Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokejisti, Sagan a teraz aj Vlhová. Génius na lyžiach spôsobil veľký ošiaľ

Na zjazdovke číslo jeden v Jasnej ich stálo niekoľko desiatok. Asi rovnaký počet ako cez víkend v Špindlerovom Mlyne - čakajúc v cieli na podpis či fotografiu.

11.03.2019 13:40
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (2)

Deti. Tie, ktoré mali na hlavách či v rukách prilby. V očiach zasa veľkú túžbu stretnúť svoj športový vzor. Petru Vlhovú.

„Mám radosť, že prišlo toľko fanúšikov. Necítim sa výnimočná, len robím to, čo ma baví,“ vravela v Špindlerovom Mlyne 23-ročná Liptáčka.

Miláčik publika

Jana Palovičová, riaditeľka pretekov Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní v Jasnej, ktorý pod Chopok zavíta o dva roky, nesúhlasí.

„Samozrejme, že je výnimočná. Je motiváciou. Každý športovec, ktorému sa darí, taký je. Kedysi to boli hokejisti. Deti sa hrnuli na štadióny s korčuľami. Potom prišiel Peter Sagan a ľudia začali vo veľkom sadať na bicykle. Je to skvelá správa pre lyžovanie, že Petra spôsobila takýto ošiaľ,“ vraví Palovičová na margo slovenskej lyžiarky.

Keď hlavná organizátorka už skončeného Európskeho pohára v Jasnej prišla na svah, zbadala desiatky rovnako oblečených detí z jedného klubu. Pripravených si zajazdiť a potom sledovať druhú najlepšiu lyžiarku sveta.

„Keď to vidíte, poviete si, že to celé má zmysel. Za toto mi to stojí,“ vraví niekdajšia reprezentantka v zjazdovom lyžovaní. „Záujem bol obrovský. Na Európsky pohár nechodí ani sto divákov. Keď tam štartovala Petra, prišlo dvetisíc. Bol to ošiaľ. Je to naša rodáčka a miláčik publika.“

Petra Vlhová si slalom v Česku užila Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová.

Skúsená organizátorka pretekov v rôznych výkonnostných i vekových kategóriách bola prekvapená, že Vlhová prerušila prípravu na Svetový pohár a strávila súťažný víkend v o kategóriu nižších pretekoch.

„Klobúk dole. Nemusela to robiť, ale chcela. Bol to pre ňu dobrý tréning a vidíte, priniesol ovocie,“ usmeje sa Palovičová. Vlhová v Krkonošiach ovládla obrovský slalom, v klasickom obsadila tretiu priečku.

Doťahovanie sa na Shiffrinovú? Zázrak

Pokračovanie v kariére zhatilo Palovičovej zranenie. Svahom však zostala verná. S o to väčším úžasom sleduje, ako sa Vlhová pasuje so súperkami. Špeciálne s Mikaelou Shiffrinovou. Ďalší diel ich súboja sa uskutoční tento víkend vo finále Svetového pohára v andorrskom Soldeu. Vlhová absolvuje klasický a obrovský slalom.

„Vnímam to ako zázrak. Málokto si vie uvedomiť, čo je to za úspech. Podmienky oboch dievčat sú neporovnateľné. Petra je svojská, Mikaela tiež. Sú na trati úplne odlišné. Shiffrinová má skvelú techniku. Vlhová je zasa silovejšia. Kedysi bola Kosteličová, Reichová (za slobodna Schildová), teraz Hirscher. Vždy príde niekto, kto uletí. Raz príde génius na lyžiach. Aj my takého máme. Rastie a doťahuje sa na toho najlepšieho,“ zamýšľa sa Palovičová.

Vlhovú pozná od detstva. Sledovala jej progres na súťažných svahoch. Väčšinu času trávila v slalomových bránach, sem-tam sa vybrala aj medzi obrákové. Palovičovú prekvapilo, ako zvláda tlak.

Jana Palovičová. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
jasná, Jana Palovičová Jana Palovičová.

„Vie pretaviť dobrý tréning, mentálne nastavenie a sústredenie sa do pretekov. V tom je úžasná. Momentálne sa zdá, že jej to lepšie ide v obráku,“ vysvetľuje Palovičová.

Pri otázke, ako veľmi bije do očí aktuálna výkonnostná diera medzi trojnásobnou medailistkou z majstrovstiev sveta 2019 v Aare a ostatnými slovenskými pretekárkami, jej z tváre zmizol úsmev.

„Momentálne je tam vákuum. Petrine nástupkyne treba riešiť už od žiackych kategórií. Trvá to dosť dlho, kým niekto vyskočí. Zatiaľ nikoho takého nevidno,“ uzatvára Palovičová.

Nájde sa dievča, ktoré v budúcnosti nahradí Vlhovú, ktorá sa stala nástupkyňou Veroniky Velez-Zuzulovej?

TV Pravda: Timotej Zuzula hodnotí Petru Vlhovú v lyžiarskom špeciáli Týždeň v športe.

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová