Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kuzminová sa lúči. Glóbus by jej pristal

Absolvuje ešte tri individuálne súťaže - a v pretekoch jednotlivkýň ukončí biatlonistka Anastasia Kuzminová (34) v závere tohto týždňa bohatú a úspešnú kariéru. Rodáčka zo sibírskej Ťumene reprezentuje Slovensko od decembra 2008.

21.03.2019 06:38
Anastasia Kuzminová Foto: ,
Anastasia Kuzminová.
debata (4)

Biatlonová elita sa po svetovom šampionáte presunula z mrazivo-veterného švédskeho Östersundu do Osla-Holmenkollenu. V tradičnom nórskom stredisku sa uskutoční finálové kolo Svetového pohára. Začne sa dnes rýchlostnými pretekmi žien na 7,5 km.

Na čelo tejto disciplíny sa ziskom zlatej medaily na majstrovstvách sveta vyšvihla trojnásobná slovenská olympijská víťazka. V minulej sezóne, jej životnej, malý krištáľový glóbus v tejto disciplíne získala (aj v stíhacích pretekoch), má veľkú šancu ho obhájiť. Má 311 bodov, na chrbát jej dýcha talianske duo Lisa Vittozziová (zaostáva o dva), Dorothea Wiererová (zaostáva o 11 bodov).

Na nedávnom svetovom šampionáte ju v náročných podmienkach pribrzdila viróza a po šprinte aj nepresná streľba. V Osle-Holmenkollene súťaží rada, určite sa bude chcieť predstaviť v čo najlepšej fazóne. Šprint je Kuzminovej najúspešnejšia disciplína – je v ňom dvojnásobnou olympijskou šampiónkou i majsterkou sveta.

V predvečer záverečného podujatia biatlonovej sezóny pre RTVS potvrdila, že v budúcej už v individuálnych súťažiach nenastúpi – ako to avizoval v posledný deň svetového šampionátu jej manžel a tréner Daniel Kuzmin.

„Je to tak, individuálne vystúpenia na svetovej úrovni končím. Zamýšľame sa a zvažujeme, či by sme ešte jednu sezónu nepomohli štafetám, kým namiesto mňa nenájdu tréneri náhradníčku,“ uviedla Anastasia.

Daniel Kuzmin. Foto: TASR, Michal Svítok
Daniel Kuzmin Daniel Kuzmin.

Zabojovať o malý krištáľový glóbus sa pokúsi aj Paulína Fialková. Na majstrovstvách sveta prišla o líderskú pozíciu v pretekoch s hromadným štartom. Klesla na tretie miesto (má 156 bodov) za majsterku sveta Wiererovú (165) a Švédku Hannu Öbergovú (160). Pripomenieme, že za prvenstvo je 60 bodov, za 2. miesto 54, za tretie 48 – a ďalej 43, 40, 38, 36, 34, 32, 31 – a od 10. do 40. miesta je vždy o bod menej.

Podľa informácií Tomáša Fuska, prezidenta Slovenského zväzu biatlonu, je v dejisku príjemné, takmer jarné počasie. „Trošku fúka, svieti však slnko, teploty sú plusové. Muži aj ženy v stredu trénovali, zdravotne sú všetci v poriadku,“ podotkol.

V súvislosti s mužmi vyslovil želanie, aby sa z aktuálneho 18. miesta v Pohári národov posunuli aspoň o jedno vyššie. „Znamenalo by to, že v budúcom ročníku Svetového pohára by mohli štartovať opäť štyria; ak by to nevyšlo, tak len traja,“ podotkol. Ženy sú v súčasnosti na 12. mieste, do budúceho ročníka majú istotu štyroch biatlonistiek.

Anastasia Kuzminová. Foto: TASR/AP, Anders Wiklund
Anastasia Kuzminová Anastasia Kuzminová.

Veľký krištáľový glóbus u mužov už získal nórsky suverén tohto ročníka Svetového pohára Johannes Thingnes Bö, medzi ženami majú k nemu najbližšie Talianky Wiererová a Vittozziová (po 852 bodov), Kuzminová je štvrtá (724).

Program SP v Osle-Holmenkollene
Štvrtok 21.3.: 16.30 rýchlostné preteky žien na 7,5 km, piatok: 16.30 rýchlostné preteky mužov na 10 km, sobota: 15.00 stíhacie preteky žien na 10 km, 17.15 stíhacie preteky mužov na 12,5 km, nedeľa: 13.45 preteky s hromadným štartom žien na 12,5 km, 16.30 preteky s hromadným štartom mužov na 15 km.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Paulína Fialková