Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vlhová ukončila sezónu 3. miestom v obrovskom slalome. Vyhrala Shiffrinová

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila v nedeľňajšom finálovom obrovskom slalome Svetového pohára tretie miesto.

17.03.2019 10:18 , aktualizované: 13:06
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová počas 1. kola obrovského slalomu.
debata (9)

V andorrskom Soldeu zaostala za víťaznou Mikaelou Shiffrinovou o 41 stotín sekundy, na druhej priečke senzačne skončila iba 17-ročná Novozélanďanka Alice Robinsonová (+0,30). Američanka triumfom v záverečných pretekoch sezóny potvrdila zisk malého glóbusu. Vlhová skončila v sezónnom hodnotení disciplíny na druhej priečke so 137-bodovým mankom na Shiffrinovú.

Američanka si vybojovala už štvrtý glóbus sezóny, okrem veľkého za celkové prvenstvo v seriáli a malého glóbusu za obrovský slalom má aj ďalšie dva za slalom a super-G.

Vlhová živila pred záverečnými pretekmi sezóny ešte teoretickú šancu na zisk malého krištáľového glóbusu za obrovský slalom, to by však musela vyhrať a líderka priebežného hodnotenia disciplíny Shiffrinová skončiť mimo redukovanej bodovanej pätnástky. Majsterka sveta sa v 1. kole vydala na trať so štartovým číslom 3 a dostala sa po svojej jazde do vedenia, mrzieť ju však mohli zaváhania, najmä vo výjazde zo strminy do cieľa.

„Nešlo sa mi zase až tak zle. Trochu som na začiatku brzdila, ale potom som sa snažila pustiť lyže. Žiaľ, urobila som dve chyby, ktoré ma dosť veľa stáli. Riskovala som a viem, kde som zaváhala a kde si musím dať pozor, keď pôjdem druhé kolo naplno,“ povedala pre TASR Vlhová, ktorá sa po 1. kole zaradila na priebežnú štvrtú pozíciu s odstupom 97 stotín za Shiffrinovou.

Slovenkám to na lyžiach pristane Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová sa teší z 3. miesta v slalome v...

Medzi obe superfavoritky sa ešte vklinila Nemka Viktoria Rebensburgová (+0,59) a senzačne aj 17-ročná Novozélanďanka Alice Robinsonová (+0,84). Značne vyčerpaná Vlhová stačila pred 2. kolom pre TASR zdôrazniť: „Budem sa snažiť zabojovať v prvom rade o pódium, samozrejme aj o víťazstvo, ale strata je tam samozrejme obrovská. Urobím všetko, čo je v mojich silách. Áno, nemám až takú zlú východiskovú pozíciu, uvidíme, čo sa s tým bude dať robiť.“

V 2. kole vyšla riskantná jazda Tesse Worleyovej, ktorá sa dostala jasne do vedenia. Vlhová však dokázala odpovedať, predviedla čistú dynamickú jazdu a do cieľa prišla s výrazným náskokom ôsmich desatín pred Francúzkou. Vďaka tomu mala istotu, že ju Worleyová v sezónnom hodnotení disciplíny nepredbehne.

Majsterku svetu ale následne z vedenia zosadila Robinsonová, novozélandská tínedžerka sa v ňom udržala aj po jazde Nemky Viktorie Rebensburgovej, ktorá zaváhala. Shiffrinová s obrovským náskokom nemusela riskovať, zvolila jazdu na istotu, aj tak jej to stačilo na triumf.

Obrovský slalom žien (1. + 2. kolo): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:09,74 min, 2. Alice Robinsonová (N. Zél.) +0,30 s, 3. Petra Vlhová (SR) +0,41, Tessa Worleyová (Fr.) +1,21, 5. Viktoria Rebensburgová (Nem.) +2,03, 6. Wendy Holdenerová (Švaj.) +2,34.

Konečné poradie v hodnotení obrovského slalomu (po 8 pretekoch): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 615 bodov – malý glóbus, 2. Petra Vlhová (SR) 478, 3. Tessa Worleyová (Fr.) 460, 4. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 380, 5. Federica Brignoneová (Tal.) 360, 6. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) 277..

TV Pravda: Timotej Zuzula hodnotí Petru Vlhovú v lyžiarskom špeciáli Týždeň v športe.

Video
9 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová