Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pracuje od svitu do mrku. Vlhová má teplé srdce, vraví jej servisman

Na tlačovej konferencii pred štartom lyžiarskej sezóny oznamovali najdôležitejší členovia Vlha Ski tímu smelé ciele i najhorúcejšie novinky. Jednou z nich bola aj zmena na poste servismana.

13.02.2019 05:00
Pierluigi Parravicini Foto:
Pierluigi Parravicini.
debata

„Má aj meno, ale určite by som ho skomolil. Všetci mu však hovoríme Gigi,“ vravel vtedy manažér tímu a brat Petry Vlhovej Boris. „Nosil mi jedlo. Keď mi v káve chýbalo mlieko, nezaváhal a utekal mi ho doniesť. Hovorila som mu, nech trochu uberie,“ zasmiala sa Petra.

„Ten chlap má asi meter dvadsať, ale maká od svitu do mrku. Lyže má v aute naložené za chvíľku,“ presviedčal otec a šéf Igor Vlha.

Pierluigi Parravicini absolvoval na lanskej zimnej olympiáde v Pjongčangu rozhovor s trénerom Liviom Magonim, ktorý mu otvoril dvere k jednej z najlepších lyžiarok súčasnosti.

„Zmenilo mi to život,“ priznal počas ostatných pretekov Svetového pohára v Maribore nový servisman Vlhovej. Slovenskej lyžiarke pomáha aj na prebiehajúcich majstrovstvách sveta v Aare.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

SKI TEAM VLHA POWER

Príspevok, ktorý zdieľa Boris Vlha (@borisvlha),

Jedny lyže – hodina roboty

V jednom z nóbl mariborských hotelov nájdete saunu s wellnessom, reštauráciu s kaviarňou, posilňovňu či squashové ihrisko. Gigi so smiechom priznáva, že na nič z toho nemá čas. A to aj napriek tomu, že Ski room – miestnosť, kde s ďalšími kolegami z iných reprezentácií pripravujú lyže pretekárkam – nie je ani od jedného z lákadiel ďaleko.

„Môžem popri rozhovore pracovať? Mám tu toho ešte dosť,“ slušne poprosil a ukázal na jedenásť červených lyží renomovanej francúzskej značky. Dvanásta už našla svoje miesto vo zveráku – potretá voskom a špeciálnym roztokom.

„Denne trávim v Ski roome šesť až sedem hodín. Príprava jedného páru lyží na preteky mi trvá asi hodinu. Nie je to však sústavná práca. Nanesiem vosk, počkám, kým uschne. Potom brúsim hranu, nanesiem na lyže špeciálny roztok a podobne. Veľa závisí od podmienok a disciplíny, v ktorej Petra súťaží,“ približuje každodennú rutinu.

Pred obrovským slalomom v Maribore pripravil šesť párov lyží. Rovnaký počet mal pri sebe aj pred slalomom. Je to štandardný postup.

„Dvoje sú na tréning a rozjazdenie, dvoje na preteky – na prvé kolo jedny, na druhé ďalšie. Zvyšné dva páry sú do rezervy, keby náhodou,“ počíta lyže, ktoré čakajú, kým si ich poriadne zodraté Gigiho ruky vezmú do parády.

Počasie – najmä to vrtkavé – mu môže na práci ešte pridať. Štyridsaťšesťročný expert vysvetlil, aký rozdiel panuje medzi podmienkami z Mariboru a napríklad na MS v Aare.

„Pripravovať lyže na teplé a upršané počasie je úplne iné, ako pri ľadovom podklade a mraze, ktorý panoval v Záhrebe a je aj v Aare. V Maribore lyže nemali takú priľnavosť, lebo bolo teplo. Navyše, Petra je vysoká a ťažšia,“ hovorí.

TV Pravda: Pozrite si lyžiarsky špeciál v relácii Týždeň v športe (vysielané 4.2.2019).

Video

Livio, vysvetlíš mi to?

