Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Oslava, nie pohreb. Fantóm svahov sa lúči

Dve olympijské zlaté medaily. Deväť (5 - 2 - 2) cenných kovov z majstrovstiev sveta. Dovedna jedenásť krištáľových glóbusov (deväť malých a dva veľké). Tridsaťšesť víťazstiev a osemdesiat pódiových umiestnení vo Svetovom pohári.

11.02.2019 05:00
Sweden Alpine Skiing Worlds Svindal Foto: ,
Aksel Lund Svindal (vľavo) a Kjetil Jansrud sa tešia z nórskeho double v zjazde na MS v Aare.
debata

"Som len človek, ktorý si denne oblieka kombinézu a ide dole svahom najrýchlejšie, ako vie. Nič viac.”

Motto na oficiálnej stránke Aksela Lunda Svindala platí len sčasti. Tridsaťšesťročný Nór v sobotu po zjazde na majstrovstvách sveta uzavrel svoju inšpiratívnu a bohatú kariéru. Spolu s ňou sa končí éra zrejme najlepšieho alpského lyžiara novodobej histórie.

"Nie je len legendou, ale aj stelesnením slova osobnosť,” napísala po Svindalových posledných pretekoch na svojej stránke Medzinárodná lyžiarska asociácia (FIS).

Striebro nad zlato

Svindal sa nerozlúčil tak, ako mu to bolo roky vlastné. Víťazstvo v posledných pretekoch kariéry mu vzal dlhoročný sparingpartner, reprezentačný kolega a kamarát Kjetil Jansrud.

"Som veľmi šťastný, ako to vyšlo. Je úžasné, že som sa takto rozlúčil. Že som prehral o tie dve stotinky s Kjetilom? To ma ani nemrzí. Celé týždne som bol nervózny. Vedel som, že je to posledná šanca. Od rána som sa však cítil veľmi dobre a vedel som, že to dám na maximum. Som spokojný,” vravel v cieli Svindal.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Oh yes!!!!!!!!!!

Príspevok, ktorý zdieľa Aksel Lund Svindal (@asvindal),

Vďaka rozdielu dvoch stotín mal Jansrud nárok sedieť na tróne pre priebežného lídra. Nórskym rýchlikom to bolo jedno, čo niekoľkokrát potvrdila aj kamera.

Na nemalom drevenom kresle sa našlo miesto pre oboch. Náramne si to užívali. Dôkazom je napríklad selfie s vyplazenými jazykmi na Svindalovom Instagrame.

„Som vďačný za všetky spoločne strávené hodiny na tréningu, pretekoch aj mimo nich. Bude nám všetkým veľmi chýbať, zostane po ňom diera. Na druhej strane, som šťastný, ako si to celé užíva. Nie každý športovec sa dočká toho, aby sa rozlúčil takýmto spôsobom,“ skonštatoval nový majster sveta Jansrud.

Pomáha deťom s rakovinou

Svindal nabíjal svojou pozitívnou energiou ľudí zo športového sveta i „bežných smrteľníkov“. Netají sa tým, že verejne i finančne podporuje deti bojujúce s rakovinou.

Nerobí mu žiaden problém postaviť sa pred publikum a prednášať mu. Rád objavuje svet. Najčastejšie to robil spoza lyžiarskych okuliarov, ale táto výnimočná životná etape sa končí.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Getting used to this cold Scandinavien winter weather. ❄️ . @nrksport

Príspevok, ktorý zdieľa Aksel Lund Svindal (@asvindal),

„Dlhé roky si bol môj veľký vzor. Verím, že budeš rovnako úspešný aj po skončení kariéry,“ odkázal Svindalovi najlepší biatlonista na svete Johannes Thingnes Bö. „Tvoja nepoddajná tvár, široký úsmev a najmä úspechy. Budeš mi chýbať neprekonateľný fantóm svahov,“ pridala sa biatlonistka Tiril Eckhoffová.

Kam povedú Svindalove kroky nevedno. Po zjazde v Aare prezradil, že si chce život užívať s úsmevom tak ako doposiaľ. Je však veľmi pravdepodobné, že svojho nasledovníka Jansruda nebude sledovať len z pohodlia trofejami ozdobeného domova.

"Toto je oslava, nie pohreb. Chceme, aby sa pri jeho rozlúčke všetci zabávali,” vyhlásil Jansrud a Svindal len pritakal. "Nie je za čím smútiť. Striebro je viac, ako som od seba očakával. Nikdy nezabudnem na svoje posledné preteky v kariére. Bolo to veľkolepé. Lepšie sa to ani nemohlo skončiť,” doplnil Svindal.

„Myslím si, že môj syn a Aksel sú veľmi dôležití jeden pre druhého. Keď im to išlo dobre na tréningoch, boli výborní aj v pretekoch. Takto to fungovalo takmer počas celej ich kariéry. A že toho spolu veľa prežili, o tom niet pochýb,“ uviedol Jansrudov otec Jan Ingvald.

Jeho syna čaká neľahká úloha. Ísť v šľapajách úspešnejšieho kamaráta.

debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #Aksel Lund Svindal #Kjetil Jansrud