Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Súboje na trati, debaty v cieli. Vlhová opäť vyzve Shiffrinovú

Najväčšia rivalita v ženskom športe napíše večer v Štokholme ďalšiu vzrušujúcu kapitolu.

19.02.2019 08:44 , aktualizované: 10:05
Petra Vlhová Foto: ,
Finále: Petra Vlhová vs. Mikaela Shiffrinová.
debata (3)

Týmito slovami označila americká agentúra AP súboj Petry Vlhovej a Mikaely Shiffrinovej. A jedným dychom dodala, že nič lepšie sa ženskému alpskému lyžovaniu ani nemohlo prihodiť.

Naposledy vyhrala Slovenka

Slovenka dostala suverénku ostatných rokov na slalomových tratiach pod nevídaný tlak. Dlhé mesiace platí, že ak niekto Shiffrinovú zdolal na jej domácom ihrisku – medzi slalomovými bránkami – bola to práve Vlhová. Máloktorej lyžiarke sa podarilo niečo podobné od začiatku sezóny až po jej finiš.

Vlhová proti Francúzke Noensovej

Francúzka Nastasia Noensová bude súperkou Petry Vlhovej v osemfinále mestských pretekov v paralelnom slalome v utorok podvečer vo švédskom Štokholme. V prípade postupu sa Vlhová vo štvrťfinále stretne s víťazkou súboja Nemky Christiny Gegerovej a Rakúšanky Bernadetre Schildovej. V tzv. mestských pretekoch v paralelnom slalome má právo štartu 12 najlepších žien podľa štartovnej listiny Svetového pohára v slalome a ďalšie štyri podľa štartovky vo Svetovom pohári v súčte všetkých disciplín.

Ten začne dnešným paralelným slalomom mužov aj žien v Štokholme (17.30). Keď sa Vlhová a Shiffrinová stretli na skrátenej trati naposledy, zrodilo sa víťazstvo Liptáčky. Prvý deň roka 2019 v Osle si suverénne poradila s každou súperkou. Platilo to aj po finále proti Shiffrinovej.

„Konečne som to dokázala a zdolala som Mikaelu. Je to úžasný deň. Ak som s Mikaelou vo finále, musím ísť na hranici svojich možností. Súperenie s ňou ma núti siahnuť na dno síl. A jazdiť tak, ako som si ani nemyslela, že vôbec dokážem,“ priznala vtedy Vlhová.

Kvality najväčšej súperky uznala aj Shiffrinová. „Petra išla naozaj vynikajúco, nemala som na ňu,“ zhodnotila ostatný paralelný slalom.

Pravá šampiónka

Vzájomná rivalita obe lyžiarky posúva vpred. A zdá sa, že aj bližšie k sebe. Čoraz častejšie v cieli vídať dvadsaťtriročné rovesníčky v otvorenej debate. Niekedy si zdvíhajú náladu, inokedy zasa utešujú jedna druhú.

„Mikaela je pre mňa pravý šampión. Vždy ide na doraz. Keď ma zdolá, je to zaslúžené. A keď sa to otočí, povie mi pekné slová,“ vysvetlila Vlhová pred časom.

„Gratulujem Petre k historickému šampionátu,“ napísala Shiffrinová na twitteri. Pripomenula Vlhovej kompletnú medailovú zbierku z nedávno skončených majstrovstiev sveta v Aare – zlato z obrovského slalomu, striebro z kombinácie a bronz z klasického slalomu. Dovtedy sa niečo podobné podarilo len Marcelovi Hirscherovi pred dvoma rokmi.

Shiffrinová má vo Svetovom pohári v rukách víťazné karty. Vedie v hodnotení super G, klasického i obrovského slalomu. V boji o veľký glóbus má pred Vlhovou ťažko zmazateľný 651 bodový náskok.

Petra Vlhová so zlatou medailou na MS Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová (vľavo) vystrúhala grimasu pri...

„Petra ide do každých pretekov veľmi tvrdo. Už viackrát ukázala, že je schopná zdolať kohokoľvek. Je mojou inšpiráciou i motiváciou do ďalších bojov. Lebo viem, že ak sa na ne poriadne nepripravím, bude pripravená predčiť ma,“ vrátila komplimenty na druhú stranu Shiffrinová.

Neobvyklý vzťah dvoch najväčších hviezd v ženskom kolotoči neušiel ani pozornosti otca Petry Vlhovej Igorovi.

„Je zaujímavé, že si povedia svoje názory a pocity. Sú rovesníčky, majú k sebe blízko. Konkurencia je veľká, nestretávajú sa vo voľnom čase. Nemajú čas ísť niekde na kávu, porozprávajú sa len v cieli,“ nechal sa počuť Vlha pre TASR.

Iste prehodia pár slov aj po dnešných pretekoch. Bude viac do reči Vlhovej alebo Shiffrinovej?

TV Pravda: Timotej Zuzula hodnotí Petru Vlhovú v lyžiarskom špeciáli Týždeň v športe.

Video
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová