Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vlhová bronzová v slalome, na MS skompletizovala medailovú zbierku

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová získala na majstrovstvách sveta v Are bronz v slalome. Dvadsaťtriročná pretekárka si tak zo Švédska odnáša kompletnú medailovú zbierku, keďže vo štvrtok sa stala majsterkou sveta v obrovskom slalome a v kombinácii získala striebro.

16.02.2019 11:52 , aktualizované: 15:36
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová v 1. kole slalomu v Aare.
debata (36)

Štvrtý titul v slalome z MS v sérii si vybojovala Američanka Mikaela Shiffrinová časom 1:57,05 min, čím vytvorila historický rekord. Druhá bola s mankom 0,58 s domáca Anna Swennová Larssonová, pre ktorú to bol premiérový kov z MS, tretia Vlhová stratila 1,03 s.

Situáciu v 1. kole trochu skomplikovali hmla a mierny vietor, organizátori museli spevniť sneh chémiou. Najlepšie sa s podmienkami v 1. kole svojho trénera vyrovnala Holdenerová so štartovým číslom 3, ktorá získala náskok na súperky najmä v spodnej časti trate. Trojnásobná obhajkyňa titulu Shiffrinová sa nedopustila veľkej chyby, no jej jazde chýbala energia a vtesnala sa pred ňu aj Swennová Larssonová s agresívnejším prejavom.

Bronzová cesta Petry Vlhovej Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová a haitská lyžiarka Celine Martiová...

Vlhová štartovala ako šiesta v poradí, išla opatrnejšie ako líderka zo Švajčiarska a po menších zaváhaniach v hornej časti už na prvom medzičase strácala: „Od začiatku som nechytila rytmus, tam som stratila dosť veľa času, aj som to cítila. Potom som sa do toho dostala, od stredu do konca to nebolo také zlé,“ uviedla slovenská reprezentantka v cieli prvého kola. V ňom finišovala s mankom 0,46 sekundy, čo jej však v druhom kole (14.30) dávalo stále výbornú šancu zabojovať o cenné kovy.

Prvých šesť pretekárok po úvodnej jazde delilo len 56 stotín sekundy: „Je to veľmi natesno, všetko je otvorené. V druhom kole nemám čo stratiť, budem sa snažiť čo najviac riskovať. Môžem len získať, uvidíme, aké budú podmienky, je to veľmi náročný deň. Už len potrebujem nájsť najväčšiu silu v sebe samej.“

V druhom kole vyrazila na trať z adeptiek na medaily ako prvá Frida Hansdotterová, v hornej časti však spravila tri veľké chyby a prišla o šancu na cenný kov. Po nej už vyštartovala Vlhová, od úvodu nasadila vysoké tempo, hlavne spodnú časť zajazdila výborne a do cieľa prišla s náskokom 1,36 s, keď dovtedy predviedla najlepšie 2. kolo.

Katharina Liensbergerová ju neprekonala, no Shiffrinová následne ukázala fantastický výkon a v cieli zdolala Vlhovú o sekundu a tri stotiny. Slovenku zdolala aj Swennová Larssonová, no líderka prvého kola Holdenerová spravila obrovskú chybu, vďaka ktorej zostala Vlhovej tretia priečka a tak skompletizovala medailovú zbierku zo šampionát.

Majstrovstvá sveta v zjazdovom lyžovaní – Aare (Švéd.) – sobota:

Ženy – slalom (1. + 2. kolo): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:57,05 min, 2. Anna Swennová-Larssonová (Švéd.) +0,58 s, 3. Petra Vlhová (SR) +1,03, 4. Katharina Liensbergerová (Rak.) +1,43, 5. Frida Hansdotterová (Švéd.) +2,39, 6. Laurence St-Germainová (Kan.) +2,60

TV Pravda: Aké sú očakávania v nasledujúcich siedmich dňoch v športe si môžete pozrieť v relácii Týždeň v športe – lyžiarsky špeciál (vysielané 4.2.2019).

Video
36 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Wendy Holdenerová #MS 2019 v alpskom lyžovaní