Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Mama vždy pohladí. Šampiónke Petre pripraví bryndzové halušky

Už roky dennodenne sleduje, ako jej jediná dcéra tvrdo drie. Obetuje voľné chvíle. Zrieka sa radovánok. Dostáva zo seba hektolitre potu. S jediným cieľom - byť najlepšia.

20.02.2019 18:20
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová rozpráva počas brífingu po prílete zo Švédska.
debata (10)

V očiach mamy ňou bude navždy. Bez ohľadu na to, či bude majsterkou sveta v zjazdovom lyžovaní.

„Určite to všetko stojí za to. Tie emócie mi nikto nevezme. Stavy eufórie a šťastia, ktoré prežívame počas pretekov i po nich, budú so mnou celý život. Som hrdá mama,“ vraví Zuzana Vlhová.

Recept na nervozitu? Zakričať si

Keď sa dá, chodí na všetky preteky. Zamestnanie jej to však nie vždy umožní. Vtedy sa obáva, že zmešká nejaké víťazstvo. Napriek snahe sledovala Petrin strieborný štart na svetovom šampionáte v alpskej kombinácií len z pohodlia obývačky. Prežívala to rozdielne ako zvyšné dvoje pretekov, ktoré taktiež medailovo cinkli.

„Je to úplne iné, keď je človek na mieste a keď sleduje preteky doma. Pred televízorom sú to však tiež poriadne nervy. Keď sme boli v Aare, prežívala som to s obrovským nadšením. Bolo to neskutočné. Nezvyknem byť pred pretekmi nervózna. Počas nich to však na mňa príde. Zakričím si a potom je to v pohode,“ opisuje svoje pocity.

Zlatý obrovský slalom v nej zanechal hlbokú stopu. Potrebovala čas, kým vstrebala všetky emócie.

„Človek si to zo začiatku neuvedomuje. Začne až po čase, keď tá odozva trochu opadne. Zlato je zlato, najviac sa cení,“ vysvetľuje.

Na krásny rozhovor pyšnej mamy s úspešnou dcérou mala Zuzana Vlhová len pol hodinu po obrovskom slalome. Viac času na debatu budú mať až doma v Liptovskom Mikuláši.

Petra Vlhová sa vrátila domov Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová...

„Určite si to spolu užijeme,“ vraví presvedčivo.

Ako s ňou zvláda víťazstvá či neúspechy?

„Poviem svoj názor, ale do lyžovania sa moc nemontujem. Nekarhám ju. Mama má vždy pohladiť, je to moja dcéra. Riešim to skôr utišujúcim spôsobom. Pravdou však je, že nie vždy.“

Po víťaznom obede príde tréning

Svojej ratolesti pripraví víťazný obed. Dohodli sa na ňom už predtým, ako sa najväčší triumf vo Vlhovej kariére vôbec zrodil.

„Viem, že Peťa zbožňuje bryndzové halušky s kapustou. Keď sme spolu telefonovali po striebre v alpskej kombinácii, pýtala som sa, či jej mám niečo priniesť. Keby bolo treba, pokojne navarím a zabalím aj nejaké jedlo. Vravela mi, že doma si dá halušky,“ smeje sa Vlhová.

Nebude to však len o ničnerobení a pochutnávaní si na tradičných dobrotách. Dohliadne na to aj mama. „Musí ísť na kondičný tréning aj masáž. To je povinnosť. A zajtra ju čaká privítanie na námestí v Liptovskom Mikuláši. Tam to znova bude pre ňu zaťažujúce a príjemné zároveň,“ prezrádza najbližší program 23-ročnej lyžiarskej hviezdy.

TV Pravda: Timotej Zuzula hodnotí Petru Vlhovú v lyžiarskom špeciáli Týždeň v športe.

Video

Titul ju nezmení

Tento status a ani titul svetovej šampiónky Petru nezmení. Zuzana je o tom presvedčená, pri tejto otázke nezaváha.

„Určite nie. Je to veľká vec. Pre ňu ako športovkyňu by malo byť cieľom pracovať, zlepšovať sa a stať sa najlepšou. Myslím si, že tento titul ju ešte viac namotivuje. A bude makať na sebe ešte tvrdšie,“ pokračuje v rozprávaní.

O podobných momentoch snívala už roky. Verila, že sa Petra presadí a dosiahne veľké úspechy. Stovky gratulácií na jej i mobile manžela Igora po zisku zlatej medaily v Aare len potvrdzujú, že náročná cesta prináša vytúžené ovocie.

„Vždy sme sa snažili, chceli sme výsledky, človek túži len po tom najlepšom. Čakali sme na to, bojovali o to. Áno, napadlo nám, že raz dosiahne na takéto zlato. Čakali sme ho už na lanskej olympiáde v Pjongčangu, ale tam to nevyšlo. Sme šťastní, že práca trénera i celého tímu priniesla ovocie,“ dopĺňa Zuzana Vlhová.

Špeciálna oslava bude Petru čakať doma až po sezóne. Teraz si musí oddýchnuť a neskôr sa vrátiť do tréningového kolotoča.

„Teraz nie je na oslavu čas. Petra je momentálne doma na pár dní a potom sa vráti späť k tréningu. Som presvedčená, že bude makať tak, aby bola čo najlepšia,“ uzatvára mama majsterky sveta.

Pre ňu bude Petra najlepšia stále. Bez ohľadu na to, ako si bude počínať v závere životnej sezóny.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová