Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Nezastaviteľný Nór. Boe má zlato zo šprintu, dovolil si aj jeden výstrel mimo

Nór Johannes Thingnes Boe na majstrovstvách sveta v biatlone kraľoval v šprintérskej disciplíne.

09.03.2019 18:08
Johannes Thingnes Boe Foto: ,
Johannes Thingnes Boe počas šprintu na MS v biatlone.
debata (3)

Na 10 km trati vo švédskom Östersunde zdolal ďalších medailistov, napriek jednému trestnému okruhu, presvedčivo, druhého Rusa Alexandra Loginova o 13,7 sekundy a tretieho Francúza Quentina Fillon Mailleta o 16,5.

Len málokto pochyboval o J.T. Boem, kráľom tohtoročnej sezóny. V seriáli Svetového pohára suverénne vedie, navyše v šprinte päťkrát zo siedmich pretekov zvíťazil, raz ho zdolal Rus Loginov, raz krajan Christiansen.

Vlani na ZOH bol zlatý Nemec Peiffer, pred dvoma rokmi na MS v Hochfilzene zvíťazil Nemec Doll pred J.T. Boem a M. Fourcadem. Nór na MS vynikol so zlatým efektom v šprinte pred štyrmi rokmi vo fínskom Kontiolahti, teraz ho zopakoval a pre Nórsko vybojoval v histórii jubilejný 10. titul v šprinte z celkového počtu 35.

V Östersunde sa počasie príliš nezmenilo, najskôr nesnežilo, no onedlho začalo, aby čoskoro prestalo. Na strelnici bol jemne točivý, aj keď nie silný vietor a neustále bolo mrazivo, s –6 stupňami.

TV Pravda: Bývalá reprezentantka Martina Halinárová a športový redaktor Pavol Komár hodnotia šance Sloveniek pred blížiacimi sa MS v biatlone v relácii Týždeň v športe – biatlonový špeciál

Video

Výborne začal Tarjei Boe, starší brat Johannesa, no v stoji netrafil dva posledné terče. J.T. Boe bol tiež stopercentný v ‚ležke‘ a jeho meno zasvietilo na čele. Pribrzil ho však druhý stojkový výstrel a aj keď zostal na medzičase prvý, odstupy neboli veľké.

Onedlho sa pred neho dostal Loginov, no len o 0,2 sekundy, postupne však Rusovi došiel bežecký dych. Čakalo sa aj na M. Fourcada, ktorý na J.T. Boea i ďalších medailistov nestačil, aj keď bol na strelnici opäť perfektný. Nór vo svojich 25 rokoch sa v kariére ozdobil už piatym zlatom na MS, vrátane dvoch štafiet.

Medzi 104 štartujúcimi sa usilovala vyniknúť aj trojica Slovákov. Matej Kazár (celková strelecká bilancia 0–1) začal sľubne, v stoji však minul štvrtý terč a stratil cenné sekundy. Martin Otčenáš (1–0) nabral trestný okruh na piatom terči, odvtedy však už problém nemal, no ani to nestačilo na výraznejšie umiestenie.

Tomáš Hasilla (0–0) chybu v ‚ležke‘ i ‚stojke‘ neurobil, bol zo Slovákov najlepší, mal však dosť pomalé lyže.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Johannes Thingnes Boe