Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Shiffrinová o Slovákoch: Sú prajní, nikto po mne nehádže snehové gule

Atmosféra, akú ešte nezažila. Organizátori predposledného podujatia Svetového pohára v alpskom lyžovaní hlásili takmer vypredané.

09.03.2019 05:00
shiffrin Foto: ,
Mikaela Shiffrinová a jej reakcia na tretie miesto v obrovskom slalome v Špindlerovom Mlyne.
debata (9)

Z deväťtisíc divákov na tribúnach i popri trati v Špindlerovom Mlyne sa väčšina odela do slovenskej trikolóry.

Priaznivci z rôznych kútov krajiny pomohli k víťazstvu Petre Vlhovej. Ukázali charakter a pravého športového ducha.

„Je logické, že chcú, aby Petra bola na najvyššom stupienku. Čo mi imponuje je, že kričali aj moje meno. Hovorila som si: wau, povzbudzujú ma! Je to dôkaz, že slovenskí fanúšikovia milujú lyžovanie a majú pred Petrinými súperkami rešpekt. Nehádžu na mňa snehové gule, ale prajú mne aj ostatným. Je to skvelé,“ chválila Vlhovej priaznivcov Mikaela Shiffrinová.

Petra Vlhová si podmanila Špindlerov Mlyn Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Trojica najlepších v Špindlerovom Mlyne.

Pozornosti davov neušla ani slovenská lyžiarska legenda. Veronika Velez-Zuzulová ochotne vyhovela žiadostiam o fotografie či podpis. Hoci už súťažné svahy opustila, dianie na nich sleduje ako spolukomentátor­ka RTVS.

„Bolo to po prvý raz, čo som spolukomentovala obrovský slalom. Prežívala som to rovnako, ako skvelí fanúšikovia. Bolo to úžasné. Tešila som sa, že Petra zajazdila tak, ako zajazdila. Som rada, že vďaka pozícii spolukomentátorky som stále blízko pri nej. O to ľahšie sa mi hovorí. Obzvlášť, keď ide o niekoho, koho si vážim a mám veľmi rada,“ priznala Velez-Zuzulová.

Tridsaťštyriročná rodáčka z Bratislavy tušila, že to jej mladšia nasledovníčka zvládne. Rozhodlo sa v závere druhého kola – presne na tom istom mieste, kde Vlhová získala v prvom kole výrazný náskok pred konkurenciou.

„Verila som jej. Aj do mikrofónu som pred posledným medzičasom hovorila, že stratu zmaže,“ pripustila Velez-Zuzulová.

Vlhová v ostatných piatich obrovských slalomoch štyrikrát zvíťazila. Premiérový triumf v Semmeringu oddelilo od tých v Maribore, Aare a Špindlerovom Mlyne štvrté miesto v talianskom Kronplatze.

„Myslím si, že bola otázka času, kedy to Petre vyjde v obrovskom slalome. Vždy sa naň svedomito pripravovala. Hovorievala, že je v ňom rovnako dobrá, len sa jej to nedarí preniesť z tréningového na pretekársky kopec. Teraz prišiel jeden úspech za druhým. Určite jej pomohla aj zmena lyží, ku ktorej sa odhodlala v Semmeringu,“ pokračovala Velez-Zuzulová.

Petra Vlhová (uprostred) sa teší so svojím... Foto: TASR, Martin Baumann
Vlha tím Petra Vlhová (uprostred) sa teší so svojím tímom z víťazstva v obrovskom slalome žien na Svetovom pohári v Špindlerovom Mlyne.

Na pódiu sa objavila dovedna tridsaťkrát. Vlhová na ňu po deviatom triumfe v kariére stráca sedem umiestnení v najlepšej trojici.

Velez-Zuzulová vraví, že je otázkou času, kedy ju Vlhová prekoná. Myslí si, že sa jej to podarí aj vďaka rýchlostným disciplínam. Vlhová by sa v nich mala predstaviť už v budúcej sezóne.

„Určite môže byť úspešná. Musí však byť opatrná. Ani Mikaela nevhupla do rýchlostných disciplín hneď. Nejazdí ich celú sezónu, len určité preteky. Je to nebezpečné kvôli zraneniam. Myslím si, že ak bude víťaziť v obrovskom aj klasickom slalome, môže získať veľký krištáľový glóbus aj bez rýchlostných disciplín. Najlepším príkladom je Marcel Hirscher, ktorý v technických disciplínach nemá konkurenciu. Keď však Petra pridá nejaké body aj v kĺzavých, bude to pre ňu dobré,“ uzavrela Velez-Zuzulová.

A stratila sa v huriavku slovenských fanúšikov. Na dnešnom slalome ich má byť ešte viac. Vlhová, Shiffrinová aj ďalšie sa majú na čo tešiť…

TV Pravda: Timotej Zuzula hodnotí Petru Vlhovú v lyžiarskom špeciáli Týždeň v športe.

Video
9 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová