Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hirscherovi ubudlo víťazstvo. Abitráž v kyslíkovej maske Luitza nevidela problém

Nemecký lyžiar Stefan Luitz uspel na medzinárodnej arbitráži CAS a získal späť víťazstvo v obrovskom slalome Svetového pohára v Beaver Creeku.

15.03.2019 17:05
Stefan Luitz Foto: ,
Stefan Luitz.
debata (2)

Medzinárodná federácia FIS Luitza po decembrových pretekoch diskvalifikovala za použitie kyslíkovej masky medzi kolami a triumf mu odobrala. Rozhodnutie CAS dnes oznámila Luitzova právna zástupkyňa Anna Jakobová.

FIS už zverejnila upravené poradie disciplíny a priebežného hodnotenia SP. Luitz získal späť 100 bodov za víťazstvo, pôvodne druhý Rakúšan Marcel Hirscher sa naopak vrátil na 80 bodov za preteky.

Jeho triumf v celkovom poradí SP i obrovského slalomu to už ale nijako neovplyvní, v historických štatistikách mu však výhra ubudla a teraz ich má na konte 67.

Luitz sa užitím kyslíka previnil proti pravidlám FIS, Svetová antidopingová agentúra (WADA) ale využívanie kyslíkovej masky za doping nepovažuje.

Luitz sa preto proti diskvalifikácii odvolal a bránil sa okrem iného tým, že dávka kyslíka je antidopingovou agentúrou povolená a preto existuje rozpor medzi pravidlami lyžiarskej federácie a WADA.

Nemec prišiel okrem stovky bodov aj o prémiu 45 000 švajči­arskych frankov, ktorú by teraz mal tiež dostať späť. Zastavenie činnosti mu ale nehrozilo. FIS ho totiž nepovažovala za dopingového hriešnika, na jeho previnenie nazerala len ako na porušenie pravidiel.

TV Pravda: Timotej Zuzula hodnotí Petru Vlhovú v lyžiarskom špeciáli Týždeň v športe.

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Marcel Hirscher #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Stefan Luitz