Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Jednotka a červený dres. Slovenky zaútočia na kov i krištáľ

Plesne medailový bič nad slovenským biatlonom aj na konci majstrovstiev sveta v nedeľu vo švédskom Östersunde?

16.03.2019 05:00
Anastasia Kuzminová, Paulína Fialková Foto: ,
Anastasia Kuzminová a Paulína Fialková v cieli.
debata

Zlatisto ním švihla Anastasia Kuzminová v ich úvode, keď vyhrala rýchlostné preteky. V jej najúspešnejšej disciplíne (dve olympijské zlatá plus sedem prvenstiev vo Svetovom pohári) sa stala majsterkou sveta.

Dobyla poslednú métu, o ktorú sa usilovala, striebro a bronz z MS jej vo vitrínke už presvetľuje najcennejší kov. Najväčším športovým hviezdam zvykne žičiť v ich úsilí aj šťastie, Anastasia sužovaná virózou mu šla aj so stratou hlasiviek výdatne naproti – a vykúpala sa v opojnej eufórii.

Anastasia Kuzminová má vytúžené zlato z MS Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Anastasia Kuzminová pózuje počas medailového...

Odhodlane do štafiet a masštartu

V ďalších súťažiach jej však odišla streľba: šieste miesto v stíhacích pretekoch nebolo zlé, o lepšie, aj medailové, ju pripravilo sedem nesklopených terčíkov. A keďže rovnaký strelecký podpriemer zopakovala aj vo vytrvalostnom biatlone, pripísala si 58. miestom najhoršie umiestnenie na svetovom šampionáte.

„Teplotu som nemala, cítila som silu, tak som sa rozhodla štartovať. Ak by som dobre zastrieľala, mala by som šancu získať ďalšie body. Túto šancu som si nechcela nechať ujsť, aby som to potom neľutovala,“ vravela pre médiá.

Lenže zlyhala na prvej streľbe poležiačky, uleteli jej prvé štyri výstrely. „Ak by som na každej položke netrafila raz, s tým by som bola stotožnená. So štyrmi chybami som to pokazila, chvíľu som uvažovala, že z pretekov odstúpim. Nie som však typ, čo sa vzdá bez vážnejšej príčiny, sú to predsa majstrovstvá sveta. Za tri dni sa dám zdravotne do poriadku, aby som zvládla štafety aj masštart,“ dodala.

Kto pozná trojnásobnú olympijskú víťazku, vie, že urobí všetko pre to, aby ďalším pekným výsledkom zabudla na sklamanie z vytrvalostných pretekov a z majstrovstiev sveta odchádzala spokojná. V nedeľu vybehne na trať pretekov s hromadným štartom s jednotkou na drese. V tejto disciplíne je v hodnotení Svetového pohára zatiaľ tretia (108 bodov), živí šancu na malý krištáľový glóbus.

Po oddychu sa zdvihla

Ešte väčšiu na jeho zisk má Paulína Fialková – vedie so 127 bodmi, nastúpi v červenom drese líderky súťaže. Na krk jej bude dýchať Švédka Hanna Öbergová – majsterka sveta z vytrvalostných pretekov zaostáva o desať bodov.

Staršia zo sestier Fialkových kreslí na MS opačnú výkonnostnú krivku než Anastasia: šprint jej nevyšiel (48. miesto), stíhacie preteky preto radšej vynechala. Vo vytrvalostných sa dlho držala na medailovej pozícii, z dvadsiatich terčíkov vybielila devätnásť, dvadsiaty minula – a pripravila sa o najcennejší kov. Paulína oduševneným výkonom vyslala pozitívnu správu – som opäť vo svojej koži. Z jej reakcie po pretekoch bolo vidieť, že sa jej vrátila uvoľnenosť, hoci premárnená medailová šanca ju mrzela.

„Dala som do toho všetko, v poslednom kole som robila, čo som mohla, no štyri pretekárky boli lepšie. V nedeľu sa opäť vynasnažím dať do toho všetko.“ Svoju zverenku pochválila aj trénerka Anna Murínová: „Bola to nová Paula, oddych jej pomohol. Tlačila na seba, veľmi chcela urobiť dobrý výkon – a vtedy to zväzuje ruky i nohy.“

Svetový šampionát vyvrcholí cez víkend pretekmi štafiet (sobota) a masštartom (v nedeľu) – aj so slovenskou účasťou.

Víkendový program MS

Sobota: 13.15 štafeta žien na 4×6km, 16.30 štafeta mužov na 4×7,5 km; nedeľa: preteky s hromadným štartom: 13.15 ženy na 12,5 km, 16.00 muži na 15 km.

Presvedčí Fusko Kuzminovú o predĺžení kariéry?

Anastasia Kuzminová viackrát avizovala, že po tejto sezóne sa rozlúči s aktívnou kariérou. Prezident Slovenského zväzu biatlonu Tomáš Fusko ju chce presvedčiť, aby ešte neskončila so súťažným biatlonom. Plánuje tak učiniť v dejisku majstrovstiev sveta. „Zväzový postoj je taký, že pretekárka s takými obrovskými úspechmi ešte nepatrí do starého železa. Zhodli sme sa na tom, že jej ponúkneme novú motiváciu, aby mohla športovať ďalej. Veríme, že ešte nájde v sebe vnútorný cieľ naďalej súťažiť na vrcholnej úrovni. Chcem sa s ňou porozprávať, ako zladiť jej súkromný život a profesionálnu kariéru,“ uviedol Fusko pre denník Šport.

TV Pravda: Bývalá reprezentantka Martina Halinárová a športový redaktor Pavol Komár hodnotia šance Sloveniek pred blížiacimi sa MS v biatlone v relácii Týždeň v športe – biatlonový špeciál

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Paulína Fialková #MS v biatlone