Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Historické zlato. Famózna Vlhová je majsterkou sveta!

"Neviem sa dočkať. Budem bojovať. Pôjdem naplno a uvidíme. Verím, že sa spolu budeme tešiť." Sľubu Petry Vlhovej do mikrofónu RTVS pred štartom štvrtkového obrovského slalomu nechýbalo nič.

14.02.2019 14:52 , aktualizované: 18:50
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová so zlatou medailou v obrovskom slalome v Aare.
debata (83)

Objavila sa drobná nervozita pred kamerou. Nechýbali emócie, úsmev ani úprimné slová. Naplnili sa do nádhernej zlatej bodky!

Tretia medaila

Slovenská lyžiarka je novopečenou majsterkou sveta. Na zjazdovke Olympia korunovala svoju životnú sezónu. V najvyrovnanejšej disciplíne v ženskom kolotoči nenašla premožiteľku. Po druhom mieste v prvom kole a tretej najlepšej druhej jazde sa na majstrovstvách sveta v Aare ozývala slovenská hymna.

Potvrdila výnimočnú bilanciu z ostatných troch pretekov vo Svetovom pohári (dve prvé a jedno štvrté miesto). Na stupňoch pre tri najlepšie ju doplnili strieborná Viktoria Rebersburgová a bronzová Američanka Mikaela Shiffrinová.

Petra Vlhová je majsterkou sveta Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Február 2019: Nová svetová šampiónka neverí...

„Je to také skvelé, že ani neviem, čo mám povedať. Pocitovo som v druhom kole nedala dobrú jazdu, ale napriek tomu som po príchode do cieľa viedla. Mala som skvele pripravené lyže. Sme malý tím z malej krajiny a ja som teraz hrdá Slovenka,“ tešila sa v cieli Vlhová pre laola1.at.

Pre Vlhovú i Slovensko je to prvé zlato v histórii. Brata Borisa táto správa natoľko zmohla, že ho kamery pristihli so slzami v očiach a vrúcnom objatí so servismanom Pierluigim Parravicinim.

„Nemôžem to opísať, je to najkrajší deň v živote. Keď som ju videl na trati, hovoril som si, čo tam robí… Urobila plno chýb. Bola však neskutočne rýchla,“ vravel Parravicini. „Udržala si rýchlosť i skvelú stopu. Zaslúžene získala zlato, ktoré som nečakal,“ doplnil expert Eurosportu Bode Miller.

Vlhová sa teší z celkovo tretieho cenného kovu. Pred dvoma rokmi bola Vlhová členkou strieborného zmiešaného tímu v St. Moritzi. Po boku Veroniky Velez-Zuzulovej, Andreasa Žampu a Mateja Falata podľahla iba Francúzom. Minulý týždeň zasa získala historicky prvú individuálnu medailu pre Slovensko. V alpskej kombinácii nestačila len na obhajkyňu zlata Švajčiarku Wendy Holdenerovú.

Chyba v prvom kole

Základ svojho parádneho výkonu položila Vlhová už v prvom kole, ktoré staval jej tréner Livio Magoni. Po stanovení referenčného času Ragnhild Mowinckelovej nasledovala Mikaela Shiffrinová. Američanka prekvapujúco na Nórku nestačila. Na tretie miesto ju zosunula víťazka prvého kola Victoria Rebensburgová. Nemecká špecialistka na obrovský slalom bola jednou z viacerých lyžiarok, ktoré urobili drobnú chybu v záverečnej časti trate.

Patrila k nim aj Vlhová, ktorá na treťom medzičase viedla o takmer štyri desatiny sekundy. Slovenka mala čo robiť, aby svoje lyže udržala na rozpadávajúcej sa podložke. Chvíľku to dokonca vyzeralo, že prvé kolo nedokončí. Nakoniec však prvú jazdu končila len s minimálnou stratou na Rebensburgovú – devätnásť stotín sekundy.

„Vrchnú časť trate som zašla veľmi dobre. V spodnej časti som urobila drobné chyby. Bola som najprv nahnevaná, keďže aj napriek obrovským chybám som strácala len 19 stotín sekundy na najrýchlejšiu. Možno som mala trochu výhodu v tom, že mi to môj tréner postavil tak, ako to mám rada. Riskovala som a snažila som sa podať čo najlepší výkon,“ vravela po prvom kole. V druhom kole robili lyžiarky množstvo chýb. Nevyhla sa im ani Vlhová. Zverenka Livia Magoniho ich však dokázala zmazať výnimočnou rýchlosťou.

„Neskutočné, sme majstri sveta. Pred sezónou by som tomu neveril, ale tvrda práca sa vyplácala. Livio je mág, ďakujeme jemu aj celému tímu,“ hovoril pre RTVS Vlhovej otec Igor. „Aj keď som videla náskok Viktorie v druhom kole, stále som v kútiku duše dúfala a oplatilo sa,“ doplnila mama Zuzana.

Vlhová uzavrie pre ňu výnimočný svetový šampionát najsilnejšou disciplínou. V sobotu (o 11.00 je na programe prvé kolo, o 14.30 druhé) sa postaví na štart slalomu.

„Medaila je skvelá, ale už je to za mnou,“ vravela Vlhová. „Na majstrovstvách sveta je jedno, či skončíte štvrtý alebo dvadsiaty. Jediné, na čom záleží, je medaila,“ vravel Magoni.

Ak jeho zverenka potvrdí životnú formu, neujde jej.

Majstrovstvá sveta v zjazdovom lyžovaní – Aare:

Ženy – obrovský slalom (1. + 2. kolo): 1. Petra Vlhová (SR) 2:01,97 min, 2. Viktoria Rebensburgová (Nem.) +0,14 s, 3. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,38, 4. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +0,50, 5. Federica Brignoneová (Tal.) +0,87, 6. Tessa Worleyová (Fr.) +1,09, 7. Sara Hectorová (Švéd.) +1,94, 8. Clara Direzová (Fr.) +2,21

TV Pravda: Pozrite si náš lyžiarsky špeciál v relácii Týždeň v športe (vysielané 4.2.2019).

Video
83 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #obrovský slalom #MS 2019 v alpskom lyžovaní