Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nezastaviteľný Nór. Boe má zlato zo šprintu, dovolil si aj jeden výstrel mimo

Nór Johannes Thingnes Boe na majstrovstvách sveta v biatlone kraľoval v šprintérskej disciplíne.

09.03.2019 18:08
Johannes Thingnes Boe Foto: ,
Johannes Thingnes Boe počas šprintu na MS v biatlone.
debata (3)

Na 10 km trati vo švédskom Östersunde zdolal ďalších medailistov, napriek jednému trestnému okruhu, presvedčivo, druhého Rusa Alexandra Loginova o 13,7 sekundy a tretieho Francúza Quentina Fillon Mailleta o 16,5.

Len málokto pochyboval o J.T. Boem, kráľom tohtoročnej sezóny. V seriáli Svetového pohára suverénne vedie, navyše v šprinte päťkrát zo siedmich pretekov zvíťazil, raz ho zdolal Rus Loginov, raz krajan Christiansen.

Vlani na ZOH bol zlatý Nemec Peiffer, pred dvoma rokmi na MS v Hochfilzene zvíťazil Nemec Doll pred J.T. Boem a M. Fourcadem. Nór na MS vynikol so zlatým efektom v šprinte pred štyrmi rokmi vo fínskom Kontiolahti, teraz ho zopakoval a pre Nórsko vybojoval v histórii jubilejný 10. titul v šprinte z celkového počtu 35.

V Östersunde sa počasie príliš nezmenilo, najskôr nesnežilo, no onedlho začalo, aby čoskoro prestalo. Na strelnici bol jemne točivý, aj keď nie silný vietor a neustále bolo mrazivo, s –6 stupňami.

TV Pravda: Bývalá reprezentantka Martina Halinárová a športový redaktor Pavol Komár hodnotia šance Sloveniek pred blížiacimi sa MS v biatlone v relácii Týždeň v športe – biatlonový špeciál

Video

Výborne začal Tarjei Boe, starší brat Johannesa, no v stoji netrafil dva posledné terče. J.T. Boe bol tiež stopercentný v ‚ležke‘ a jeho meno zasvietilo na čele. Pribrzil ho však druhý stojkový výstrel a aj keď zostal na medzičase prvý, odstupy neboli veľké.

Onedlho sa pred neho dostal Loginov, no len o 0,2 sekundy, postupne však Rusovi došiel bežecký dych. Čakalo sa aj na M. Fourcada, ktorý na J.T. Boea i ďalších medailistov nestačil, aj keď bol na strelnici opäť perfektný. Nór vo svojich 25 rokoch sa v kariére ozdobil už piatym zlatom na MS, vrátane dvoch štafiet.

Medzi 104 štartujúcimi sa usilovala vyniknúť aj trojica Slovákov. Matej Kazár (celková strelecká bilancia 0–1) začal sľubne, v stoji však minul štvrtý terč a stratil cenné sekundy. Martin Otčenáš (1–0) nabral trestný okruh na piatom terči, odvtedy však už problém nemal, no ani to nestačilo na výraznejšie umiestenie.

Tomáš Hasilla (0–0) chybu v ‚ležke‘ i ‚stojke‘ neurobil, bol zo Slovákov najlepší, mal však dosť pomalé lyže.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Johannes Thingnes Boe