Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

V slalome nás dobehli iné dievčatá. Obrák a Super G sú pre Petru ideálne

Pred majstrovstvami sveta tvrdil, že podstatné sú len medaily. Po šampionáte má so svojou zverenkou Petrou Vlhovou tri. Tréner Livio Magoni (55) je nadmieru spokojný. U talianskeho perfekcionistu je to skôr výnimka ako pravidlo.

17.02.2019 08:00
Petra Vlhová Foto: ,
Tréner slovenskej lyžiarky Petry Vlhovej Livio Magoni (vľavo) a jej brat a manažér tímu Boris Vlha po slalome na majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní.
debata (6)

„Petra bola počas týchto šestnástich dní veľmi silná. Na konci sme už boli všetci unavení, ona dokonca aj chorá. V slalome dosiahla limit. Je to dobré tak, ako je,“ vraví Magoni.

Nie je tajomstvom, že ste maximalista. Uspokojila vás bronzová medaila v slalome?

Samozrejme. Tri medaily z troch štartov na majstrovstvách sveta sú skvelý výsledok.

Získať medailu v kombinácii, obrovskom i klasickom slalome na jedných MS sa podarilo pred Vlhovou len Rakúšanovi Marcelovi Hirscherovi pred dvomi rokmi…

Perfektná bilancia. Petra potvrdila, že je zárukou kvality. Aj toho, že ideme správnym smerom. Petra bola počas týchto šestnástich dní veľmi silná. Na konci sme už boli všetci unavení. V slalome dosiahla limit. Je to dobré tak, ako je.

Ako hodnotíte sobotňajší slalom?

Bol to náročný deň. Tušil som to už po obrovskom slalome. Boli sme unavení a Petra aj trochu chorá. Nechceli sme to však hovoriť nahlas, aby sme nedostali ostatné dievčatá do výhody. Prvá jazda bola pomalá, najmä na začiatku. Potom sa rozbehla, ale stratu už nedohnala. Medzi kolami som nehovoril o taktike ani technike. Len som ju pumpoval sebavedomím. V druhej jazde bojovala o medailu a podarilo sa. Som šťastný, že sa ťažký deň skončil bronzom. Pravdou je, že sme mali šťastie po chybe Holdenerovej. Taký je šport.

Bronzová cesta Petry Vlhovej Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová a haitská lyžiarka Celine Martiová...

Ako sa s odstupom času pozeráte na alpskú kombináciu, v ktorej získala striebro?

V zjazde išla skvele. Priznávam, že ma to prekvapilo. Čakal som kvalitný výkon, ale nie až taký. Videl som v tréningoch, aká je rýchla. V pretekoch však okrem toho ukázala aj správne mentálne nastavenie a odvahu. Tri slalomové jazdy – sobotňajšie dve kolá a jedno z kombinácie – neboli presvedčivé. Petra nebola perfektná, ale mala dobré výsledky. Sme šťastní, ale musíme sa vrátiť v slalome k veciam, ktoré nás zdobili. Išli sme v ňom trochu výkonnostne dole a dotiahli sa na nás ďalšie dievčatá.

Obrovský slalom – vaša najlepšia disciplína – sa pre Vlhovú skončila víťazstvom. Smeruje k tomu, aby v nej časom dominovala?

V to dúfam! Pri jej lyžiarskych i fyzických danostiach je to pre ňu ideálna disciplína. Verím, že časom sa v podobnom duchu budeme baviť aj o super G. V ňom je veľmi rýchla, len ho potrebujeme viac trénovať. V obráku urobila vo štvrtok niekoľko chýb. Boli však normálne, lebo Petra išla cez limit. Bojovala o zlato s veľkým nasadením. Tak tvrdo tlačila, že prišli chyby. Ako kouč nemôžem byť šťastnejší, keď vidím takéto odhodlanie.

Po obráku nešetrila chválou na vašu adresu. Povedala vám to aj osobne?

Po pretekoch sme mali stretnutie. Petra sa nám všetkým poďakovala. Boli to milé i silné slová. Vždy potešia.

Petrin otec Igor vás nazval mágom…

Nesúhlasim, som len obyčajný človek, neviem žiadne magické triky (úsmev). Robím, čo viem a čo ma baví, nič špeciálne. V sobotu bola Petra piata po prvom kole. Nakoniec z toho bol bronz so šťastím. Vidíte, žiadne čary.

Čo vás v Aare potešilo najviac?

Bola to úplne iná Petra ako na olympiáde. Najväčší rozdiel bol v jej hlave. Tvrdo na tom pracovala a vidíme výsledky. V Pjongčangu sme urobili chybu, poukázali sme na ňu a poučili sa. Prispôsobili sme tomu letnú prípravu. Výsledkom sú tri medaily i dobre rozbehnutá sezóna vo Svetovom pohári.

Je pravda, že ste dostali návrhy od väčších lyžiarskych federácií, aby ste s nimi spolupracovali?

Áno. Takto je to v tomto bláznivom svete stále. Počítajú sa len aktuálne výsledky, málokedy tie z minulosti. Keď sa vám darí, zaujímajú sa o vás. Som v tejto brandži roky, poznám to dobre.

Keby prišla zaujímavá ponuka, zvážili by ste odchod z Vlha tímu?

Verím, že s Vlhovcami zostanem. Po sezóne budeme mať míting, kde chcem ozrejmiť niekoľko mojich myšlienok a plánov. Chcem robiť svoju prácu najlepšie, ako viem. Nie je to vždy jednoduché, ale taký je život. Keď budeme spolupracovať a robiť kompromisy, pôjde to. Inak neviem, čo príde.

Pred šampionátom ste sa v tíme zhodli, že majstrovstvá sveta nie sú dôležité. Prioritu má Svetový pohár. Vďaka kompletnej medailovej zbierke však Vlhovej sebavedomie v závere sezóny porastie, súhlasíte?

Iste. Ukázalo nám to veľa dobrých vecí. Všetci sme namotivovaní, zomklo to celý tím. Čakajú nás dôležité týždne. Jediné, čo mi robí starosti, je Petrina koncentrácia na záver Svetového pohára. Sezóna je veľmi dlhá, podpisuje sa to na nás všetkých.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Livio Magoni