekoch na 10 km.
debata (6)

„Na jednej strane som smutná, že končí kariéru, ale zároveň sa teším, že slovenský šport získa človeka, ktorý mu môže tak veľa dať,“ tvrdí bronzová medailistka z Londýna 2012 v skeete.

Ako vnímate kariéru Anastasie Kuzminovej?

Nasťa sa svojimi výkonmi zaradila medzi najlepších športovcov sveta v športe, ktorý je nesmierne populárny a má celosvetovú pozornosť. Dokázala nám všetkým, že aj z malej krajiny a z nášho systému sa dá vybudovať obrovská a veľmi úspešná kariéra. Nielen nám športovcom, ale všetkým ľuďom na Slovensku môže byť veľký pozitívny príklad.

Vopred avizovala, že po sezóne plánuje ukončiť kariéru. Nie je to škoda, keďže v závere dosahovala vynikajúce výsledky?

Aj ja by som raz chcela skončiť na vrchole. Ukončiť kariéru s najväčším zadosťučinením, ktorým sú víťazstvá a spokojnosť z vlastných výsledkov. Preto sa nečudujem, že si povedala – stačí. Rozprávala som sa s mnohými športovcami a všetci hovoria, že najlepšie je skončiť, keď máte pocit, že ste dosiahli, po čom ste túžili. Telo si to vypýta a zmieri sa s tým. Asi je to aj Nastin prípad. Má za sebou nielen veľmi úspešnú, ale aj poriadne dlhú kariéru.

Končí sa jej o to ľahšie, že dosiahla takmer všetko, čo sa dalo?

Chýba jej len veľký glóbus. Je neuveriteľné, že vo svojich predposledných pretekoch vystrelila vytúženú čistú dvadsiatku, čo sa jej nedarilo počas celej kariéry. Mám obrovský rešpekt k takýmto výsledkom a výkonom. Kto nerobil šport, nedokáže si predstaviť, čo to znamená. Pár posledných pretekov cítite na sebe ešte väčší tlak a ona práve vtedy dokázala takúto veľkú vec. Získala tým ďalšie sympatie, rešpekt a úctu.

Slovenský olympijský a športový výbor sa ju pokúsi zapojiť do pomoci pre slovenský šport. V čom by mohla byť najviac platná?

Na jednej strane som veľmi smutná, že končí kariéru, ale zároveň sa teším, že slovenský šport získa človeka, ktorý mu môže tak veľa dať. Bola by škoda, keby skončila s biatlonom úplne. Vieme, že chce pomôcť štafetám, ale bola by fantastická aj ako trénerka či niekto, kto pomáha správne mentálne nastaviť športovcov. Viem si predstaviť, ako by mohla pomôcť nášmu športu aj z pohľadu riadenia, lebo je nesmierne inteligentná a takých ľudí potrebujeme.

VIDEO: Pozrite si, ako pre TV Pravda zhodnotili úspešnú kariéru Anastasie Kuzminovej slovenské športové osobnosti:

Video

Aj vám sa v úvode roka darí. Čomu vďačíte za výbornú formu?

Aj pre mňa je trochu prekvapujúce, že som začala presne tam, kde som skončila predošlý rok. Mám za sebou troje pretekov s troma víťazstvami. Neboli to síce súťaže rangu Svetového pohára, ale výsledky naznačujú, že mi forma ostala. Na prelome rokov som si oddýchla, zregenerovala som sily a veľa som sa venovala kondičnej a inej doplnkovej príprave. Strieľa sa mi ľahšie ako v predošlých rokoch. Začiatky rokov mám tradične dobré, ale nikdy mi forma nevydržala takto dlho a dostavil sa útlm.

Čo vás tento rok čaká?

Sezóna bude veľmi náročná. Gro pretekov nás čaká od mája do októbra. Tri hlavné vrcholy budú majstrovstvá sveta, majstrovstvá Európy a Európske hry. Ak sa tam prebojujem, tak v októbri ešte finále Svetového pohára.

Aký ste si vytýčili hlavný cieľ?

Európske hry. Tie budú pre nás vhodnou simuláciou budúceho roku. Pokúsime sa s trénermi načasovať formu, aby som dosiahla dobrý výsledok práve na Európskych hrách. Z toho môžem následne ťažiť smerom k Tokiu.

Danka Barteková. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Danka Barteková Danka Barteková.

Zmenili ste v rámci prípravy niečo na vašej zbrani?

Dva týždne dozadu som bola v Taliansku, kde sme sa dohodli, že vymením zbraň. Nepôjde však o žiadnu radikálnu, ale len kozmetickú dizajnovú zmenu. Bude veľmi pekná. Ide o novú verziu vyrábanú s výhľadom na olympiádu a bude ju mať len niekoľko strelcov na svete. Som rada, že som sa medzi nich dostala. Náboje a ostatné veci okolo nemením. Len si ešte odskočím do fabriky vo Vlašime pri Prahe, kde vyrábajú náboje, s ktorými strieľam celý život. Môžem za nimi prísť s akoukoľvek žiadosťou a urobia všetko, čo mi vidia na očiach.

Koľko máte momentálne povinností súvisiacich s vašou pozíciu v MOV?

Väčšina z nich sa mi skončí už v polovici apríla. Tak som sa to snažila naplánovať. Momentálne venujem viac času práci pre MOV, lebo mám miestenku do Tokia a mohla som si dovoliť vynechať prvé dve podujatia Svetového pohára. Sezóna bude veľmi náročná a nechcela som plytvať energiou. Práve počas podujatia SP v Al-Aine ma čaká najdôležitejšia udalosť pre športovcov v rámci MOV – fórum športovcov. Budem ho viesť, lebo predsedníčka našej komisie je tehotná a bude mať mesiac pred termínom. Tejto medzinárodnej konferencie sa zúčastní približne 380 športovcov.

Aj vedenie SOŠV pripravila na september špeciálnu konferenciu Sport ®evolution. Čo si od nej sľubujete?

Ide o nový unikátny projekt, ktorý prinesie na Slovensko rôznych spíkrov a športové osobnosti a umožní im diskutovať o pálčivých témach slovenského športu. Podobné konferencie sú v iných krajinách bežné. Dúfam, že odborná verejnosť príjme naše pozvanie, príde diskutovať, pýtať sa a zároveň prinesie pripomienky, ako by mal slovenský šport napredovať.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Danka Barteková #Anastasia Kuzminová