Prvýkrát privoňal k netradičnej práci v minulom tisícročí. Od roku 2001 začal oficiálne pracovať pri juniorskej reprezentácii Talianska. Časom sa z neho stal nielen servisman, ale aj tréner, ktorý sleduje počínanie zverencov na svahu. Neskôr sa dostal aj k seniorskej reprezentácii rodnej krajiny.

Naposledy pracoval s monackým lyžiarskym tímom. V teplej bunde s motívmi maličkého kniežatstva absolvoval na ZOH 2018 v Pjongčangu dlhší rozhovor s Magonim. Poznajú sa asi 20 rokov, boli kolegami.

„Livio za mnou prišiel a hovoril, že potrebuje ešte jedného človeka na svah. Hovoril mi, že existuje šanca, aby som Petre pripravoval lyže. Vlhovci mali na stole aj ponuku od oficiálneho servismana z firmy, ktorá im dodáva lyže. Livio však chcel mňa,“ vraví a ukazuje jednu zo svojich typických čŕt – široký úsmev.

Rodák z okolia Bergama na začiatku prekonával jazykovú bariéru a hľadal si cestu k svojej zverenke. Čo mu udrelo do očí prvé?

„Keď sme začínali, hovoril som si: Ako je možné, že ešte nie je v najlepšej päťke v obrovskom slalome?“ priznáva Parravicini.

Nedalo mu to a hneď po prvých tréningoch si vzal kamaráta Magoniho bokom.

„Zašiel som za Liviom a vravím mu: Počúvaj, to nie je možné, že v top 5 nie je. Vysvetlíš mi to? Livio pokrčil plecami. Od začiatku sezóny však ide Petra parádne. Občas urobí chybičku v oblúku, ale to je normálne. Nie je stroj,“ prezrádza jednu z pikošiek.

Medaila z kombinácie? Len začiatok

Parravicini má na progrese Vlhovej nemalý podiel. Podľa neho k tomu pomohla aj komunikácia s Magonim o technických detailoch prípravy lyží aj tréningu v rodnej reči.

„Je to logické. Niektoré slovíčka z taliančiny sa nedajú doslovne preložiť do angličtiny. Stratia na význame. Obzvlášť to platí pri technických detailoch lyží či trate. Petra mi hovorila, že v slovenčine máte tiež podobný problém,“ ozrejmuje.

Hanblivo priznal, že s angličtinou na tom nie je najlepšie. O tom sa dá polemizovať. A to aj napriek tomu, že pri Vlhovej najvýraznejšej charakterovej vlastnosti použil pomôcku v rodnej reči.

„V taliančine máme na to výraz – cuore caldo. Znamená to, že má teplé srdce. Je mi ako dcéra. Začiatky boli náročnejšie, lebo sme sa nepoznali. Veľa sme sa nerozprávali. Teraz je to lepšie, krok po kroku si budujeme vzťah. Je to dôležité, hoci jej len chystám lyže. Potrebujem vedieť, ako sa na nich cítila a či sa náhodou nevyskytla nejaká chyba,“ konštatuje.

Najväčší progres podľa neho urobila nielen v technike, ale najmä v hlave. Angažovanie mentálnej trénerky považuje za rozhodujúci ťah vo Vlhovej rekordnej sezóne vo Svetovom pohári.

„Vďaka koučke výkony z tréningov vidíme aj v pretekoch. Znie to jednoducho, ale hlava častokrát zabráni tomu, aby sa v pretekoch predala. Petra sa naučila pracovať s tlakom. Má 23 rokov. Mnohé mladé dievčatá robia v jej veku hlúposti. Ona je však už dlho rozhodnutá, že chce urobiť dieru do sveta. To je výnimočná vlastnosť, obzvlášť v tejto dobe,“ dopĺňa Gigi.

V Maribore mu vyšiel medailový tip v alpskej kombinácii – Vlhová sa stala vicemajsterkou sveta. „To bude len Petrin začiatok. Podobne to dopadne aj v obráku a slalome,“ uzatvára presvedčivo.

debata chyba