Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Oddych si doprajem po sezóne. Na motorke i na loďke, vraví Vlhová

"Gratulujeme, môžeme sa s vami odfotiť?“ pýtali sa policajtky po osobnej kontrole Petry Vlhovej (23). Unavená slovenská lyžiarka po stredajšom nočnom prílete zo Švédska neváhala a prianie splnila.

20.02.2019 08:32 , aktualizované: 13:06
Petra Vlhová Foto: ,
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová hovorí počas brífingu po prílete zo Švédska na letisko M. R. Štefánika.
debata

Neskôr si majsterka sveta v zjazdovom lyžovaní prebrala z rúk šéfa SOŠV Antona Siekela a štátneho tajomníka pre šport Jozefa Gönciho kytice kvetov. A na záver sa vyznala zo svojich pocitov po kompletnej medailovej zbierke na svetovom šampionáte v Aare i vyradení v mestskom paralelnom slalome v Štokholme. "Cítila som sa dobre. Jedna chybička a bola som von z hry. Mrzí ma to, ale toto je podstatnejšie,“ povedala a pohladila tri medaily zavesené na krku.

Aká bola cesta domov?

Skvelá. Som rada, že som sa zo Štokholmu tak rýchlo dostala na Slovensko.

Na čo sa doma najviac tešíte?

Dostala som voľno na dva dni, takže si ho užijem. Potrebujem zregenerovať hlavu aj telo. Mesiac som bola preč. Každý deň som trénovala. Bolo to veľmi náročné, obzvlášť na majstrovstvách sveta. Cítila som tlak na psychiku i fyzickú únavu. Chcela som sa na šampionát pripraviť čo najlepšie. Vyšlo mi to. Teraz bude program trochu voľnejší.

Ako budete relaxovať?

Teším sa do postele. Budem mať konečne čas sama pre seba. Potrebujem sa dať dohromady a oddýchnuť si. Iste mi pomôže aj zmena prostredia a aktivít.

Splnilo sa vám na majstrovstvách sveta všetko, po čom ste túžili?

Možno by sa splnilo všetko, keby som mala tri zlaté medaily. Každopádne sa mi splnil sen. Pred majstrovstvami sveta sme si veľmi priali, aby som bola čo najúspešnejšia. Nakoniec z toho boli tri medaily z troch disciplín. Je to úžasné, mám veľkú radosť.

Petra Vlhová sa vrátila domov Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová...

Nepokazilo vám radosť skoré vyradenie v Štokholme?

Ani nie. Po šampionáte to bolo náročné. Som fyzicky aj psychicky vyčerpaná. V Štokholme som sa cítila dobre. Jedna chybička a bola som von z hry. Bohužiaľ. Mrzí ma to, ale tieto tri medaily sú podstatnejšie.

Bol po MS čas na oslavy?

Oslavami by som to nenazvala. Tie prídu po sezóne, teraz si to nemôžem dovoliť. Po každom úspechu som zavolala celý tím na izbu. Sadli sme si, porozprávali sa. Vraveli sme si o tom, akí sme šťastní i o chybách. Na druhý deň sme sa však zasa vrátili do tréningového stereotypu, aby som mohla získať ďalšiu medailu.

Čím sa odmeníte?

Ojojój, nad tým som ešte nerozmýšľala… Neviem. Ešte mám sezónu, potrebujem do jej zvyšku nájsť sily. Po nej sa nad touto otázkou zamyslím. Určite si však pôjdem niekam oddýchnuť a vypnem. Nevynechám ani moje obľúbené činnosti – motorku a loďku.

Už vám došlo, že ste majsterka sveta?

