Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rozprávka na lyžiach. Skončí sa prekonaním Velez-Zuzulovej?

Po predošlej sezóne ju prirovnávali ku kométe. Tej, ktorá vyletela k výšinám. Lenže viackrát spadla na zem a musela sa pozbierať.

18.03.2019 09:26 , aktualizované: 16:18
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová počas autogramiády v Soldeu.
debata

V nedávno skončenej sezóne si vydobyla ďalšie prirovnanie z astronómie. Hviezda. Opäť vzlietla a žiarila. Dlho a bez negatívnych výkonnostných výkyvov. Prišli len tie pozitívne.

Lyže, pohoda, sebadôvera

Petra Vlhová je už v mladom veku jednou z najlepších lyžiarok sveta. Vďaka tvrdej práci, nezlomnej vôli, obrovskej dávke talentu i chuti povedať pokušeniam rázne nie.

„Neviem, čím to je, že som začala lepšie lyžovať. Dostala som sa do pohody. Navyše, zmenili sme lyže. Keď to zhrniem – lyže, pohoda a sebadôvera. Ak si však niekto myslí, že to ide ľahko, tak sa mýli. Je za tým veľa roboty a vôle,“ vravela po posledných pretekoch.

Cez víkend v Soldeu ukončila životnú sezónu. Štrnástym pódiom v kolotoči Svetového pohára 2018/19 (bilancia 5 víťazstiev, 6 druhých a 3 tretie miesta) stanovila nové kariérne maximum – 1355 bodov. Nebodovala len v jediných pretekoch ročníka. Tých prvých.

Sklamaním v Söldene sa naštartovala k nevídanej jazde dvadsiatich pretekov s bodovým zápisom. Priniesli jej napríklad rozprávkovú finančnú odmenu – takmer 380-tisíc eur pred zdanením.

A aj kompletnú zbierku z majstrovstiev sveta v Aare – zlato v obrovskom, bronz v klasickom slalome a striebro v alpskej kombinácii.

„Stále mám 23 rokov, tak to hádam bude pokračovať,“ uviedla pre TASR Vlhová, ktorá má na svojom konte vo Svetovom pohári už 26 pódiových umiestnení.

Slovenkám to na lyžiach pristane Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová sa teší z 3. miesta v slalome v...

Magoni zostáva

Ak bude pokračovať v nastúpenom trende, čoskoro prekoná svoju predchodkyňu Veroniku Velez-Zuzulovú. Tridsaťštyriročná Bratislavčanka, ktorá vlani ukončila profesionálnu kariéru, dosiahla v najprestížnejšom lyžiarskom seriáli na 30 umiestnení na stupni víťazov (5 – 15 – 10).

„Treba držať nejaké veci pod pokrievkou. A pokračovať v tvrdej práci a pokore. S tým sa dá všetko zvládnuť – médiá aj fanúšikovia. Ona si to uvedomuje. Treba byť tak akurát pri zemi. Je veľmi ťažké vyrovnať sa s popularitou. Každý si chce s vami podať ruku, odfotiť sa. Rád sa odfotím s každým, to je v poriadku, len to uberá energiu. Nejako to zvládneme, teraz to trochu poľaví,“ priznal v Soldeu Igor Vlha.

Riaditeľ slovensko-talianskeho Ski tímu Vlha potvrdil, že urobí všetko pre to, aby krásny príbeh jeho dcéry pokračoval aj v budúcej sezóne. Jedným z jeho základných kameňov bolo udržanie trénera Livia Magoniho.

Športový víkend vo fotografiách Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Mikaela Shiffrinová a jej slzy šťastia.

„Livio zostáva,“ priznal Vlha pre RTVS. „Táto sezóna bola fantastická rozprávka pre celé Slovensko. To, čo Peťa predviedla s celým tímom, je niečo neskutočne krásne. Je to strašne rýchle, človek si ani neuvedomuje tie presuny a zmeny pretekov. Ale keď sa usadíme v Liptovskom Mikuláši a bude už viac času, tak si uvedomíme, čo sme spravili pre Slovensko a jeho fanúšikov, ktorí sú asi najlepší na svete,“ doplnil.

Magoni sa môže tešiť aj na nového člena v tíme. Bude najmä pomáhať hlavnému servismanovi Pierluigimu Parravicinimu s prípravou lyží aj na svahu. Či sa viac sústredia aj na rýchlostné disciplíny, 55-ročný kouč špecifikovať nechcel.

„Veľmi dobre sme realizovali všetky ciele, ktoré sme si stanovili. Veľkým pozitívom je, že Petra udržala koncentráciu počas celej zimy. Podávala špičkové výkony. Nemôžeme sa však uspokojiť, lebo stále je čo vylepšovať a to aj v hlave. Dá sa povedať, že jej kondícia ani technika stále nie sú dostatočne dobré,“ uzavrel Magoni.

Maximalistické ciele bude realizovať už onedlho. Najskôr však jeho zverenku čaká testovanie lyží, sponzorské akcie a po nich zaslúžený oddych.

Agentúrny článok sme nahradili autorským materiálom z redakcie Pravda

TV Pravda: Športoví redaktori Pravdy hodnotia uplynulú sezónu Petry Vlhovej v relácii Týždeň v športe – Vlhovej špeciál
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová