Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obdiv od oslávenkyne Shiffrinovej. Vlhová mení lenivé dni na tvrdú drinu

Vo vitríne sa jej ligocú dva veľké krištáľové glóbusy. Majstrovstvá sveta v slalome vyhrala štyrikrát v rade. V najtočivejšej disciplíne zjazdového lyžovania získala poltucet malých glóbusov.

13.03.2019 17:55
Petra Vlhová, Mikaela Shiffrinová Foto: ,
Petra Vlhová (vpravo) a Mikaela Shiffrinová po slalome v Špindlerovom Mlyne.
debata

Medzi najhustejšie osadenými bránkami vyhrala už 39-krát, legendárny Ingemar Stenmark má o jeden triumf viac. Celkovo stála na najvyššom stupienku v pretekoch Svetového pohára 58-krát.

Prirovnanie k športovej legende si väčšinou vyslúžia starší športovci, niekedy až po konci kariéry. Mikaela Shiffrinová ňou je – napriek tomu, že sa nechystá končiť a dnes oslavuje len 24. narodeniny.

„Je to pravá šampiónka. Núti ma ísť za hranicu svojich možností. Netušila som, že ich mám a dokážem sa ešte posúvať. Mikaela je pre mňa motivácia. Stále sa ťaháme a je to skvelé. Jej úspechy sú pre mňa hnacím motorom,“ pochválila najväčšiu konkurentku Petra Vlhová.

Slovenka využila sociálne siete a Shiffrinovej nezabudla pogratulovať k narodeninám, ktoré oslávila v stredu. „Všetko najlepšie šampiónka, uži si svoj deň. Už viac nie sme mladé baby,“ napísala Slovenka.

Gratulácia Petry Vlhovej smerom k Mikaele... Foto: instagram.com/petravlhova13
koláž Gratulácia Petry Vlhovej smerom k Mikaele Shiffrinovej na instagrame.

Narodeniny zapije plzenským pivom

Ich vzájomný súboj je ozdobou ženského športu. Podľa agentúry AP najväčším medzi nežnejším pohlavím. Experti dúfali, že sa nájde niekto, kto sa na nedostihnuteľnú Američanku zavesí. Dostane ju pod tlak. Prípadne ju niekedy zdolá.

„Obdivujem Petrinu pracovitosť, podobne ako ona moju. Je to vlastnosť, ktorú zdieľajú len tie najlepšie lyžiarky. Sú dni, keď tvrdo makám. Niekedy sa mi však nechce a tím ma musí motivovať. Aj pripomenutím, že Petra je v závese,“ priznala Shiffrinová v Špindlerovom Mlyne. Tamojších novinárov pobavila pri odpovedi, čím zapije narodeniny.

„Je čas vyskúšať plzenské pivo,“ zasmiala sa a vyslúžila si potlesk.

Pochvala slovenských fanúšikov

Ten si užívala aj z tribún. Búrlivý potlesk sa ušiel nielen Vlhovej, ale aj Shiffrinovej. „Je to fantastický dôkaz toho, že fanúšikovia milujú lyžovanie. Je to dobré pre Petru, ktorú sprevádzajú po celom svete, ale aj pre náš šport. Nie je samozrejmosť, že ma povzbudzujú. Nehádžu po mne snehové gule, sú prajní a féroví. Žijú športom,“ chválila fanúšikov Shiffrinová.

Uvedomujú si, že s veľkou pravdepodobnosťou sledujú najlepšiu lyžiarku histórie. Na celkového lídra v počte víťazstiev Ingemara Stenmarka (86) stráca 28.

„Príde deň, keď niekto prekoná môj rekord. Na to sú. Shiffrinová je fenomenálna. Raz prekoná magickú métu – sto víťazstiev,“ vravel počas majstrovstiev sveta Stenmark. A pre RTVS doplnil: „Je skvelé, že Slovensko má takú lyžiarku akou je Vlhová. Jej súboje s Mikaelou sú ozdobou.“

Počúva telo

Shiffrinová porovnávania s legendami odmieta. Rada sa baví lyžovaním. Uhladeným štýlom, aký mal len málokto. Jej krátky oblúk v klasickom slalome je príručkou pre všetky začínajúce dievčatá i súperky.

V Špindlerovom Mlyne to bolo v slalome už 19. víťazstvo Shiffrinovej alebo Vlhovej v neprerušenej sérii. Slovenka sa na tejto štatistike podieľala štyrmi prvenstvami. Zatiaľ posledná iná ženská víťazka slalomu sa zrodila 10. januára 2017 vo Flachau, bola ňou Švédka Frida Hansdotterová.

Mikaela Shiffrinová v Špindlerovom Mlyne. Foto: SITA/AP, Marto Tacca
Mikaela Shiffrinová Mikaela Shiffrinová v Špindlerovom Mlyne.

„Nezaujímajú ma rekordy ani čísla. Nerobím to pre ne. Chcem vyhrávať a baviť sa,“ vravela počas MS v Aare.

Reagovala na kritiku, pretože vynechala alpskú kombináciu aj zjazd. Disciplíny, v ktorých by určite patrila k ašpirantkám na medailu. Tou je v každej z piatich, v takom mladom veku obdivuhodný počin.

„Chcem počuvať svoje telo. Reagovať na signály, ktoré mi dáva. Keď mám ísť naplno, pôjdem. Ak mi však hovorí – oddýchni si – nemám dôvod to neurobiť,“ odkázala neprajníkom Shiffrinová.

Je ich podstatne menej ako jej priaznivcov. Nečudo. Charizmatická Američanka si ich získala veľkými víťazstvami. Je ich veľa a približne rovnako ich k nim ešte pridá.

TV Pravda: Timotej Zuzula hodnotí Petru Vlhovú v lyžiarskom špeciáli Týždeň v športe.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní