Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlato mu vyfúkol krajan. Fenomenálny Svindal sa rozlúčil striebrom

Nórsky lyžiar Kjetil Jansrud zvíťazil v sobotňajšom zjazde na majstrovstvách sveta vo švédskom Are.

09.02.2019 15:09
Švédsko alpské lyžovanie MS zjazd muži tréning Foto: ,
Kjetil Jansrud na MS v Aare.
debata

Len o dve stotiny sekundy zdolal krajana Aksela Lunda Svindala, ktorý sa rozlúčil so svojou pozoruhodnou kariérou ziskom striebra. Bronz vybojoval Rakúšan Vincent Kriechmayr (+0,33 s).

Jansrud, olympijský šampión super-G zo Soči 2014, dobyl vo veku 33 rokov premiérový titul majstra sveta, ktorý pridal k dvom strieborným medailám z MS. Ešte o tri roky starší Svindal ohlásil pred šampionátom koniec aktívnej činnosti a rozlúčku si naplánoval v kráľovskej disciplíne.

Tá stratila zo svojich kráľovských parametrov vinou nepriaznivého počasia, pre ktoré jury znížila štart na hranicu super-G a skrátila trať z 3122 na 2172 metrov, keďže pretekári nemohli absolvovať záverečný tréning vrchnej pasáže. Začiatok sa oneskoril o hodinu, ale ani tak nemali lyžiari ideálne podmienky, museli sa vyrovnať so snežením i hmlou.

Jansruda nerozhodili ani terénne nerovnosti, držal si výhodnú stopu a zvíťazil, hoci koncom januára utrpel na tréningu zjazdu v rakúskom Kitzbüheli zlomeninu dvoch prstov na ruke: „Je to neuveriteľný pocit, keď vnímate, že boj o medaily je takýto vyrovnaný. Je bonus, že som na pódiu s mojím kamarátom.“

Jazda Svindala nebola najmä v kľúčovej pasáži s traverzom, kde stratil napríklad víťaz super-G Dominik Paris, až taká hladká v porovnaní s Jansrudom, no do záveru si priniesol vysokú rýchlosť a v cieli zaostal za krajanom iba o dve stotiny. Tie ho delili od šiesteho zlata na MS, tretieho v zjazde.

Práve v Are sa pred dvanástimi rokmi radoval z premiérových titulov, keď triumfoval v zjazde i obrovskom slalome. Celkovo svoju medailovú bilanciu na MS zveľadil na 5–2–2, zo zimných olympijských hier má na konte dvakrát zlato, jedno striebro a jeden bronz. Dva razy sa stal celkovým víťazom Svetového pohára (2007, 2009), nazbieral deväť malých glóbusov.

„Je to veľmi emotívne, som nesmierne šťastný z týchto pretekov, ktoré boli naozaj moje posledné. Vyšlo to na druhé miesto, čo je úžasné, stáva sa, že rozhodnú dve stotiny, vôbec ma to nemrzí. Keď som v cieli videl náskok na ďalšieho v poradí, hovoril som si, že to je dosť dobré. Od rána som sa cítil výborne, vedel som, že musím podať maximum, aby som bol v poslednej súťaži na seba pyšný,“ vyznal sa Svindal v prvej televíznej reakcii.

Na prvenstvo na úvodných medzičasoch reálne útočil Kriechmayr s číslom 17, ale v závere sa prejavila rýchlosť nórskych lyží a Rakúšan sa zaradil na tretiu pozíciu. Slovenský reprezentant Martin Bendik (č. 47) obsadil 51. priečku, Matej Prieložný s 52-kou nedokončil preteky.

MS v Aare

Zjazd mužov: 1. Kjetil Jansrud 1:19,98 min, 2. Aksel Lund Svindal (obaja Nór.) +0,02 s, 3. Vincent Kriechmayr (Rak.) +0,33, 4. Beat Feuz (Švaj.) +0,44, 5. Matthias Mayer (Rak.) +0,65, 6. Dominik Paris (Tal.) +0,74, 7. Benjamin Thomsen (Kan.) +0,75, 8. Aleksander Aamodt Kilde (Nór.) +0,82,… 51. Martin Bendik +4,14,…Matej Prieložný (obaja SR) – preteky nedokončil

debata chyba
Viac na túto tému: #Aksel Lund Svindal #Kjetil Jansrud #MS v alpskom lyžovaní 2019