Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žampovci v obráku prepadli. Zlato vybojoval Kristoffersen

Nórsky lyžiar Henrik Kristoffersen získal titul majstra sveta v obrovskom slalome a zároveň svoju vôbec prvú medailu zo svetových šampionátov.

15.02.2019 16:21 , aktualizované: 19:18
Švédsko SR Lyžovanie MS žampa Foto: ,
Adam Žampa v prvom kole obrovského slalomu mužov na majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní vo švédskom Are.
debata (8)

Vo švédskom Are triumfoval s náskokom 20 stotín pred obhajcom trofeje Marcelom Hirscherom z Rakúska. Bronz si vybojoval líder po prvom kole a víťaz kombinácie Alexis Pinturault (+0,42 s).

Úvodné kolo odštartoval Kristoffersen, no bol to druhý Pinturault, ktorý v slnečnom počasí a pri teplote šesť stupňov Celzia zvládol svah najlepšie a zašiel vedúci čas 1:09,97 min. Pred Nóra sa z ďalších adeptov na medaily dostal už len Hirscher.

Dvadsaťdeväťročný Rakúšan išiel na trať s chorobou a svoj štart definitívne potvrdil len pár hodín pred začiatkom úvodného kola. Napriek zdravotným komplikáciám však zajazdil druhý najlepší čas a za lídrom zaostal len o desať stotín. Trať dostávala s každým ďalším pretekárom viac zabrať a v spodnej časti bola rozbitá.

Z lyžiarov s vyššími číslami sa predrali výrazne dopredu len Nemec Alexander Schmid z 23. miesta na štarte na 7. miesto v cieli s mankom 0,92 s a hneď za ním sa umiestnil Švajčiar Marco Odermatt, ktorý odštartoval z 22. pozície.

V 2. kole zaujal Rakúšan Marco Schwarz, 16. po úvodnej časti (+1,71 s), ktorý predviedol výbornú a agresívnu jazdu, najmä v spodnej časti získal náskok a súhrnným časom 2:21,28 min sa dostal na čelo. Vydržal tam sám až do jazdy šiesteho po prvom kole Žana Kranjeca zo Slovinska, ktorý finišoval v zhodnom čase.

O medailách sa však rozhodovalo len medzi trojicou najlepších v 1. kole, keďže štvrtý Francúz Thomas Fanara už vo vrchnej časti minul bránku. Z nich sa na štart postavil ako prvý Kristoffersen, ktorý išiel od začiatku naplno, predviedol dravú jazdu a v cieli mal náskok 92 stotín.

Chorobou oslabený obhajca triumfu a olympijský víťaz Hirscher na neho stratil 0,20 s a tak mohol Nóra zosadiť už len Pinturault. Ten mal ešte na druhom medzičase náskok 13 stotín, no na ďalšom bol už v červených číslach a nakoniec sa mu ušiel bronz.

Slováci sklamali

Bratom Adamovi a Andreasovi Žampovcom piatkové preteky vôbec nevyšli. V prvom kole spravili obaja približne na rovnakom mieste pred druhým medzičasom veľké chyby a prepadli sa do piatej desiatky. Aj v druhom kole dopadli zhodne, keď ho ani jeden z nich nedokončil.

„Chcel som to až veľmi pustiť do spodnej roviny a v rozhodujúcej bráne, kde sa získava rýchlosť, som priľahol vnútornú lyžu a vedel som, že je to stratené. Išiel som však ďalej, aby som si vyskúšal spodok. Keď človek príliš chce a veľmi tlačí, tak to nejde. V mužskom lyžovaní sa však nedá jazdiť ináč ako naplno. Berie sa každá stotina a nie taká veľká chyba, akú som urobil,“ povedal Adam Žampa po 1. kole.

Andreas Žampa v prvom kole obrovského slalomu... Foto: TASR, Martin Baumann
Švédsko SR Lyžovanie MS obrovský žampa Andreas Žampa v prvom kole obrovského slalomu mužov na majstrovstvách sveta v Aare.

„Trocha som prisadol vnútornú lyžu, musel som zastaviť, odpichnúť sa a ísť ďalej. Vrch a spodok som išiel dobre, stratil som asi 1,5 sekundy, keby som stratil približne sekundu aj tam, bol by som určite do tridsiatky. To sú MS, treba ísť naplno. ‚Obrák‘ je môj jediný štart, nikdy sa na to nevykašlem, ale aj preto som pokračoval, aby mi to vydalo do šesťdesiatky a mohol som aspoň ísť druhé kolo,“ uviedol Andreas.

Matej Falat figuroval po úvodnom kole na 49. pozícii a na druhé sa ani nepostavil, posledný zo štvorice slovenských reprezentantov Matej Prieložný nedokončil 1. kolo.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa #Andreas Žampa #MS v alpskom lyžovaní 2019