Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fialková má šancu na reparát, vytrvalostné preteky napokon aj s Kuzminovou

Anastasia Kuzminová i Paulína Fialková, slovenské biatlonové tromfy, odchádzali do švédskeho Östersundu, dejiska majstrovstiev sveta, s najvyššími ambíciami.

11.03.2019 22:52 , aktualizované: 12.03.2019 11:18
Fialková Foto: ,
Paulína Fialková.
debata (5)

Nehovorili o nich, no predurčovali ich k tomu výsledky v doterajšom ročníku Svetového pohára. Kým skúsenejšia Anastasia, trojnásobná olympijská víťazka i napriek chorobe vyhrala piatkový šprint a prvý raz sa v kariére stala majsterkou sveta, Paulína zaostala za očakávaním v miešanej štafete i v šprinte.

Strelecky i bežecky nebola vo svojej koži, a tak po dohode s trénermi nedeľňajšie stíhacie preteky vynechala.

„Na víťaznú Anastasiu mala vyše dvojminútovú stratu, radšej dala prednosť odpočinku, za dva dni si vyčistila hlavu. V pondelok nabehla na súťažný rytmus, predpoludním sa rozcvičila s fyzioterapeutom, popoludní absolvovala oficiálny tréning. Neúspech hodila za hlavu, veríme, že v ďalších súťažiach sa predstaví v podstatne lepšom svetle, stále má o čo bojovať,“ informoval z dejiska MS Martin Bajčičák, bežecký tréner Ivony a Paulíny Fialkových.

Na utorkové vytrvalostné preteky na 15 km (od 15.30, 2× streľba poležiačky, 2× postojačky) nastúpi Paulína v pozícii tretej najlepšej pretekárky v hodnotení Svetového pohára v tejto disciplíne. Pred vyše rokom v nej obsadila piate miesto v olympijskom Pjongčangu i v Östersunde v úvode minulej sezóny vo Svetovom pohári (vždy s jednou chybou na strelnici), v úvode tejto skončila v Pokljuke štvrtá (netrafila dvakrát).

Paulína Fialková v cieli šprintu žien na 7,5 km... Foto: TASR, Michal Svítok
fialková Paulína Fialková v cieli šprintu žien na 7,5 km v 5. kole Svetového pohára v nemeckom Ruhpoldingu.

„Vo vytrvalostných pretekoch sa jej zvykne dariť. Všetko sa bude odvíjať od streľby. Stále sú tu mínusové teploty, trate vytvrdli, prestalo snežiť, čo má vydržať do utorka večera. Paule by to malo vyhovovať, patrí k silovým a rýchlostným pretekárkam. Ivona jediná zo Sloveniek štartovala vo všetkých troch súťažiach. Cítila únavu, preto ľahko vyklusávala, deň voľna jej padol vhod,“ pripomína Bajčičák.

Anastasia Kuzminová napriek siedmim netrafeným terčíkom obsadila v stíhacích pretekoch šieste miesto. Pôvodne sa rozhodla dnešnú disciplínu vynechať, aby sa dala zdravotne do poriadku pred ďalšími súťažami. Napokon sa v nej predstaví, podľa zverejnenej štartovej listiny sa však postaví na štart s číslom 7.

„Šťastie som si asi vyčerpala v piatok, keď som získala vytúžený titul majsterky sveta. Na to všetko by som mala byť spokojná aj so šiestym miestom. No verím, že mám na viac. Držte mi palce, pokúsim sa ešte vyčariť nejaké pekné umiestnenie,“ odkázala fanúšikom na sociálnej sieti.

TV Pravda: Bývalá reprezentantka Martina Halinárová a športový redaktor Pavol Komár hodnotia šance Sloveniek pred blížiacimi sa MS v biatlone v relácii Týždeň v športe – biatlonový špeciál

Video
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Paulína Fialková