Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slalom pôjde s jednotkou. V obráku som teraz lepšia, vraví Vlhová

Domáce prostredie v Špindlerovom Mlyne zúročila najlepšie, ako mohla. Zvíťazila vo štvrtom z ostatných piatich obrovských slalomov. Sloven

08.03.2019 16:46
ČR Česko SP Špindlerov Mlyn obrovský Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová sa teší z víťazstva v obrovskom slalome žien na Svetovom pohári v alpskom lyžovaní 8. marca 2019 v Špindlerovom Mlyne.
debata (2)

Slovenská zjazdová lyžiarka Petra Vlhová (23) je v laufe. K šiestemu triumfu v sezóne sa v piatok dopracovala v štýle Mikaely Shiffrinovej.

A vďaka štyrom tisíckam slovenských fanúšikov. Vo vynikajúcom prvom kole zdolala Američanku o 1,33 sekundy a náskok pred súperkami si v druhom kole postrážila.

"Niekedy to nie je ľahké. Každý od vás očakáva dobré výsledky. Aj sama vnímam, že patrím medzi favoritky,“ vravela úradujúca svetová šampiónka, ktorú dnes čaká slalom.

Bolo to vydreté víťazstvo?

Žiadna výhra sa nerodí ľahko. Každý chcel zvíťaziť. Som šťastná, že sa mi to opäť podarilo. Obzvlášť pred domácimi fanúšikmi. Mám veľkú radosť.

Prvýkrát ste v obrovskom slalome boli po prvom kole na vedúcej pozícii. Ako ste sa vyrovnávali s tým, že pôjdete do druhej jazdy ako posledná?

Nesledovala som odstupy od ostatných dievčat, ktoré išli predo mnou. Nechcem to vedieť, aby som náhodou nevyšla z koncentrácie. V tejto sezóne sa mi to v obráku podarilo po prvý raz. Bola to nová skúsenosť, ale nie úplne. Veď som už viackrát bola v tejto pozícii v klasickom slalome. Viem, ako sa s tým vyrovnať. Podala som v druhom kole dobrý výkon, takže sa teším.

Petra Vlhová si podmanila Špindlerov Mlyn Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Trojica najlepších v Špindlerovom Mlyne.

Bolo víťazstvo špecifické, nakoľko prišlo v Špindlerovom Mly­ne?

Určite. Česko aj Slovensko – stále k sebe máme veľmi blízko. Je to špeciálne, keď vyhrám pred toľkými priaznivcami zo Slovenska. Bolo to podobné ako vo Flachau, kde bolo taktiež veľa mojich fanúšikov.

Neovplyvňovalo vás, že do pretekov nastúpite ako úradujúca majsterka sveta?

Boli to prvé preteky po svetovom šampionáte. Dá sa povedať, že by som mala potvrdiť akúsi rolu favoritky. Šport je šport, môže sa udiať čokoľvek. Snažila som sa to vytesniť a sústrediť sa len na aktuálne preteky. Podarilo sa mi to. Niekedy to nie je ľahké. Každý od vás očakáva dobré výsledky. Aj sama vnímam, že patrím medzi favoritky. Snažím sa s tým vyrovnať. Zatiaľ sa mi to darí.

Vidíte v obrovskom slalome v budúcnosti väčšiu šancu na zisk malého glóbusu?

Ťažká otázka. Pravda je, že v obrovskom slalome som momentálne trochu lepšia ako v klasickom. Musíme viac potrénovať. Teraz je to takto, ale uvidíme, čo bude ďalej.

Aká bola trať obrovského slalomu?

Začínala som ako piata, takže to bolo v pohode. Nie najlepšie, ani najhoršie. Trať už bola trochu rozbitá, bol to boj. Bolo len mne, ako sa s tým vyrovnám.

Petra Vlhová (uprostred) oslavuje na pódiu... Foto: TASR, Martin Baumann
Vlhová 4 Petra Vlhová (uprostred) oslavuje na pódiu víťazstvo v obrovskom slalome SP v Špindlerovom Mlyne. Na druhom mieste skončila Viktoria Rebensburgová (vľavo) z Nemecka a tretia Američanka Mikaela Shiffrinová (vpravo).

Prežívate stále rovnaké emócie alebo časom opadajú, keďže víťazstiev pribúda?

Je to stále rovnaké. S pribúdajúcim časom po pretekoch však upadajú, lebo sa snažím naladiť na ďalšie preteky.

Darí sa vám častejšie zdolávať Shiffrinovú. Čo to pre vás znamená?

Dodáva mi to sebavedomie. Stále na tom s tímom pracujeme. Nič nie je zadarmo. Makáme každý deň. Veľmi sa teším, že dokážem vyhrať nad niekým, koho som kedysi nedokázala zdolať. Každá z nás chce vyhrať, dávame do toho viac ako sto percent. Včera to vyšlo mne.

Je pre vás Mikaela motiváciou?

Jednoznačne. Povedala som to už niekoľkokrát. Vidím, ako na sebe pracuje. Dáva do toho všetko. Chce vyhrať každé preteky – ako ja. Chcem ju zdolávať a vyšlo mi to.

Aké boli vaše prvotné pocity v cieli?

Nedá sa to opísať. To sú momenty, pre ktoré to robím.

Vpred vás hnali tisíce divákov. Registrujete ich počas jazdy?

Skoro vôbec, ale dnes áno. Neviem prečo, asi boli veľmi hluční. V prvom aj druhom kole som ich počula už pred cieľom. Snažila som sa ešte viac zrýchliť. Teším sa, že prišli a fandia mi. Nerobím nič špeciálne, len lyžujem.

Včera bol Medzinárodný deň žien. Dali ste všetkým krásny darček…

Chlapi v mojom tíme mi už gratulovali. Teším sa, že som dala ženám skvelý darček.

Už ste niečo dostali?

Ešte nie. Nepotrebujem to.

V sobotu sa uskutoční slalom (o 10.30 prvé kolo, o 13.30 druhé, Vlhová pôjde s číslom 1, pozn.). Bude to opäť útok na víťazstvo?

Určite chcem vyhrať. S touto ambíciou idem do každých pretekov. Platí to aj o slalome. Bude to však iný deň ako včera. Budem sa snažiť ísť moju jazdu a bez chýb. Uvidíme, aká bude trať a podmienky.

TV Pravda: Timotej Zuzula hodnotí Petru Vlhovú v lyžiarskom špeciáli Týždeň v športe.

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #obrovský slalom #Špindlerov Mlyn 2019