Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová sa blíži do cieľa. Postará sa o ďalšiu senzáciu?

Pred začiatkom sezóny mala veľkú túžbu. Zlepšiť sa. "V predchádzajúcom ročníku som bola v slalome na štvrtom mieste, v hodnotení Svetového pohára piata. Chcem sa ešte zlepšiť. Čakajú nás aj majstrovstvá sveta v Aare, ktoré budú vrcholom sezóny. Chcem sa na ne dobre pripraviť a uvidíme," predostrela svoje ambície Petra Vlhová.

15.03.2019 18:31
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata

Slovenská lyžiarka ich prekonala. A poriadne.

Šanca na glóbus žije

Výpis úspechov v jej životnej sezóne je nevídaný. Keby sa za ňu v práve skončenom maturitnom týždni dávalo hodnotenie, akiste by bola na jednotku. S hviezdičkou. Veď posúďte sami… Vlhová má za sebou dovedna 142 dní neustáleho tlaku, driny i užívania si toho, čo miluje. Preteky nedokončila jediný raz – z 21 štartov. Dovedna dvadsaťkrát bola v bodovanej tridsiatke, z toho pätnásť ráz na pódiu pre tri najlepšie.

Užila si šesť triumfov – štyri v obrovskom (Semmering, Aare, Maribor, Špindlerov Mlyn), po jednom v klasickom (Flachau) a paralelnom slalome (Oslo). Doma v Liptovskom Mikuláši má odloženú kompletnú medailovú zbierku z majstrovstiev sveta v Aare – zlato v obráku, striebro v alpskej kombinácii, bronz v slalome.

Pred sobotňajším klasickým (prvé kolo o 10.30, druhé o 13.15) a nedeľňajším obrovským slalomom (9.30 a 12.15) vo finále Svetového pohára v Soldeu má garantované druhé priečky v celkovom hodnotení Svetového pohára i klasického slalomu. No má aj šancu – hoci malú – na zisk malého krištáľového glóbusu v obráku.

„Kým žije, treba o ňu bojovať. Keby sa to nejako zaujímavo vyvŕbilo, boli by sme radi,“ usmieval sa v Špindlerovom Mlyne Petrin otec a šéf Vlha Ski tímu Igor. „Jediné, o čo môžeme bojovať, je obrovský slalom. V celkovom hodnotení aj v hodnotení klasického slalomu je rozhodnuté,“ doplnil tréner Livio Magoni.

Únavu necíti

Vlhová odletela do andorrského dejiska finále v pondelok s bratom Borisom. Následne ju v Pyrenejach čakal v rámci prípravy na posledné dvoje preteky zaujímavý program.

Petra Vlhová si slalom v Česku užila Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová.

„Budeme trénovať po boku Francúzov na čele s Alexisom Pinturaultom a Švajčiarmi, napríklad s Ramonom Zenhäusernom. Chceme otestovať aj nové lyže,“ priblížil Magoni v Špindlerovom Mlyne. Vlhová v Soldeu ešte nikdy nebola. Na novú destináciu sa naladila parádnym víkendom v Krkonošiach. Víťazstvo v obrovskom a tretie miesto v klasickom slalome ju poriadne nabudilo.

„Necítim únavu. Po Aare som bola doma. Nejako som sa naštartovala a idem. Neriešim, že sa blíži koniec sezóny. Som dobre nastavená. Sústredím sa najmä na obrovský slalom, kde je to stále otvorené. Budeme sa obráku viac venovať aj v tréningu. Až potom príde oddych,“ načrtla svoje plány Vlhová.

Petra Vlhová si podmanila Špindlerov Mlyn Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Trojica najlepších v Špindlerovom Mlyne.

Víťazstvo v hodnotení obrovského slalomu nemá vo vlastných rukách. Dvadsaťtriročná Liptáčka stráca na Mikaelu Shiffrinovú 97 bodov. Slovenka musí vyhrať a Američanka skončiť mimo bodovanej pätnástky, ako býva vo finále Svetového pohára zvykom. Ak sa tak nestane, Shiffrinová zdvihne nad hlavu tretí malý krištáľový glóbus v sezóne (po super G a slalome).

Vlhovej šanca na zisk malého glóbusu v disciplíne s najväčšou konkurenciou je na hranici teórie. Takými však pred sezónou bolo aj terajších 1235 Vlhovej bodov vo Svetovom pohári či titul majsterky sveta v tejto disciplíne.

Postará sa slovenská hviezda o ďalšiu senzáciu?

TV Pravda: Timotej Zuzula hodnotí Petru Vlhovú v lyžiarskom špeciáli Týždeň v športe.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní