Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trénerka Murínová: Paulína dozrela. Má šancu na glóbus aj medailu

Biatlon sa chystá na vrcholnú udalosť roka - majstrovstvá sveta vo švédskom Östersunde. Anna Murínová, niekdajšia slovenská reprezentantka, vedie sestry Paulínu a Ivonu Fialkové už od mládežníckych čias.

06.03.2019 21:12
fialková Foto: ,
Paulína Fialková.
debata (3)

„Paulínin pokrok ma teší, mentálne je silná. Verím, že to potvrdí aj v nasledujúcich dňoch,“ želá si jej trénerka.

V čom je najväčší rozdiel medzi Paulínou v minulej sezóne a v tejto? Tušili ste taký progres?

Jej rázny decembrový prienik do svetovej špičky ma potešil. Priznám sa, štyri medailové umiestnenia som nečakala. Paula dozrela, čo pár rokov trvá. O pár rokoch hovorím preto, že ju poznám od štrnástich. Dnes je profesionálka v plnom význame tohto slova.

Ako sa to prejavuje?

Na trati rozmýšľa, vie si rozložiť sily, zvoliť optimálne tempo, aby zvládla streľbu. Počúva, čo jej hovorí telo. Dozrievanie je individuálne, naznačila ho už v závere minulej sezóny, keď v Ťumeni v posledných pretekoch Svetového pohára – v masštarte – skončila druhá. Prvý raz stála na medailovom pódiu. Povzbudilo nás to, a pretože je aj zdravo ctižiadostivá, v príprave na túto sezónu robila všetko, aby stabilizovala výkonnosť na vysokej úrovni. Zlepšila sa bežecky, čo je zásluha trénera Martina Bajčičáka, aj strelecky. Pristúpili sme k niektorým zmenám v polohách – a nie malým – aj na puške, na lícnici. Vyšperkovali sme, čo sa dalo – a malo to zmysel.

Je mentálne silná, aby zvládla pozíciu jednej z favoritiek a tlak z očakávania popredných umiestnení?

Psychicky je silná, prípadný neúspech vie hodiť za hlavu. Ako vraví – s novým dňom prichádza nová šanca. Zažili sme úžasný december, keď štyrikrát stála na stupňoch víťaziek. To bolo takpovediac až nad normu, ale vďaka za to. Presvedčila sa, že môže zdolávať špičkové pretekárky – a sama byť jednou z nich. Musela si zvyknúť na zvýšený záujem médií – aj zahraničných – absolvovala tlačové konferencie medailistiek.

TV Pravda: Bývalá reprezentantka Martina Halinárová a športový redaktor Pavol Komár hodnotia šance Sloveniek pred blížiacimi sa MS v biatlone v relácii Týždeň v športe – biatlonový špeciál

Video

V januári na úspešný december nenadviazala. Prejavila sa únava?

Na začiatku roka sme neudržali formu z konca predchádzajúceho. Klesla, z čoho bola trochu sklamaná. Psychicky i fyzicky je veľmi náročné absolvovať všetky preteky Svetového pohára na maximálnej úrovni. Prišiel prirodzený útlm, prejavil sa aj v zaváhaniach na strelnici.

Má väčšie rezervy v streľbe než v behu?

V biatlone sú obe zložky rovnocenné, streľba ide ruka v ruke s behom. V tejto sezóne sa Paulína strelecky stabilizovala, ležku má na úrovni 85 percent, stojku 82 precent. Rezervy má, pracujeme na nich, najlepšie strelkyne majú 90-percentnú úspešnosť streľby. Keď príde pretekárka zadýchaná na strelnicu, má to ťažšie. V kľudovom režime vie presne zamieriť každá, v záťaži je to zložitejšie. Preto je dôležité neprepáliť tempo, ustrážiť si ho.

Z dvoch kôl Svetového pohára v zámorí Paulína súťažila len v prvom v kanadskom Canmore. Prečo ste vynechali ďalšie v americkom Utahu?

Takto sme to mali naplánované. O súťažení v Canmore ťažko hovoriť, treskúci mráz umožnil len jednu individuálnu disciplínu. Pôvodne sa mali ísť aj preteky s hromadným štartom, no aj tie zrušili. V nich je Paula zatiaľ líderkou Svetového pohára, tak sme ich nechceli vynechať, aby prípadne neprišla o náskok. Potom sme sa radšej presunuli do Anterselvy a následne do Ruhpoldingu. Tam sme sa v kvalitných podmienkach a slnečnom počasí pripravovali na majstrovstvá sveta. V Ruhpoldingu bol s Paulínou Martin Bajčičák, ja som sprevádzala Ivonu na európskom šampionáte v bieloruskom Raubiči. Záverečné ladenie formy pred odchodom do dejiska majstrovstiev sveta sme vo voľnejšom režime absolvovali v Osrblí.

Nečakali ste od Ivony viac na majstrovstvách Európy?

Čakala, no nezareagovala správne na veternú lotériu, čo ju rozladilo. Problémy jej robí streľba postojačky, nejde jej ani na tréningu. Na nej musíme ešte zapracovať.

Spravaa trénerka Anna Murínová, biatlonistky... Foto: TASR, Michal Svítok
Anna Murínová, Paulína Fialková, Ivona Fialková, Martin Bajčičák Spravaa trénerka Anna Murínová, biatlonistky Paulína Fialková so sestrou Ivonou a bežecký tréner Martin Bajčičák po pretekoch s hromadným štartom v Ruhpoldingu.

Aký profil tratí je v Östersunde? Patrí k náročnejším?

Poznáme ho z viacerých účastí z pretekov Svetového pohára. Nepatrí k najnáročnejším, no je dynamický: hore – dolu. Na strelnicu sa prichádza po rovinke z mierneho zjazdu, je čas na vydýchanie, no dosť často tam fúka.

Absolvujú sestry Fialkové kompletný program majstrovstiev sve­ta?

Ak sa nič nepredvídané nestane, určite pôjdu všetky individuálne súťaže. O zložení štafiet sa dohodneme s trénerom Danielom Kuzminom.

Čo by ste radšej privítali – malý krištáľový glóbus za prvenstvo v hromadnom štarte pre Paulu alebo medailu?

Najradšej oboje, čo predpokladá podať výkony na hranici možností. Paula má vysoké ciele rada, no namieste je aj pokora. O prvenstve v pretekoch s hromadným štartom sa zrejme rozhodne až v poslednom kole Svetového pohára v Osle-Holmenkollene.

Anastasia Kuzminová avizuje, že táto sezóna je jej rozlúčková. Ako vidíte perspektívu ženskej štafety?

Nechcem predbiehať, no ružovo to nevyzerá. Na nedávnych majstrovstvách sveta juniorov a kadetov v Osrblí dievčatá veľmi nepresvedčili. Za špičkou zaostávajú najmä bežecky. Zatiaľ medzi nimi nevidím také talenty ako boli sestry Fialkové v mládežníckych kategóriách.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Paulína Fialková #anna murínová