Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vlhovej tréner: Shiffrinová vie, že po nej ideme. Nechce s nami trénovať

Času na rozhovor mal dostatok. "Nie je problém, práve sledujem Jamesa Bonda," odpovedal tréner Petry Vlhovej Livio Magoni (55) na prosbu o telefonát.

13.02.2019 18:46
Chorvátsko SR Lyžovanie SP slalom Vlhová Magoni Foto: ,
Tréner slovenskej lyžiarky Petry Vlhovej Livio Magoni.
debata (13)

Taliansky expert mal v stredu dopoludnia so svojou zverenkou absolvovať posledný tréning pred štvrtkovým obrovským slalomom na majstrovstvách sveta (prvé kolo o 14.15, druhé o 17.45). Na svah v Aare však napokon nešli – pre nepriaznivé počasie. Magoni aj napriek vážnemu zásahu do prípravy myslí na najvyššie priečky.

Oslávili ste striebornú medailu z minulotýždňovej alpskej kombinácie?

Áno, trochu. Dali sme si dobré jedlo a pohár vína. Bolo to fajn.

Potom ste zvolili presun do nórskeho Trysilu. Prečo?

Chceli sme mať pokoj. V Aare je to poriadne nahustené. Všetky tímy si tam rozložili stany. Navyše, logistika a časový harmonogram nie sú najlepšie. Chceli sme si urobiť program podľa seba a nastaviť si podmienky, ktoré nám viac vyhovujú. Preto sme sa vybrali do Nórska.

Trénovala tam aj Mikaela Shiffrinová…

Áno, ale nie s nami. Nechcela s nami trénovať, čo je pochopiteľné. Vie, že Petra ide po nej a je jej najväčšou konkurentkou v tejto sezóne.

Aké podmienky panovali v Trysile?

Veľmi dobré. Jedinou nevýhodou bola diaľka, museli sme sa tam presunúť autami. Niekoľkohodinová cesta z Aare do Trysilu nie je pre Petru najlepšia, ale nič sa nedalo robiť. Našťastie, utorkový presun do Aare bol už o poznanie lepší.

Prečo?

Išla vrtuľníkom s Henrikom Kristoffersenom.

Ako sa zrodila spolupráca s nórskou slalomárskou jednotkou?

Vedel som, že podobne ako Mikaela, má v Trysile vrtuľník. Bolo to jednoduché. Poprosil som ho, či by to nebolo možné. Bez problémov súhlasil. Petra ušetrila veľa energie aj čas

Tréner Petry Vlhovej Livio Magoni. Foto: SITA, Martin Medňanský
ZOH 2018, slalom, Livio Magoni Tréner Petry Vlhovej Livio Magoni.

Mali ste včera dopoludnia v Aare tréning?

Mali sme ho v pláne, ale nakoniec sme na svah nešli. Petra mala iba kondičný tréning a potom oddychovala.

Prečo?

Totálne sa zmenilo počasie. V Aare je momentálne veľmi teplo. Sneženie vystriedal dážď, stále poriadne fúka. Celý dopoludňajší program zrušili a nechali nás čakať.

Ako ste si krátili čas?

Sledoval som agenta 007.

Ktorú časť?

Máme so sebou celú sériu bondoviek, takže ideme postupne.

Sledovali ste Jamesa Bonda s Petrou?

Nie, je ubytovaná v druhej izbe.

Považujete zmenu počasia za komplikáciu?

Iste, Petra má radšej tvrdý a ľadový podklad. Je jedna z najvyšších a logicky aj najťažších dievčat.

Medailové plány sa však nemenia…

Určite nie. Na majstrovstvách sveta je jedno, či skončíte štvrtý alebo dvadsiaty. Jediné, na čom záleží, je medaila. Môžeme ju získať. Je tam však šesť-sedem dievčat, ktoré si môžu dávať rovnaké ciele. Vo Svetovom pohári dostane body v najlepšej tridsiatke, ale tu sú odmeny len tri. Zlatá, strieborná a bronzová.

Vlhová už jednu má. Myslíte si, že teraz pôjde do pretekov s menším tlakom?

Nie. Tlak je v hlave, nezmizne s jednou medailou. Bude to rovnaké. Všetci vedia, že sme silní a dobrí. Je tam však niekoľko pretekárok, ktoré môžu Petru zdolať. A rozmýšľajú rovnako ako my. Petra je vždy pripravená. Musíme doladiť detaily a na preteky sa dobre nastaviť.

Ste staviteľom prvého kola obrovského slalomu. Bude to pre Vlhovú výhoda?

Dúfam v to. Urobím maximum, aby trať Petre sedela.

TV Pravda: Pozrite si náš lyžiarsky špeciál v relácii Týždeň v športe (vysielané 4.2.2019).

Video

Budete stavbu prvého kola konzultovať aj s Petrou?

Nie, len s Matejom Gemzom a Pierluigim Parravicinim – mojimi asistentmi. Každý deň tvrdo pracujú a majú najčerstvejšie informácie. Lepšie vedia posúdiť, čo bude Petre sedieť ako ona sama. Uvediem to na príklade: Matej a Pierluigi vedia, v ktorom mieste by bolo najlepšie, aby Petra išla do oblúku a kde by mohla nabrať väčšiu rýchlosť.

Čaká Vlhovú ďalší súboj so Shiffrinovou?

V obrovskom slalome je omnoho väčšia konkurencia ako v klasickom slalome. Petra ešte v obráku nedosiahla taký level ako v slalome. Zlepšuje sa, v tejto sezóne to niekoľkokrát potvrdila. Majstrovstvá sveta sú len o jednych pretekoch. Buď to vyjde alebo nie. Verím, že budeme úspešní, ale nikdy si nemôžete byť stopercentne istí. Je to šport a v ňom rozhodujú chyby. Mikaela ich veľa nerobí, musíme ich minimalizovať aj my. Pozor však aj na ostatné dievčatá – Tessu Worleyovú, Victoriu Rebensburgovú, Ragnhild Mowinckelovú a ďalšie.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Livio Magoni #MS 2019 v alpskom lyžovaní