Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čechom pomáha boom okolo Vlhovej. Fanúšikov pozýva do Špindlerovho Mlyna

V cieľovom priestore čiernej zjazdovky vo Svätom Petre už rastú tribúny pre Svetový pohár žien v zjazdovom lyžovaní, ktorý sa do Krkonôš vráti ôsmich rokoch.

23.02.2019 07:47
Petra Vlhová, Mikaela Shiffrinová, Anna... Foto: ,
Petra Vlhová, Mikaela Shiffrinová a Anna Swennová Larssonová po slalome na MS v Aare. Hviezdne lyžiarky sa predstavia aj v Špindlerovom Mlyne.
debata (2)

V piatok predpoludním sa lyžiari na svah nedostali kvôli hmle a hlavne silnému vetru, ale o štrnásť dní na ňom budú bojovať svetové hviezdy o body.

„Počasie je ešte trochu veštenie, ale pri jednom zo Svetových pohárov tu bola celý týždeň hmla a potom sa päť minút pred štartom Krakonoš umúdril a oblohu vyjasnil. Snáď nám bude naklonený aj tento rok,“ želá si riaditeľ pretekov Tomáš Lipanský.

Špindlerov Mlyn usporiadal slalomy a obrovské slalomy žien prvýkrát v decembri 2005, potom v januári 2008 a v marci 2011. Premiéra Svetového pohára sa mala pôvodne konať už v decembri 2003, ale plány prekazil nedostatok snehu.

Teraz je snehu dostatok, na čiernej zjazdovke ho leží meter až meter a pol. Kontrola z Medzinárodnej lyžiarskej federácie FIS príde týždeň pred pretekmi a to už musí byť hotová aj finálna preparácia, špeciálne preliatie snehu vodou.

„Aby tam bola kompaktná vrstva 20 až 30 centimetrov. Nie úplne čistého ľadu, to vyžadujú chlapi na slalom. Dámy sú trošku nežnejšie, ale sneh musí byť pevný,“ vysvetlil Lipanský.

Organizátori očakávajú nápor fanúšikov. Medzi prihlásenými na obrovský slalom v piatok 8. marca a slalom o deň neskôr sú všetky hviezdy. Prídu americká fenoménka Mikaela Shiffrinová aj jej najväčšia rivalka Slovenka Petra Vlhová.

„Boom okolo Vlhovej po majstrovstvách sveta diváckemu záujmu o naše preteky strašne pomáha,“ povedal šéf organizačného výboru Max Gottfried novinárom.

„Tribúna pre tritisíc ľudí je takmer vypredaná a veríme, že sa celkovo s ľuďmi okolo trati dostaneme v piatok k siedmim a v nedeľu deviatim tisícom ľudí,“ odhaduje.

Češky majú vďaka domácemu prostrediu navýšenú kvótu a zväz môže do každých pretekov poslať až šesť lyžiarok, ale pravdepodobne to bude len štvorica. Podľa pravidiel FIS totiž musí byť do 350. miesta rebríčka danej disciplíny. V oboch disciplínach podmienky spĺňa aj prekvapivá olympijská víťazka v superobrovskom slalome Ester Ledecká. „Uvidíme ju veľmi radi. Tešíme sa na to, že ju privítame,“ povedal Gottfried.

Slovenky pravdepodobne prídu trénovať do Krkonôš s predstihom, súťažná zjazdovka ale bude od 1. marca uzavretá. Slalomárky si svah môžu na dve hodiny vyskúšať pri voľnom jazdení deň pred štartom. Američanky podľa Gottfrieda zase pravdepodobne zostanú trénovať na deň-dva po pretekoch.

VIDEO: Liptovský Mikuláš hrdo privítal majsterku sveta Petru Vlhovú. Pozrite si video.

Video

Dolaďuje sa zabezpečenie pretekov, pričom prihlásených už je asi 70 zjazdárok. „Rieši sa ubytovanie, stavajú sa stany, robí sprievodný program, alebo lekárske zabezpečenie,“ vymenoval Lipanský.

„Posledný mesiac trvá pracovný deň šestnásť až dvadsať hodín denne,“ povedal Gottfried a dodal, že s prípravou pomáhajú aj ľudia z Jasnej, kde bol SP pred tromi rokmi a ide o spoločný projekt s českým strediskom.

Preteky sa pripravujú už dva roky. Po celý čas sa na nich podieľa desať ľudí najužšieho organizačného výboru, posledných osem mesiacov počet rapídne narastá.

„V samotnom finále na všetkom pracujú viac ako tri stovky ľudí,“ konštatoval Gottfried.

Rozpočet podľa jeho slov siaha k 40 miliónom korún. O zárobkový podnik vraj nejde. „Nešlo by to usporiadať bez partnerov, bez príspevkov od kraja, mesta či ministerstva školstva,“ povedal Gottfried a riaditeľ Skiareálu René Hroneš doplnil: „Je to pre nás veľmi prestížna akcia.“

TV Pravda: Timotej Zuzula hodnotí Petru Vlhovú v lyžiarskom špeciáli Týždeň v športe.

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Špindlerov Mlyn