Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dopingová hriešnica pykala za krém na pery. Teraz je späť na tróne

Pri vypočúvaní sa rozplakala. Pre dopingový prehrešok vynechala dve kompletné sezóny a ušli jej aj olympijské hry v Pjongčangu. Po návrate je opäť na vrchole. Potvrdila to na majstrovstvách sveta. Ziskom troch zlatých medailí.

05.03.2019 08:00
Therese Johaugová Foto: ,
Therese Johaugová s jednou zo zlatých medailí z MS v Seefelde.
debata (7)

Nórska bežkyňa na lyžiach Therese Johaugová ovládla šampionát v klasických lyžiarskych disciplínach v rakúskom stredisku Seefeld. Tridsaťročná rodáčka z Osu triumfovala v pretekoch na 30 km voľnou technikou, skiatlone i pretekoch na 10 km klasickou technikou. Navyše získala aj striebro zo štafety na 4×5 km.

Rozprávkový návrat

Že s ňou musia všetky súperky vážne počítať, naznačila hneď v úvode sezóny. Hoci bola dva roky mimo, v polovici novembra zvíťazila v Beitostölene v pretekoch v behu na 10 kilometrov klasicky kategórie FIS.

„Je skvelé, že som sa mohla vrátiť do bežeckej rodiny a znovu stretnúť všetkých ľudí, s ktorými som roky súperila. Tiež počuť povzbudzovanie od fanúšikov pri trati bol mimoriadne skvelý pocit,“ vravela pre nórsku televíziu NRK.

Tradičný víťazný výskok Theresy Johaugovej. Foto: Reuters, LISI NIESNER
Therese Johaugová Tradičný víťazný výskok Theresy Johaugovej.

V nastolenom trende pokračovala aj vo Svetovom pohári. Sedem štartov premenila na sedem triumfov a pozícia celkovej líderky jej nepatrí len preto, že vynechala celý seriál Tour de Ski.

„O tomto triumfe som snívala dva dlhé roky. Veľmi som chcela vyhrať hneď prvé podujatie SP a tvrdo som na tom pracovala. Cítim, že som vo forme a verím, že mi vydrží až do šampionátu,“ avizovala po prvých pretekoch v Ruke pre fischersports.com.

Dokonalý šampionát

Po jednoznačnom priebehu sezóny nebolo pochýb, že Johaugová je v top forme a patrí jej pozícia najväčšej favoritky šampionátu. Otázkou bolo len to, či zvládne majstrovstvá sveta po psychickej stránke.

Zvládla. A ako… Po treťom individuálnom zlate sa dostavili aj silné emócie. „Keď dokážete niečo takéto, radosť je obrovská. Zároveň som nesmierne unavená a rozcítená. Takéto situácie so sebou skrátka prinášajú aj plač,“ priznala pre NRK.

„Cítila som sa veľmi dobre. Od začiatku som chcela ísť rýchlo a na nič nečakať. Som veľmi šťastná. Prišla som sem aspoň pre jedno zlato, mám tri, viac som si nemohla želať,“ povedala pre Eurosport.

Po Seefelde už má v zbierke desať zlatých medailí z MS (sedem individuálnych a tri tímové). Z olympijských hier má kompletnú medailovú bilanciu – zlato z Vancouvru zo štafety, striebro zo Soči z 30 km voľnou technikou a bronz taktiež zo Soči z pretekov na 10 km klasicky.

Osudový krém na pery

Dištanc za doping ju zastihol na vrchole. V roku 2016 druhýkrát ovládla Svetový pohár, rok predtým získala na MS tri zlatá a všetku snahu smerovala k olympiáde v Pjongčangu.

V októbri však prišiel šok – pozitívny dopingový test na steroid klostebol. Johaugová i národná lyžiarska asociácia okamžite informovali, že zakázaná látka sa do tela úspešnej športovkyne dostala cez krém na popraskané pery. Údajne jej ho dal lekár reprezentačného tímu Fredrik Bendiksen, ktorý okamžite prevzal zodpovednosť za prehrešok na seba.

„Na všetkom nesiem nulovú vinu. Dostala som krém proti slnku a ten som použila. Som zdrvená a celá situácia mi pripadá nespravodlivá. Toto som si nezaslúžila,“ uviedla Johaugová v oficiálnom vyhlásení.

Vysvetlenie jej však nepomohlo. Nórsky olympijský výbor jej najprv udelil 13-mesačný dištanc a po odvolaní sa Nórskej antidopingovej agentúry ho Športový arbitrážny súd zvýšil na 18 mesiacov. Johaugová tak prišla aj o účasť na olympiáde.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Ad. New Year. Who dis? #saltdalshytta #huaweimate20series #livetoski #firstonfirst #fischerfamily #isklar #tenderflame

Príspevok, ktorý zdieľa Therese (@johaugtherese),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

What a day

Príspevok, ktorý zdieľa Therese (@johaugtherese),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Reklame. Staker meg ut av samlingen i Val Senales med smil om munnen med @skijentene1 #nullbrudd #homesweethome #pålagmedsparebank1 #isklar #jordbærpikene

Príspevok, ktorý zdieľa Therese (@johaugtherese),

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Therese Johaugová