Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhovú nespomalil zlý jedálniček ani nadávky od Shiffrinovcov

Po krátkej pauze sa opäť vracia do lyžiarskeho kolotoča. Hoci najbližšie podujatie nie je vo svete také prestížne, Petre Vlhovej to neprekáža. V duši slovenskej lyžiarskej hviezdy má Európsky pohár špeciálne miesto. Tradične sa odohrá len niekoľko kilometrov od jej rodného Liptovského Mikuláša.

02.03.2019 05:00
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová.
debata (19)

V Jasnej je všetko pripravené na ošiaľ. Inak sa príchod čerstvej majsterky sveta v obrovskom slalome z Aare ani nedá nazvať. Dnes v obráku a zajtra v slalome ukáže tisícom domácich divákov svoje majstrovstvo.

Pre Talianov bol blázon

Štart v Jasnej dostal zelenú až po tom, ako Vlhová s trénerom Liviom Magonim doriešila program najbližších dní pred ostatnými dvomi kolami Svetového pohára v Špindlerovom Mlyne a andorskom Soldeu.

„Chcem v Jasnej štartovať. Dúfam, že sa mi to podarí. Bola by som rada, keby sa ľudia na mňa mohli prísť pozrieť. Väčšinou cítim len podporu na diaľku. V Jasnej by to bolo iné,“ vravela Vlhová pred pár dňami.

S talianskym koučom našla spoločnú reč. Ako Magoni priznal v rozhovore pre slovinský denník Delo, začiatky s Vlhovou boli náročné.

Petra Vlhová a jej tréner Livio Magoni po zisku... Foto: TASR, Martin Baumann
Petra Vlhová, Livio Magoni Petra Vlhová a jej tréner Livio Magoni po zisku zlatej medaily v obrovskom slalome na MS v Aare.

„V apríli 2015 som bol rok bez práce. Ozvali sa mi Vlhovci. Po mojich vtedajších skúsenostiach s talianskou reprezentáciou som Slovákov odmietol,“ priblížil Magoni.

Taliani vraj nerozumeli jeho systému práce. Od servismanov až po pretekárov. Skúsenosti, ktoré nadobudol pri Slovinke Tine Mazeovej, chcel posunúť aj krajanom. Nestretol sa však s pochopením.

„Vraveli mi, že som blázon. Vraj vyžadujem mnoho a vo všetkých smeroch. Údajne som zničil chémiu v tíme. Rozišli sme sa nepekne. Vzťahy sú natoľko zničené, že neexistuje cesta späť,“ priznal.

Tím Vlha sa rozšíri

Päťdesiatpäťročný rodák zo Selvina po telefonáte s Vlhovcami premýšľal nad ich ponukou. Nechcel sa vrátiť do profesionálneho kolotoča. Nakoniec si to rozmyslel.

„Po desiatich dňoch som zmenil názor. Prijal som výzvu a začali sme pracovať,“ pokračoval Magoni.

Krátko na to prišlo prvé Petrino víťazstvo vo Svetovom pohári. V decembri 2015 práve v Aare ovládla slalom. Tam ho Slovenka príjemne prekvapila prístupom.

„Po víťazstve mi povedala, že to chce zažiť znova. Nie občas, stále. A raz sa stať jednou z najlepších. Pustil som sa do budovania celého systému. Bolo na tom veľa práce. Petrin štýl nebol mojou šálkou kávy, jej stravovacie návyky boli hrozné. Postupne sme museli všetko zmeniť,“ vysvetlil Magoni.

Tréner Petry Vlhovej Livio Magoni. Foto: SITA, Martin Medňanský
ZOH 2018, slalom, Livio Magoni Tréner Petry Vlhovej Livio Magoni.

V Aare vybojovala jeho zverenka tri cenné kovy. Magoni bol na ňu pyšný. Najmä kvôli mentálnemu nastaveniu. Nerozhodil ju ani konflikt s tímom najväčšej rivalky Mikaely Shiffrinovej.

„Mikaela je fantastická a pritom úplne normálna osoba. Rešpektujeme ju aj jej tím. Sme však súperi a chceme ich zdolávať. Už niekoľkokrát som sa pokúšal s nimi trénovať, ale odmietli to. Keď sme boli v Trysile počas MS v Aare, jej mama k nám bola veľmi agresívna. Náš tím si musel vypočuť aj nadávky,“ prekvapil Magoni.

Do svojho tímu postupne zapracoval viacerých odborníkov z rodnej krajiny. Pribudol taliansky servisman či mentálna trénerka. Podľa šéfa Igora Vlhu sa od budúcej sezóny slovensko-taliansky tím rozšíri o ďalších členov. Špecialistov na rýchlostné disciplíny.

„Je to puzzle, skladáme ho už tri roky. Petra urobila progres vo všetkom, čo sme si stanovili. Stále je však toho dosť. Cieľ je jasný – vyhrať raz veľký glóbus,“ uzavrel Magoni.

TV Pravda: Timotej Zuzula hodnotí Petru Vlhovú v lyžiarskom špeciáli Týždeň v športe.

Video

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Európsky pohár v lyžovaní