Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vonnová sa rozlúčila bronzom. V cieli jej blahoželal aj Stenmark

Lyžiarsky kolotoč prišiel za jeden víkend o dve hviezdy. Po sobotňajšej rozlúčke Aksela Lunda Svindala s bohatou kariérou prišiel v nedeľu ešte emotívnejší koniec v podaní Lindsey Vonnovej.

10.02.2019 13:35 , aktualizované: 19:49
Vonnová Foto: ,
Lindsey Vonnová v cieli zjazdu na MS v Aare.
debata

"Keď som v sobotu videla, že môj veľký vzor Svindal získal medailu pri svojej rozlúčke, veľmi som zatúžila po tom istom,” vyznala sa po posledných pretekoch v kariére 34-ročná Američanka.

Jazdila srdcom

Rodáčke zo St. Paul v Minnesote sa medailové želanie pred zjazdom žien na majstrovstvách sveta v Aare splnilo. Malo bronzový odlesk. V poradí ôsmu medailu z majstrovstiev sveta si prebrala po boku zlatej Slovinky Ilky Štuhecovej a striebornej Švajčiarky Corinne Suterovej.

"Teším sa zo snového konca kariéry. Dala som do toho všetko, jazdila som srdcom. Mám v sebe chuť bojovať až do konca,” pokračovala Vonnová.

Jej – často nerovný – boj s ťažkými zraneniami je na konci. Vonnovej zdravotná karta je poriadne hrubá. Za takmer 20 rokov profesionálnej kariéry si to najviac odniesli kolená. Práve tie sú dôvodom, prečo sa etapa najlepšej lyžiarky histórie končí skôr, akoby si sama želala.

"Bol to úžasný príbeh, ktorý došiel k svojmu koncu. Vek a zdravie nepustia, nie je každý ako Tom Brady (41-ročný víťaz NFL s tímom New England Patriots – pozn.). Hlava stále dobre vie, čo treba urobiť, aby som vyhrala. Lenže telo protestuje, nie sú s hlavou na jednej vlne. Nie je to ľahké, ale aspoň viem, že riziko je veľké. Často sa preteky pre mňa končia v ochrannej sieti. A to už zažívať nechcem,” vysvetlila Vonnová.

Myslela si, že sníva

Naposledy sa v nich ocitla práve v Aare. V super G bývalá partnerka amerického lyžiara Thomasa Vonna či golfistu Tigera Woodsa nezvládla nájazd do jednej z bránok. Na tvrdý pád jej zostali bolestivé spomienky. Na blízkosť ochrannej bariéry i farebné modriny. Aj napriek tomu v zjazde prekvapila a tešila sa z bronzu.

Naživo si jej počínanie pozrel aj najúspešnejší lyžiar všetkých čias Ingemar Stenmark. Vonnová je s 82 víťazstvami ženskou rekordérkou Svetového pohára, ale na 86-krát úspešného Švéda už nedostihla.

Šesťdesiatdvaročný Stenmark splnil Vonnovej želanie a bol jedným z prvých gratulantov. Ako správny džentlmen nezabudol na milé slová i kyticu kvetov.

"V časopise som si prečítal, že by bola rada, keby som prišiel. Myslel som si, že je to novinárska kačica. Potom mi však Lindsey poslala správu s prosbou, či by ma mohla vidieť. Vedel som, že jej zdravie nedovolí prekonať môj rekord. Rád som za ňou prišiel osobne a videl tú parádnu rozlúčku,” hovoril Stenmark.

Vonnová v cieli neskrývala prekvapenie. Galantnosť švédskej legendy dotvorilo krásny koloryt rozlúčky tej americkej.

"Stenmark v cieli a s kvetmi v ruke pre mňa. Ja snívam…” uzavrela Vonnová.

Pobrala sa na medailový ceremoniál. A nenávratne do histórie, kde má svoje čestné miesto. Ešte niekoľko mesiacov jej bude patriť to najvyššie. Potom sa však na scénu s veľkou pravdepodobnosťou prihlási jej krajanka Mikaela Shiffrinová.

Agentúrny článok sme nahradili autorským materiálom z redakcie Pravda

MS v Aare

zjazd žien: 1. Ilka Štuhecová (Slovin.) 1:01,74 min, 2. Corinne Suterová (Švaj.) +0,23 s, 3. Lindsey Vonnová (USA) +0,49, 4. Stephanie Venierová (Rak.) +0,53, 5. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +0,59, 6. Nicol Delagová (Tal.) +0,62, 7. Ramona Siebenhoferová (Rak.) +0,64, 8. Lara Gutová-Behramiová (Švaj.) +0,78.

TV Pravda: Aké sú očakávania v nasledujúcich siedmich dňoch v športe si môžete pozrieť v relácii Týždeň v športe – lyžiarsky špeciál (vysielané 4.2.2019).

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Lindsey Vonnová #zjazd #Ilka Štuhecová #MS v alpskom lyžovaní 2019