Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nádor nie je pre FIS vážna vec. Tri štichy na kolene áno

Keď sa na majstrovstvách sveta v Aare lúčil Aksel Lund Svindal s kariérou striebornou medailou, rozľútostila sa.

08.03.2019 08:00
Tina Mazeová Foto: ,
Tina Mazeová v Garmisch Partenkirchene v marci 2015.
debata

Aj Tina Mazeová sa chcela rozlúčiť v posledných pretekoch kariéry – na Svetovom pohári v Maribore – víťazstvom či pódiom. Obrovský slalom na svahu, kde v roku 1999 otvorila bohatú kariéru, však nedokončila.

„Akselova rozlúčka je najkrajšia. Tiež som chcela také zbohom s medailou, ale všetko sa v Maribore pokazilo. Neprišla som do cieľa,“ priznala pre slovinský denník Delo.

Chcela status zraneného pretekára

Koniec jej kariéry nebol ani zďaleka rozprávkový ako sezóna 2012/13. V nej pod vedením terajšieho kouča Petry Vlhovej Livia Magoniho zaznamenala rekordných 2414 bodov vo Svetovom pohári.

O dva roky sa rozhodla, že si dá od lyžovania pauzu. Počas vynechanej sezóny si chcela dať dokopy podlomené zdravie. Poprosila Medzinárodnú lyžiarsku federáciu (FIS) o status zraneného pretekára. Chcela totiž zostať v najlepšej žrebovanej sedmičke.

Tina Mazeová. Foto: TASR, Martin Baumann
6. Tina Mazeová Tina Mazeová.

„Moje argumenty im nestačili. Mala som nádor a chcela som sa dostať z problémov. Lenže v Maribore som šla na trať s číslom 34. Pre nich nie je nádor vážna vec, ale tri štichy na kolene áno,“ priznala Mazeová.

Cez bolestivé obdobie sa preniesla. No roky mlčala, lebo nebola schopná celému svetu vykričať, ako sa k nej FIS zachovala.

„Už je to minulosť, ale nedá sa úplne vytesniť. Nechápem, ako je možné, že som nedostala status zraneného pretekára,“ krútila hlavou aj po rokoch Mazeová.

Nedarilo sa jej otehotnieť

V tom čase začala spolupracovať s talianskou verziou Eurosportu, kde pôsobí ako expertka doteraz. FIS poslala všetky zdravotné záznamy, ale federácia ich neakceptovala.

„Mala som nádor, ukázalo sa, že je nezhubný. Skrátka – vážny zdravotný problém. Lenže FIS si myslela, že sa chcem ešte rok zabávať v štúdiu Eurosportu aj na svahu. Keď mi poslali správu s tým, že moje dôvody nebudú akceptovať, ani som to ďalej nečítala. Nezaujímalo ma to,“ pokračovala Mazeová.

Vyvodzovanie záverov na základe špekulácií považuje za neprofesionálne. Obzvlášť pokiaľ ide o veľkú športovú organizáciu. Mazeovej cesta k spomínanému statusu viedla napríklad cez otehotnenie. Pri zdravotných problémoch to bolo ešte komplikovanejšie ako obvykle.

„Snažili sme sa, ale nie je to samozrejmosť. Ženy s tým majú problém. Keď sa nám nedarilo, doktori mi naordinovali oddych. A časom som musela ísť aj na operáciu. Bola som rok mimo, aby som si všetky tieto veci dala do poriadku,“ ozrejmila.

Ani dlho po náročnom období nechápe, ako v spore s FIS a neskôr aj s Medzinárodným športovým tribunálom v Lausanne (CAS) prehrala. Problém vidí napríklad v tom, že komunikovala výhradne s mužmi.

„Žena by tieto veci pochopila hneď. Človek by však veril, že ak žena musí podstúpiť operáciu, aby otehotnela, získa status zraneného športovca okamžite. FIS to však nezaujíma,“ uzavrela Mazeová, matka ročnej dcérky.

TV Pravda: Timotej Zuzula hodnotí Petru Vlhovú v lyžiarskom špeciáli Týždeň v športe.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Tina Mazeová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní