Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vytúžených 20/20. Fantastická Kuzminová deklasovala konkurenciu

Anastasia Kuzminová suverénnym spôsobom ovládla sobotňajšie stíhacie preteky SP v Osle. Slovenská biatlonistka prvýkrát v kariére predviedla stopercentnú streľbu, keď sklopila všetkých 20 terčov. K tomu pridala dominantný beh a vyhrala s obrovským náskokom 1:42,8 min pred Nemkou Denise Herrmannovou.

23.03.2019 15:29 , aktualizované: 15:42
Nórsko SP biatlon ženy 9. kolo stíhačka Kuzminová Foto: ,
Anastasia Kuzminová so zlatou medailou po stíhacích pretekoch žien na 10 km počas 9. finálového kola Svetového pohára v biatlone v nórskom Holmenkollene.
debata (53)

Tretia skončila Švédka Hanna Öbergová so stratou 2:01,1 min na najúspešnejšiu.

Trojnásobná olympijská víťazka Kuzminová neurobila na strelnici ani jednu chybu. Biatlonistky sa počas pretekov museli vyrovnať so silným vetrom. Kuzminová zaznamenala celkovo 18. víťazstvo v pretekoch na vrcholných podujatiach. V aktuálnej sezóne SP sa na najvyšší stupienok postavila piatykrát, raz bola aj druhá.

„To je neuveriteľné, čo dnes predviedla. Na záver svojej kariéry, streliť štyri nuly, To je super, Bolo veterno, ale zvládla to. Jeden z jej životných výkonov. Podla mňa je mentálne ešte silnejšia ako pred rokom na ZOH,“ uviedol pre RTVS Kuzmiovej tréner a manžel v jednej osobe Daniel Kuzmin. Kuzminová si bezchybnou streľbou splnila jeden zo športových snov.

Anastasia Kuzminová a jej dokonalá stíhačka Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Anastasia Kuzminová na strelnici v stíhačke v...

Kuzminová v cieli žiarila šťastím.

„Čo viac povedať, asi len to, že sa mi splnil veľký sen, strelecký, potvrdila som, že viem strieľať, aj triafať a konečne sa to podarilo na krásne štyri nuly,“ radovala sa Nasťa: „Teraz môžem pokojne a šťastne ukončiť moju kariéru a už nebudem smutná, že sa mi niečo nepodarilo. Ešte sa pokúsim v nedeľu v masse skoncentrovať, nastaviť, no bude ako bude, dnes môžem povedať, že som si všetky moje športové sny splnila.“

Nasťa bola neustále jasne na čele, nikým neatakovaná, neohrozovaná. „Stíhačka je o kontaktoch, súbojoch, no mne sa podarilo užívať si tieto preteky od prvého metra po posledný, hlavne to záverečné kolo,“ usmievala sa.

Aj vietor fúkal, no Nasti nič neprekážalo: „Mala som šťastie, predtým som si vyčerpala smolu, no teraz sa vždy, keď som začala strieľať, vietor upokojil. Na nástrele som dosť strieľala divoko, neustále som si nastavovala mieridlá, no v pretekoch mi niekto hore doprial. Lúčim sa, som úplne hore, takto som si to predstavovala.“

Po prvej položke v ľahu bola na čele pretekov bezchybná Kuzminová o 35,7 s pred druhou Preussovou. P. Fialková po dvoch chybách klesla na 14. miesto. Aj po druhej streľbe v ľahu patrila vedúca pozícia naďalej bezchybnej Kuzminovej.

Pred švédskym duom Perssonová, Högbergová mala Slovenka obrovský náskok viac ako 1:14 min. P. Fialková po ďalších dvoch chybách padla až na 22. priečku.

Ani na tretej položke Kuzminová nezaváhala a svoj náskok pred najbližšou prenasledovateľkou navýšila už na takmer 1:23 min. Kuzminová neminula ani na poslednej položke a bezpečne si išla po víťazstvo. Druhá finišovala Nemka Herrmannová pred treťou Švédkou Öbergovou.

Dvadsaťšesťročná Breznianka Paulína Fialková skončila na 35. priečke. S ôsmimi chybami bola najhoršia na strelnici spomedzi všetkých pretekárok.

„Ani neviem, prečo som spravila toľko chýb. Snažila som sa, ale asi som nemala môj deň. Bola som trochu zachrípnutá, napriek tomu som sa snažila ešte predviesť dva kvalitné preteky, dnes to nevyšlo, dúfam, že v nedeľu to bude lepšie,“ povedala P. Fialková pre RTVS.

Program 9. kola SP v nórskom Osle pokračuje v sobotu stíhacími pretekmi mužov o 17.15 h. V nedeľu sezónu uzavrú preteky s hromadným štartom žien o 13.45 h a mužov o 16.30 h.

SP 2018/19 v biatlone – Oslo

Stíhacie preteky žien na 10 km: 1. Anastasia Kuzminová (SR) 28:25,9 min (0), 2. Denise Herrmannová (Nem.) +1:42,8 min (2), 3. Hanna Öbergová (Švéd.) +2:01,1 (1), 5. Marte Olsbuová-Röiselandová (Nór.) +2:11,7 (3), 5. Linn Perssonová (Švéd.) 2:12,5 (1), 6. Tiril Eckhoffová (Nór.) +2:27,7 (4), … 35. Paulína Fialková (SR) +5:06,3 (8)

Poradie vo Svetovom pohári (po 24 z 25 pretekov): 1. Dorothea Wiererová 894 bodov, 2. Lisa Vittozziová (obe Tal.) 852, 3. Anastasia Kuzminová (SR) 844, 4. Marte Olsbuová-Röiselandová (Nór.) 834, 5. Hanna Öbergová (Švéd.) 681, 6. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 657, 7. Paulína Fialková 649 , … 69. Ivona Fialková (obe SR) 52

Konečné poradie stíhacích pretekov vo SP (po 8 pretekoch): 1. Dorothea Wiererová (Tal.) 327– zisk malého glóbusu, 2. Marte Olsbuová-Roiselandová (Nór.) 312, 3. Anastasia Kuzminová (SR) 309, 4. Lisa Vittoziová (Tal.) 301, 5. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 286, 6. Denise Herrmannová (Nem.) 254, … 17. Paulína Fialková 154, 72. Ivona Fialková (obe SR) 12

53 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Anastasia Kuzminová #Paulína Fialková