Stále to tak nevnímam. Niekedy mi však napadne, že som majsterka sveta v obrovskom slalome. Niečo, čo by som pred sezónou asi nečakala. A to aj napriek tomu, že som vedela, ako jazdím v tréningoch a na čo mám. Tušila som, že keď ukážem dve jazdy, vyjde to. Dokázala som zvíťaziť, sami ste to videli, aj s toľkými chybami. Celý čas som hovorila, že v obráku mám na viac. Konečne to prišlo. Našla som svoju pohodu v pretekoch. Nakoniec to parádne vypálilo – na titul majsterky sveta. Úžasné.

TV Pravda: Timotej Zuzula hodnotí Petru Vlhovú v lyžiarskom špeciáli Týždeň v športe.

Video

Kde prišiel zlom, ktorý vás posunul v obrovskom slalome na elitnú úroveň?

Ťažko povedať. Stále som makala a tréner chodil za mnou a hovoril: Rob to takto. Išli sme za spoločným cieľom. Vždy som na tréningoch jazdila dobre, ale v pretekoch sa niečo stalo. Verila som si a hovorila si, že čoskoro príde zlom a urobím krôčik medzi najlepšiu sedmičku. Nakoniec z toho boli tri víťazstvá v tomto ročníku.

Bude pre vás obrovský slalom odteraz nosnou disciplínou?

Nechcem, aby to tak bolo. Predsa len, slalom je moja srdcovka. Ak mám byť úprimná – v obráku sa momentálne cítim omnoho lepšie ako v slalome. Všetko sa môže zmeniť.

Čo vám hovoril po víťazstve tréner Livio Magoni?

Veci, ktoré zostanú medzi štyrmi očami. Môžem povedať, že bol veľmi šťastný. Bolo jeho snom získať zlatú medailu. Mali sme z toho obaja veľkú radosť. Mrzí ma to, ale nemôžem vám povedať viac, hoci to chce vedieť každý.

Máte pre medaily pripravené špeciálne miesto?

Ešte nie. Určite si ich dám k doterajším najvzácnejším oceneniam.

Strážili ste si ich v Aare ako v oko hlave?

Nespávala som s nimi, ale mávala som ich na stolíku. Stále boli so mnou. Stalo sa mi, že som na ne raz aj zabudla a odvtedy som si ich radšej dávala do batohu.

Čaká vás privítanie v rodnom Liptovskom Mikuláši. Čo od toho očakávate?

Cítim podporu ľudí. Nevnímam sa ako nejaká hviezda. Len robím, čo ma baví a ide mi to. Som za to vďačná. Neviem, či zajtra prídu nejakí ľudia (smiech). Ja prídem a dúfam, že tam nebudem sama. Budem rada, ak sa im aspoň takouto formou trochu odvďačím.

Budete štartovať 2. – 3. marca na Európskom pohári v Jasnej?

Dúfam, že sa mi to podarí. Neviem ešte, aký budem mať presný program. Bola by som rada, keby sa ľudia na mňa mohli prísť pozrieť. Väčšinou cítim len podporu na diaľku. V Jasnej by to bolo iné.

Nájdete ešte silu do záveru sezóny?

Určite. To je samozrejmosť. Teraz však potrebujem vypnúť. Nabrať silu, potrénovať kondíciu a znova sa vrátiť k lyžiam.

Stále je o čo bojovať…

Samozrejme, máme pred sebou štvoro pretekov. Ak sa nemýlim, mám už isté druhé miesto v hodnotení slalomu. Naším cieľom je zabojovať v obrovskom slalome o prvú trojku. To isté platí aj o druhom mieste v celkovom hodnotení Svetového pohára, ktoré nechcem pustiť. Keď sa nám to podarí, bude to neskutočný výsledok. Všetko je však stále otvorené. Chýba kúsok, ale stále je to veľa. Môžem sa zlepšiť aj zhoršiť. Musím sa plne koncentrovať. Je to náročné, lebo v človeku sú myšlienky o tom, že sa mu nechce. Sľubujem, že dám do záveru ročníka všetko a uvidíme, ako to dopadne.

Agentúrny článok bol nahradený autorským materiálom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #MS v alpskom lyžovaní 2019