Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nórsky koncert v šprintoch. Klaebo je prvýkrát majstrom sveta, Fallová obhájila

Nór Johannes Hösflot Klaebo a jeho krajanka Maike Caspersen Fallová získali zlaté medaily vo štvrtkových šprintoch voľnou technikou na majstrovstvách sveta v klasických lyžiarskych disciplínach v rakúskom Seefelde.

21.02.2019 17:27
Johannes Hösflot Klaebo, Federico Pellegrino,... Foto: ,
Johannes Hösflot Klaebo (v strede) si zvečnil pódiové momenty s druhým Federicom Pellegrinom a tretím Glebom Retivychom.
debata

Slovenskí reprezentanti sa nedostali do vyraďovacích bojov, kde postupovala elitná tridsiatka z kvalifikácie. Najlepší výsledok dosiahla medzi ženami Alena Procházková, ktorá obsadila 57. miesto. Barbora Klementová finišovala na 63. pozícii a Andreja Segeča klasifikovali v mužskej časti na 78. priečke.

„Z dnešného výkonu som dosť sklamaná. Robila som maximum pre dobrý výsledok. Pripravovala som sa, dala som do toho veľa, ale výsledok to nezohľadňuje. Bohužiaľ, podieľal sa na tom aj môj zdravotný stav. Silu a energiu, ktorú v sebe máme, v pretekoch nedokážem zo seba vydať,“ povedala 34-ročná Procházková pre RTVS, na ktorú nadviazala Klementová slovami:

„Pred pretekmi som cítila dobre, ale potom som dlhšie čakala na štart a vypadla som z toho. Nešlo mi to, od začiatku som sa necítila dobre a začalo som tuhnúť.“

Maiken Caspersen Fallaová v cieli šprintu na MS... Foto: Reuters, LISI NIESNER
Maiken Caspersen Fallaová Maiken Caspersen Fallaová v cieli šprintu na MS v Seefelde.

Víťaz kvalifikácie šprintu mužov Švéd Viktor Thorn zaváhal hneď vo štvrťfinále a Rus Sergej Usťugov, ktorý dosiahol na poludnie rovnako najrýchlejší čas, sa porúčal v semifinále. Dvadsaťšesťročný reprezentant najväčšej krajiny sveta sa však po výpadku hneval na Klaeba, do ktorého dokonca sotil v priestore cieľa. Dôvodom bol kontakt týchto dvoch pretekárov na trati.

Vo finále predviedla šestica bežcov na lyžiach taktický súboj a v jednom momente dokonca zastavila. V záverečných metroch sa odpútali od konkurencie Talian Federico Pellegrino s Klaebom a druhý menovaný napokon uspel na cieľovej čiare. Dvadsaťdvaročný rodák z Trondheimu získal iba druhú medailu z MS v kariére a vôbec prvú zlatú.

„Bolo to veľmi zvláštne, keď sme zastavili. Potom sa zrazu rozbehol Lucas Chanavat a išli sme všetci. Pred finišom som sa snažil byť na druhej pozícii, aby som uspel v cieli,“ vyjadril sa Klaebo. Tretie miesto patrilo Rusovi Glebovi Retivychovi.

Prekvapením ženského šprintu bola nemecká reprezentantka Victoria Carlová, ktorá však vo finále obsadila až piate miesto. Do polovice trate mali výbornú pozíciu v boji o cenné kovy tri Švédky, ale Jonna Sundlingová a víťazka kvalifikácie Maja Dalhqvistová sa po vzájomnom kontakte vyradili z medailovej hry.

Najviac z toho vyťažila Nórka Maike Caspersen Fallová, ktorá obhájila zlato spred dvoch rokov a pripísala si už ôsmu medailu zo svetových šampionátov. Druhá finišovala Švédka Stina Nilssonová a tretia bola ďalšia Nórka Mari Eideová.

„Som veľa šťastná, trochu som sa bála tejto trate, pretože je veľmi rýchla. Mala som výborne pripravené lyže a všetko mi vyšlo podľa predstáv,“ uviedla Fallová v prvom televíznom rozhovore.

MS v klasických lyžiarskych disciplínach – Seefeld

BEH NA LYŽIACH
Muži – šprint na 1,6 km voľnou technikou: 1. Johannes Hösflot Klaebo (Nór.) 3:21,17 min, 2. Federico Pellegrino (Tal.) +0,23 s, 3. Gleb Retivych (Rus.) +1,37, 4. Richard Jouve (Fr.) +1,99, 5. Emil Iversen (Nór.) +2,25, 6. Lucas Chanavat (Fr.) +21,50, … 78. Andrej Segeč (SR) – nepostúpil z kvalifikácie

Ženy – šprint na 1,2 km voľnou technikou: 1. Maike Caspersen Fallová (Nór.) 2:32,35 min, 2. Stina Nilssonová (Švéd.) +1,66 s, 3. Mari Eideová (Nór.) +2,84, 4. Jonna Sundlingová (Švéd.) +3,17, 5. Victoria Carlová (Nem.) +5,71, 6. Maja Dahlqvistová (Švéd.) +31,49, … 57. Alena Procházková, … 63. Barbora Klementová (obe SR) – nepostúpili z kvalifikácie

TV Pravda: Timotej Zuzula hodnotí Petru Vlhovú v lyžiarskom špeciáli Týždeň v športe.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #beh na lyžiach #Johannes Klaebo #Maike Fallová