Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Petra má v sebe adrenalín. Vie, kedy má točiť volantom i lyžami

Parádne upravené fúziky, motorkársky outfit a úsmev na tvári. Uvoľnený Timotej Zuzula (59) zosadol z motorky a popri viacerých stretnutiach si našiel čas na krátke zhodnotenie nedávno skončených majstrovstiev sveta v zjazdovom lyžovaní.

19.02.2019 13:56
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (1)

„Vlhová je veľmi pracovitá a dočkala sa odmeny. Zvládnuť svetový šampionát v takomto štýle? Klobúk dole. Fanúšikovia, verejnosť i jej tím – všetci musia byť spokojní,“ vraví lyžiarsky expert.

Ako hodnotíte výkony Petry Vlhovej na majstrovstvách sveta v Aare?

Užil som si ich ako fanúšik aj človek, ktorý sa v lyžovaní pohybuje. Petra splnila všetko, čo sa od nej očakávalo. V tomto ročníku ukázala, že sa jej môže rovnať máloktorá pretekárka. Všetky tri medaily – zlatá v obrovskom slalome, strieborná v alpskej kombinácii a bronzová v klasickom slalome – sú zaslúžené. Petra je veľmi pracovitá a dočkala sa odmeny. Zvládnuť jeden šampionát v takomto štýle? Klobúk dole.

Neprekvapilo vás, že Vlhová získala najmenej cennú medailu vo svojej najsilnejšej disciplíne – slalome?

Nemyslím si, že je za tým pokles formy. Možno Petre nesadol sneh. Keby tam bolo viac ľadu, možno by to dopadlo úplne inak. V súčasnosti ani v minulosti Petre nevyhovoval agresívny sneh. Keď sú trate mäkké, má úplne iný prejav ako na klzkej a ľadovej zjazdovke.

V prvom kole alpskej kombinácie opäť ukázala, že jej budúcnosť sa viaže s rýchlostnými disciplínami. Súhlasíte?

Petra môže jazdiť všetkých päť disciplín, to nie je žiadne tajomstvo. Vďaka nim bude útok na zisk malých glóbusov i toho veľkého ešte presvedčivejší. Petra je typ, ktorý zvládne technické aj rýchlostné disciplíny na vysokej úrovni. Napríklad vo viacerých tréningoch zjazdu ukázala, že nie je ďaleko od najlepších. Potvrdilo sa to aj v Aare – v alpskej kombinácii.

TV Pravda: Timotej Zuzula hodnotí Petru Vlhovú v lyžiarskom špeciáli Týždeň v športe.

Video

Vlhová má rada adrenalínove športy. Jej veľkou záľubou sú napríklad – podobne ako u vás – motorky. Môže jej odvážna povaha pomôcť v rýchlostných disciplínach?

Má to v sebe. Spomínam si na jednu skvelú príhodu spred desiatich rokov.

Akú?

Boli sme v známom lyžiarskom centre v nemeckom Hamburgu-Wittenburgu. Majú tam krytú lyžiarsku halu. Pod ňou je aj motokárová dráha. Petra bola v tom čase omnoho mladšia a ľahšia, nemali sme proti nej šancu. Má v sebe skvelé načasovanie. Vie, kedy má zatočiť riadidlami na motorke, volantom či lyžami. V tom je výnimočná. Môžeme sa tešiť z toho, že máme na Slovensku dievčinu, ktorá takto zvláda adrenalín. Dokonca si myslím, že ju ešte viac hecuje a povzbudzuje.

Po svetovom šampionáte priznala, že bude pre ňu náročné nájsť motiváciu do posledného mesiaca sezóny…

Neviem, aká je atmosféra v tíme. V lyžovaní nesmiete zaváhať ani na chvíľku. Musíte podávať konzistentné výkony. Ak sa vám to nedarí, vypadnete z elitnej skupiny a potom musíte útočiť zo zadných pozícií. To je veľmi náročné. Petra je v top sedmičke, stále útočí na pódium a víťazstvo. Sezóna je náročná a dnes pokračuje paralelným slalomom v Štokholme. Tam bude opäť patriť – aj vďaka jej agresívnemu štýlu – k favoritkám na pódium. Mali v pláne aj nedeľňajšiu kombináciu v Crans Montane, kde budú jej ambície opäť najvyššie.

Zohráva rolu v závere ročníka úlohu aj únava?

Samozrejme, veď Petra má za sebou ťažké mesiace a úspešné majstrovstvá sveta.

Ešte stále má šancu na zisk malého glóbusu v klasickom aj obrovskom slalome. Môže nemalé straty na Mikaelu Shiffrinovú zmazať?

Je to v jej silách. V Špindlerovom Mlýne a Soldeu musí bezpodmienečne vyhrať a spoliehať sa na zakopnutie Shiffrinovej aj Tessy Worleyovej. Petra má v obráku vynikajúcu formu. A keď je šanca na malý glóbus, treba sa o ňu pobiť. Podľa mňa je však v obrovskom aj klasickom slalome i v celkovom hodnotení Svetového pohára rozhodnuté. Petra neohrozí Shiffrinovej líderskú pozíciu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Timotej Zuzula