Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hirscher obhájil titul v slalome, na stupňoch víťazov iba Rakúšania

Rakúsky lyžiar Marcel Hirscher obhájil titul majstra sveta v slalome. V záverečnej súťaži MS vo švédskom Are triumfoval s náskokom 65 stotín sekundy pred krajanom Michaelom Mattom.

17.02.2019 12:50 , aktualizované: 15:48
debata (8)
Marcel Hirscher na štarte slalomu na MS v Aare. Foto: SITA/AP, Gabriele Facciotti
Marcel Hirscher Marcel Hirscher na štarte slalomu na MS v Aare.

Rakúšania v nedeľu totálne ovládli pódium, bronz získal Marco Schwarz (+0,76).

Hirscher vybojoval v Are druhý cenný kov po zisku striebra v obrovskom slalome, napriek tomu, že ho trápila choroba. Celkovo má vo svojej zbierke už jedenásť medailí z MS (7–4–0). Dvadsaťdeväťročný Hirscher vyrovnal so siedmimi titulmi rekord Toniho Sailera, oproti legendárnemu krajanovi (7–1–0) však získal navyše tri strieborné medaily a patrí mu tak honor najúspešnejšieho zjazdára v histórii svetových šampionátov.

Dlhoročný líder rakúskeho tímu navyše v Are zachránil povesť alpskej veľmoci, keď jej v záverečný deň priniesol vytúžené zlato, dovtedy získali Rakúšania vo Švédsku „iba“ trikrát striebro a dvakrát bronz.

Bronzová cesta Petry Vlhovej Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová a haitská lyžiarka Celine Martiová...

Slovák Adam Žampa so štartovým číslom 31 v 1. kole po veľkej chybe v hornej časti vyšiel mimo líniu, síce pokračoval v jazde, ale do cieľa prišiel s obrovskou stratou 13,66 sekundy. Z 99 štartujúcich však vypadlo až 42 a Žampa tak figuroval v postupovej 60-ke na 52. mieste, utrpel však zranenie ruky a v sprievode usporiadateľov putoval na vyšetrenie.

Matej Falat s číslom 44 mal v cieli stratu 6,10 s a bol na 37. priečke, druhé kolo (14.30 h) naňho čakalo po odjazdení elitnej tridsiatky.

„Som trocha chorý, bol som v posteli, nemal som veľmi silu. Bojoval som, čo to dalo, ale je to ťažké, keď človek nie je v stopercentnej kondícii. Cítil som sa trocha lepšie ako v ‚obráku‘, už to asi ustupuje, ale stále to nie je ono. Škoda choroby, v slalome som si veril aj na viac. Už je posledný deň, dám zo seba všetko,“ uviedol Falat pre TASR v cieľových priestoroch.

Slalom mužov /1. + 2. kolo/: 1. Marcel Hirscher 2:05,86 min, 2. Michael Matt +0,65 s, 3. Marco Schwartz (všetci Rak.) +0,76, 4. Alexis Pinturault (Fr.) +0,93, 5. Ramon Zehnhäsern (Švaj.) +0,96, 6. Manuel Feller (Rak.) +1,04, 7. Clément Noel (Fr.) +1,09, 8. Henrik Kristoffersen (Nór.) +1,12.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #MS 2019 v alpskom lyžovaní