Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jej príbeh v Lillehammeri dojal. Zomrela prvá olympijská víťazka v skokoch

Vo veku 50 rokov zomrela akrobatická lyžiarka Lina Čerjasovová, jediná športovkyňa Uzbekistanu, ktorá vybojovala medailu na zimných olympijských hrách.

25.03.2019 19:42
debata

V roku 1994 v Lillehammeri sa stala historicky provu olympijskou šampiónkou v akrobatických skokoch, rok predtým sa stala aj majsterkou sveta; v oboch ročníkoch tiež ovládla hodnotenie Svetového pohára.

O jej úmrtí informovali predstavitelia ruského mesta Novosibirsk, kde Čerjasovová žila. Úspešná športovkyňa podľahla v sobotu dlhej chorobe.

Rodáčka z Taškentu ovládla v Lillehammeri akrobatické skoky pri ich premiére v olympijskom programe. Športový svet vtedy dojal jej príbeh, pretože krátko po súťaži sa dozvedela, že jej už pred troma týždňami zomrela matka, ktorej posledným prianím bolo utajiť to pred dcérou do skončenia olympijskej súťaže.

V lete toho istého roku Čerjasovová utrpela v tréningu vážne zranenia hlavy a bola niekoľko týždňov v kóme. Po návrate k súťaženiu sa už nedostala späť na predchádzajúcu úroveň a v roku 1998 po neúspešnom boji o účasť na olympiáde v Nagane a ďalšom zranenia ukončila kariéru.

VIDEO: Pozrite si, ako pre TV Pravda zhodnotili úspešnú kariéru Anastasie Kuzminovej slovenské športové osobnosti:

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #akrobatické lyžovanie #Lina Čerjasovová