Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

O medailách nehovorím. Odovzdám, čo je vo mne, vraví Kuzminová

Ako sa rozlúči s majstrovstvami sveta? Biatlonistka Anastasia Kuzminová (34), trojnásobná olympijská víťazka avizovala, že po tejto sezóne ukončí mimoriadne úspešnú kariéru.

06.03.2019 05:00
Anastasia Kuzminová Foto: ,
Anastasia Kuzminová.
debata (1)

V galérii trofejí jej zatiaľ chýba zlato zo svetového šampionátu. Pokúsi sa ho získať v nadchádzajúcich dňoch vo švédskom Östersunde (7.-17. 3.).

„Nervózna nie som, budem ťažiť z bohatých skúseností,“ vraví trojnásobná najúspešnejšia športovkyňa Slovenska.

Biatlonová sezóna speje k vrcholu. Ako ste zatiaľ spokojná s vašimi výsledkami a výkonmi?

Táto sezóna je trošku iná než predchádzajúca, vrcholom ktorej bol olympijský Pjongčang. Teraz je najdôležitejšia udalosť sezóny v marci. Potešili ma dve víťazstvá v pretekoch Svetového pohára, aj ďalšie pódiové umiestnenia. Možno ich mohlo byť viac, no aj tak prevládajú pozitívne momenty. Nie je to sezóna na zahodenie – a ešte nie je na konci. Nastavená som tak, že jej vyvrcholenie práve prichádza. Uvidíme, čo prinesie.

Čo vám hovorí vnútorný pocit?

Napätie nepociťujem, ani nervozitu. Mám bohaté skúsenosti z troch olympijských účastí, viacnásobných štartov na majstrovstvách sveta, nehovoriac o pretekoch Svetového pohára. Priniesli mi veľa medailovej radosti, zažila som krásne chvíle i nespokojnosť z neúspešných vystúpení. Týka sa to aj spomienok na Östersund. V pretekoch Svetového pohára som tam zažila víťaznú eufóriu aj sklamanie, keď mi súťaž nevyšla. To je však minulosť – vzdialená i menej vzdialená. Teraz nejde o to, čo bolo, dôležité bude, čo prinesú nasledujúce dni. Idem do nich z čistého listu, nezaťažene a v príjemnej nálade. Záverečnú prípravu sme absolvovali v domácich podmienkach v Osrblí. Areál bol po svetovom šampionáte juniorov a kadetov vo výbornom stave, akurát bolo teplejšie. Mali sme čas na intenzívny tréning i rodinnú pohodu s deťmi. Pre mňa je veľmi dôležité byť v dobrej fyzickej i psychickej kondícii.

TV Pravda: Bývalá reprezentantka Martina Halinárová a športový redaktor Pavol Komár hodnotia šance Sloveniek pred blížiacimi sa MS v biatlone v relácii Týždeň v športe – biatlonový špeciál

Video

Na čo ste sa sústredili v záverečnej príprave?

Analyzovali sme, čo nám v pretekoch Svetového pohára vychádzalo a čo nie. Sústredili sme sa na jedno i druhé, nič sme nezanedbali.

Terčíky padali?

Na tréningu padajú skoro vždy. Najdôležitejšie je, aby padali v súťaži… Mrzelo ma, že v niektorých pretekoch ma o lepší výsledok pripravili chyby na strelnici. Streľbe sme sa venovali tak, aby som nielen strieľala, ale aj triafala.

Stihli ste sa adaptovať po návrate z dvoch kôl Svetového pohára v zámorí?

Spočiatku som osemhodinový časový posun cítila. Ten mal však každý, kto sa z Kanady a USA vrátil do Európy. Od posledného kola Svetového pohára do začiatku majstrovstiev sveta uplynuli dva týždne, čo postačovalo na aklimatizáciu i plnohodnotný tréning.

Trate v dejisku majstrovstiev sveta poznáte – aj nástrahy?

V predchádzajúcich sezónach sa v Östersunde kolotoč Svetového pohára spravidla začínal. Trate poznáme dokonale, nástrahou môže byť kvalita snehu. Je iná než v decembri, v predchádzajúcich dňoch sa aj na severe Európy oteplilo. Aj tam dýchla jar, čo sa odráža aj v štruktúre snehového podkladu. Preto bude veľa záležať na príprave lyží.

Potvrdíte, že príchod na strelnicu patrí k jednoduchším?

Na strelnicu sa prichádza dolu z kopca po tiahlej rovinke. Pretekári majú dosť času vydýchať sa. Trate však vedú okolo jazera, často na strelnici fúka. To je najväčšia nástraha.

Absolvujete na majstrovstvách sveta kompletný súťažný program?

Áno, dúfam, že zdravie mi to umožní. Plánujem ísť všetky individuálne disciplíny i preteky štafiet.

Z majstrovstiev sveta máte bronz i striebro. Skompletizujete medailovú zbierku? Zaútočíte ešte na niektorý z krištáľových glóbusov? Nestrácate na ne veľa…

Reálne – na glóbusy nemyslím, v tejto sezóne sú na tom v priebežnom hodnotení jednotlivých disciplín niektoré súperky lepšie. V predchádzajúcom ročníku som získala dva malé glóbusy za prvenstvá v šprinte a v stíhačke, veľký glóbus mi napokon ušiel o tri body… Nastavená nie som ani na medaily, ale na to, aby som v súťažiach odpracovala a odovzdala všetko, čo mám natrénované.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #MS v biatlone #Östersund 2019